Gündem Nihat av tüfeğiyle öldürülmüş

Nihat av tüfeğiyle öldürülmüş

16.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cizre’de çıkan olaylarda öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın başından çıkarılan mühimmatın 12 numara av fişeği olduğu öğrenildi. Polis raporunda 6-8 Ekim olaylarında silah depolarının yağmalandığı ve Emniyet’te bu tür bir silahın olmadığı belirtildi

Nihat av tüfeğiyle  öldürülmüş

Kamuoyuna PKK-HÜDA-PAR çatışması olarak yansıyan, ardından çocukların öldürülmesi ile boyutlanan Cizre’deki gerginlik 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın öldürülmesi ile doruğa çıktı. Nihat Kazanhan’ın otopsisi ve başından çıkan mühimmatın balistik incelemesi tamamlandı. Kazanhan’ın başına isabet eden otopside çıkarılan “tanımlanamayan mühimmat” incelenmek üzere Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı’na gönderildi. Burada yapılan incelemenin ardından hazırlanan raporda, Kazanhan’ın kafasından çıkan mühimmatın, 12 numara av fişekleri içerisinde bulunan tapalara ait olup, yivsiz, setsiz av tüfeği ile atılmış olduğu tespit edildi.
Raporda, 6-8 Ekim tarihlerinde Kobani protestosu sırasındaki olaylarda bazı av bayilerinin yağmalandığı ve Emniyet Müdürlükleri ile Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde bu tür silah ve malzemelerin bulunmadığı belirtilerek, “Bu tür av tüfeklerinin ve malzemelerinin örgüt mensupları ve müzahir kitle tarafından yoğun şekilde kullanıldığı bilindiğinden bahse konu şahsın ölümüne sebep olan nesnenin bu kesimin faaliyetleri esnasında kullanılan bir silahtan kaynaklandığı kesin olarak anlaşılmaktadır” denildi.
Dicle kanaat önderleriyle görüştü
Yaklaşık bir aydır Cizre’de yaşanan olaylarda 4’ü çocuk 6 kişi yaşamını yitirdi, 6 kişi ise yaralandı. Olayları sona erdirmek amacıyla önceki gün Öcalan’ın “çatışmalar dursun” mesajını Cizre’ye getiren DTK Eşbaşkanı ve İmralı heyeti üyelerinden Hatip Dicle, ilçede HÜDA-PAR, HDP, DBP yöneticileri ve kanaat önderleri ile görüştü. Öcalan’ın “Eylem yapılmasın, yüzler kapatılmasın, kepenkler açık tutulsun” mesajı sonrası Kazanhan’ın öldürülmesi ilçede yeniden gerginliğin fitilini ateşledi.
‘Karanlık güç engelledi’
Milliyet’e konuşan adını vermek istemeyen kanaat önderlerinden biri, Dicle’nin, HÜDA-PAR dahil ilçede değişik kesimlerle yaptığı görüşmenin olumlu sonuçlandığını, yüzlerin gülmeye başladığı sırada yeni ölüm olayının yaşandığını söyledi. Aynı kişi, “Görüşme kapsamında polislerin mahallelere girmesini önlemek amacıyla açılan hendeklerin doldurulması yönünde planlama yapılıyordu. Ancak karanlık bir güç bunu engelledi” dedi. Cizre’de yaşayan vatandaşlar ise, ilçeye 200’ü aşkın özel harekat timi ve Akrep olarak adlandırılan onlarca zırhlı aracın takviye olarak gönderilmesinin gerginliği arttırdığını ileri sürdü.
Emniyet Müdürü’ne tepki
DİHA’ya konuşan Dicle ise Hrant Dink’in öldürülmesi olayında adı geçen ve bu nedenle yargılanan Emniyet Müdürü Ercan Demir, Cizre’ye atanması ile olayların arttığına dikkat çeken Dicle, şöyle konuştu: “Bu sadece Sayın Öcalan’ın mesajına, bizlerin barış çabasına yönelik değil, aynı zamanda hükümete, görüşme yürüten heyetlere de, devlet adına görüşme yapan heyetlere de bir mesaj olduğunu düşünüyoruz. Bizim barış mesajlarımıza karşın, devlet bize kurşunla, savaşla yanıt vermiştir. Halk öyle algılıyor. Yani Hrant Dink olayında adı geçen ve savcı tarafından tutuklanması istenen bir adam Cizre’de Emniyet Müdürlüğü yapabilir mi?”

Haberin Devamı

19 günde 6 kişi öldü

Cizre’de 27 Aralık gecesinden bu yana 19 günde yaşanını yitiren 6 kişinin isimleri şöyle: l Nihat Kazanhan (12) l Ümit Kurt (14) l Musa Azma (16) l Barış Dalmış (15) l Yasin Özer (17) l Abdullah Deniz (65)

Binler uğurladı

Otopsinin ardından Cizre’ye getirilen Nihat Kazanhan’ın cenazesi ilçe girişindeki Tank Taburu Komutanlığı mevkiinde binlerce kişi tarafından slogan, alkış ve zılgıtlarla karşılandı. Okunan duaların ardından Kazanhan’ın cenazesi asri mezarlıkta toprağa verildi.
Cenazenin ardından sivil toplum örgütleri Kazanhan’ın öldürüldüğü Yafes Mahallesi Çevre Yolu mevkiine giderken esnaf kepenk kapattı. Burada açıklama yapan Şırnak Baro Başkanı Nurşirevan Elçi, DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle’nin yaptığı konuşmadan sonra kalabalığın olaysız dağıldığını, görgü tanıklarının beyanına göre yoldan geçen zırhlı bir araçtan ateş açılması sonucu Kazanhan’ın yaşamını yitirdiğini iddia etti.
Hrant Dink suikastıyla adı anılan Emniyet Müdürü’nün Cizre’ye atanmasından sonra, ölüm olaylarının yaşanmaya başladığını ileri süren Elçi, Emniyete ait araçların plakasız gezdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Davutoğlu: Polis kurşunuyla ölmedi

Brüksel’e giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında Nihat Kazanhan’ın ölümüne ilişkin şunları söyledi: “Biraz önce İçişleri Bakanımı’zdan da daha detaylı bilgi aldım.
Cizre’de hayatını kaybeden çocukla ilgili burada net olarak ifade etmek istiyorum, bunun, herhangi bir şekilde emniyet görevlilerimizin kurşunlarıyla öldürülmesi söz konusu değil. Orada ne fiili bir müdahale ne de gaz kullanımı söz konusu oldu. Bu konuda açıklamalar yapıldı, araştırmalar da devam ediyor. “

CHP Meclis’e taşıdı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da olayı TBMM gündemine taşıdı. Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, “Bir şekilde orada vefat etmiştir’ ifadeniz göz önüne alındığında Nihat Kazanhan’ın ölümünden sorumlu olanlar korunmaya mı çalışılmaktadır?” diye sordu.

‘Bunlar yeni ölüm aracı mı?’

Haberin Devamı

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da Cizre’de 15 günden beri polis terörünün yaşandığını öne sürdü. Sarıyıldız, “Hava daha aydınlıkken, 3-4 çocuk bir arada oynarken karşı tarafta konumlanmış zırhlı araçlardan çocukların üzerine ateş açılıyor ve orada 12 yaşındaki Nihat yere düşüyor. Nihat’ın beyni daha yerde. 15 günde tam 6 çocuğumuzun beyni döküldü yerlere” diye konuştu. Kazanhan’ın ölümüne neden olan mühimmatın benzerini gösteren Sarıyıldız, “Siz bunları yeni ölüm aracı olarak mı kullanıyorsunuz? Bunlar gaz bombası olamaz, bunlar mermidir. Bir çocuğun ensesinden girmiş, anlına dayanmış. Buna gaz bombası denilemez. Buna ölüm maksadıyla kullanılan mermi denilir” dedi.
Konuşmaların ardından cenaze törenine katılan kalabalık, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Eylemden sonra Sarıyıldız ve yanındakiler toplu olarak Nihat Kazanhan için Cudi Mahallesi’ndeki taziyesine katıldı.