Niğde Niğde'den 281 Kişi Hacca Gidecek

Niğde'den 281 Kişi Hacca Gidecek

02.02.2018 - 13:49 | Son Güncellenme:

.

Niğdeden 281 Kişi Hacca Gidecek

Niğde İl Müftüsü Alaaddin Gürpınar, Niğde’de Kutsal topraklara giderek hac farizasını yapmak için başvuruda bulunan 8 bin 25 hacı adayı arasından 281 kişinin hacca gitmeyi hak kazandığını söyledi.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da hac işlemleri için yapılan ön kayıtlar sona erdiğini belirten Müftü Gürpınar, kuradan çıkan hacı adaylarına hayırlı olmasını diledi.
Müftü Gürpınar açıklamasında şunları söyledi: “ Dün itibariyle kuralar çekildi. İllere göre kontenjanlar verildi. Türkiye genelinde toplam 80 bin vatandaşımız hac görevini ifa etmek üzere gidecek. Bu birleşmiş milletler nüfus sayımlarına göre 1000’de 1 oranında her ülkeye kontenjan veriliyor. Bu çerçevede ülkemize verilen kontenjan da 80 bin olarak belirlenmiş. Bu çerçevede illerden yapılan müracaatlar esas alınarak yüzdelik esaslarına göre illerin kontenjanları da belirlendi. Buna göre ilimizden müracaat eden 8 bin 25 vatandaşımız vardı. Bu kadar vatandaşımız arasından hac görevini ifa etmek üzere geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da işlemlerini yaparak il ve ilçe müftülüklerimizde hac bürolarımız var. Onlar gerekli işlemleri yürütecekler ve vatandaşlarımızın hacca gitmeleri konusunda ön kaydından kesin kaydına pasaport alma işlemlerinden aşı olmasına (menenjit aşısı) , buradan karayoluyla havaalanına kadar intikallerine, uçağa bindirilmesinden hac ibadetini yapıp dönüp gelinceye kadar kendilerine rehberlik edecek olan din görevlileri her yıl olduğu gibi bu yıl da verilecek. Din görevlilerimiz vatandaşlarımıza bu ibadet esnasında hem dini açıdan neler yapabileceğini yapması gerektiğini hem de yolculuğun muhtemel sıkıntılarını çözme noktasında rehberlik edecek” dedi. Kayıtlar 5 Şubatta başlıyor
Niğde’de hacca gidecek olan hacı adaylarının kayıt işlemlerinin 5 Şubat 2018 tarihi itibariyle başlayacağını belirten Müftü Gürpınar: “ kayıt işlemleri 5 Şubatta başlayacak ve 16 Şubat’a kadar devam edecek. Bunların kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra herhangi bir vefat veya vazgeçme işlemi olursa o kurada kendilerinden hemen sonra yedek olarak çıkan vatandaşlarımız davet edilecek ve kayıtlarının yapılması sağlanacak. Ülke genelinde 2 milyon 120 bin kişi müracaat etmiş, ilimizden de 8 bin 25 kişi müracaat etmiş. Bunlardan kura yoluyla çıkan 80 bin vatandaşımız hacca gidecek. İlk yıldan kayıt olan kişilerle yani 7-8 yıldır kayıt olan vatandaşlarımızla bu yıl kayıt olan vatandaşlarımızın kura kod sayıları farklı. Diyelim ki bu sene kayıt olan bir defa kura listesine girerken 7 yıl önce kayıt olan 49 defa o kuraya girme şansı elde ediyor. Buna rağmen çıkan veya çıkmayan oluyor. Buna göre belirlenen kardeşlerimiz toplam 281 kişi ilimizden hacca gitmiş olacak. Yine yüksek hac kurulu diyanet işleri başkanımız başkanlığında, TURSAB yetkililerinden ve Dışişleri Bakanlığının ve Başbakan Yardımcılığının koordinasyonuyla bir yüksek hac kurulu var Ankara’da. Bu kurullar her sene şirketlerin ya da diyanetin hacca kaç kişi götüreceğini belirliyorlar. Bu oran yüzde 40, yüzde 60’tır. Yüzde 60’ı diyanet işleri başkanlığı organizasyonuyla, yüzde 40’ı da şirketlerin organizasyonuyla bu yıl yine 80 bin vatandaşımızın hacca gidiş işlemleri başlatılmış olacak” diye konuştu
Hac ve Umre Büromuz Var
Hac ibadetlerinin rehberler eşliğinde yapılması gerektiğini ifade eden Gürpınar: “gerek turizm bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları diyanet işleri başkanlığı koordinasyonuyla bu ibadeti ifa ediyorlar. Bu herhangi bir dış ülkeye yapılan seyahat gibi değil, ibadet yönü ağır basan bir turizm olayı. Onun için diyanet işleri başkanlığı bu organizasyonun her zaman başında oluyor. Hacı adaylarımıza evinden çıktığı andan itibaren geri dönünceye kadar rehber din görevlileri orada eşlik ediyor. Sağlıklı, huzurlu, kazasız, belasız ve makbul bir ibadet yapabilmeleri için rehberlik ediyorlar. Bu noktada kafile başkanları tayin ediliyor bunlar imtihanla seçiliyor. Din görevlileri grup başkanları 40 kişiye 1 din görevlisi grup başkanı olarak veriliyor. Ortalama 200 kişiye bir kafile başkanı veriliyor. Bu kişilerin refakatinde din görevlilerimizin destek ve yardımlarıyla gidip ibadetlerini ifa edip geliyorlar. Bizim Niğde Müftülüğü olarak da hac ve umre büromuz var. İlgili arkadaşlarımız kendilerine yardımcı oluyorlar. Genelde Niğde’den giden hacılarımız Adana havaalanından uçuyorlar Adana’ya kadar kendilerini otobüsle gönderiyoruz. Bazen diğer illerden gelen hacılarla Kayseri ya da Ankara’ya birleştirildiği de oluyor. Kafile düzeni yeterli sayıdaysa onları da aradan gönderiyoruz. Bu şekliyle hacılarımızın bu yılki işlemlerini bitirmiş olacağız. Yaklaşık olarak 15 Temmuz - 17 Temmuz arasında hac ibadeti ifa edilecek kafile düzenlerine göre. Kurban bayramı öncesinde başlayan bu ibadet kurban bayramından 1 hafta, 15 gün sonra tamama ermiş olacak. Bu yıl geçen yıllardan farklı bazı uygulamalar var. Geçtiğimiz yıllarda hacılarımız ücretlerini Dolar üzerinden yatırıyorlardı. Bu yıl Suudi Arabistan Riyali olarak yatıracaklar. O da otel tiplerine göre farklılık gösterecek” dedi.