Gündem New York’tan Vietnam’a çocuklar ‘BARIŞ’ diyor

New York’tan Vietnam’a çocuklar ‘BARIŞ’ diyor

24.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın çeşitli yerlerinde çocukların eserlerinin sergilendiği Çanakkale Çocuk Bienali’nin direktörü Erdinç Alnıak, bienale en çok barış temalı eserlerin geldiğini söylüyor. Alnıak, “Çocuklar her şeyin farkında ve söyleyecek sözleri var” diyor

New York’tan Vietnam’a çocuklar ‘BARIŞ’ diyor

Çanakkale’de bu yıl 2’nci kez düzenlenen Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali sadece çocukların eserlerinden düzenleniyor. 45 ülkeden ve Türkiye’nin 35 kentinden çocuklar, bu bienalde sergilenmesi için 2014’ün ekim ayından bu yana düzenlenen atölyelerde çalıştılar, çabaladılar ve eserlerini ürettiler. Vietnam, Filistin, İsrail, ABD, Ermenistan bu bienal için atölye düzenlenen ülkelerden sadece birkaçı... Tema ise küratör Ani Setyan tarafından belirlenen ‘İçim Dışımdan Büyük’.

Haberin Devamı

‘Bizi bırakın’ diyorlar

Bienal Direktörü Erdinç Alnıak, bu tema için “Çocuklar fiziksel olarak bizden küçükler ama kafaları enteresan çalışıyor. Kendiliğinden bir yaratıcılık ve farkındalık gösteriyorlar. Onlara eskisi kadar sık olmasa da hâlâ, ‘Sen çocuksun aklın ermez’ diye yaklaşılıyor. Ancak bu bienale gelen işlerde de görüyoruz ki onlar her şeyin farkında ve kendi fikirleri, sözleri var. Tema buna işaret ediyor. Çocuklar, bizi bırakın, söyleyeceğimiz sözler var sadece alan yaratın diyor, bienal de bunu yapıyor” diyor.

Bienal için düzenlenen atölyeler geniş bir coğrafyaya uzanıyor. Alnıak, “5 - 15 yaş arası çocukların katılacağı atölyeler düzenlenmesi için çağrıda bulunduk. Örneğin bu çağrıyla New York Çocuk Sanat Müzesi şubat ayı boyunca her çarşamba çocuk bienali için atölyeler düzenledi. Soyut resimler yapıp soyut isimler vermişler. ‘Durgun bir günün hayali’ gibi isimleri olan resimler var” diyerek anlatıyor.

Haberin Devamı

En çok heyecanlandıklarından biriyse bireysel bir başvuru olmuş: “Hindistan’dan 14 yaşında bir çocuk araya hiçbir yetişkin koymadan bizimle yazıştı ve başvuru yaptı. Üstelik tam istediğimiz gibi eksiksiz bir başvuruydu. Bir dahaki bienale okulunu örgütlemeyi düşünüyor. İngilizcesi de çok iyi değil ama bienalin web sitesini çok iyi incelemiş ve hazırlanmış. Bu çok önemliydi çünkü çocukların bizzat aracısız bienali katılıp takip etmeleri çok bienalin hedefiyle örtüşüyor.”

Aklının ereceğine düşünenlere

Ermenistan’la yapılan ilginç bir proje de bienalde yer alıyor. Alnıak, “Yarı saydam özel bir kağıdın yarısını Ermenistan’daki çocuklar diğer yarısını da Türkiye’deki çocuklar doldurdu. Hepsi kendi dünyalarını çizdi. En çok yazılan şey de barış oldu. Üstelik bienalin genelinde de çocukların en çok dikkat çektiği olgu hep barıştı” diyerek anlatıyor.

Çanakkale Belediyesi ortaklığıyla gerçekleşen bienal, Doğanlar Holding, Esas 17 Burda ve Açık Toplum Vakfı tarafından destekleniyor. Atölyeler ve sanatçı buluşmalarıyla dolu olan bienal, 7 Haziran’a dek Çanakkale’de 5 farklı mekanda sürecek. Çocukların da aklının ereceğini düşünenlere duyurulur.