Gündem Nijerya'da saldırıya uğrayan Türk gemisi Gana'ya ulaştı

Nijerya'da saldırıya uğrayan Türk gemisi Gana'ya ulaştı

16.07.2019 - 19:36 | Son Güncellenme:

Nijerya açıklarında silahlı kişilerce saldırıya uğrayan Türk bandıralı Paksoy-1 gemisi 8 mürettebatıyla Gana'ya ulaştı. Nijerya açıklarında saldırıya uğrayan Türk bandıralı  Paksoy-1 gemisinin üçüncü makinisti Onur Tağ, sağlık durumlarının iyi olduğunu,  aileleriyle de görüştüklerini belirterek, "Türk büyükelçiliği yetkilileri de bize  yardımcı oluyor ve Gana emniyeti de devriye yaparak bizi koruyor." dedi.

Nijeryada saldırıya uğrayan Türk gemisi Ganaya ulaştı

Türkiye'nin Akra Büyükelçisi Özlem Ergün Ulueren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıya uğrayan geminin Akra'daki Tema Limanı'na yanaştığını ve 8 mürettebatın sağlık durumlarının iyi olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Büyükelçi Ulueren, "Kamerun'dan Fildişi Sahilleri'ne giderken 13 Temmuz akşamı Nijerya açıklarında silahlı kişilerin saldırısına uğrayan ve 10 mürettebatı kaçırılan Türk bandıralı Paksoy-1 kargo gemisi, 15 Temmuz günü öğleden sonra Gana’nın Tema Limanı'na çekilmiştir." ifadelerini kullandı.

Nijeryada saldırıya uğrayan Türk gemisi Ganaya ulaştı

Gemideki 8 mürettebatın sağlık durumlarının iyi olduğunu açıklayan Büyükelçi Ulueren, "Tema Limanı'nda kendileriyle görüştük. Akra Büyükelçiliği yetkilileri halen limanda ve vatandaşlarımıza yardımcı olmaktadırlar. Ayrıca Gana makamları nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmaktadır." dedi.

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya açıklarında silahlı kişiler, 18 Türk'ün bulunduğu bir gemiye saldırarak 10 gemiciyi kaçırmıştı. Gemicilerin fidye için kaçırıldığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Nijeryada saldırıya uğrayan Türk gemisi Ganaya ulaştı

Türk Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan yazılı açıklamada, Kamerun'daki Douala Limanı'ndan Fildişi Sahili'ndeki Abidjan'a gitmekte olan Türk bandıralı bir kargo gemisinin 13 Temmuz akşamı Nijerya açıklarında korsan saldırısına uğradığı belirtilmişti.

Saldırı sonucu Türk vatandaşı olan gemi mürettebatının bir bölümünün korsanlarca kaçırıldığı ifade edilen açıklamada, "Korsanların terk ettikleri gemi Gana'daki Tema Limanına çekilmiş olup, kaçırılan vatandaşlarımızın serbest bırakılmalarını teminen Nijerya ve Gana makamları nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmaktadır. Konu Bakanlığımız ve ilgili kurumlarımızca yakından takip edilmektedir." ifadesi kullanılmıştı.

ÜÇÜNCÜ MAKİNİST YAŞANANLARI ANLATTI

Nijerya açıklarında saldırıya uğrayan Türk bandıralı Paksoy-1 gemisinin üçüncü makinisti Onur Tağ, sağlık durumlarının iyi olduğunu, aileleriyle de görüştüklerini belirterek, "Türk büyükelçiliği yetkilileri de bize yardımcı oluyor ve Gana emniyeti de devriye yaparak bizi koruyor." dedi.

Tağ, geminin 8 mürettebatıyla Gana'ya ulaşmasının ardından AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Nijerya açıklarında seyir halinde tam yol ilerlerken gemiye askeri amaçlı kullanılan zodyak tipi özelliklere sahip ve çok yüksek manevra kabiliyeti olan bir teknenin yanaştığını anlatan Tağ, saldırganların ilk hamlede geminin arka tarafına kanca atarak çıkmaya çalıştığını ancak bunun engellendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Tağ, ikinci hamle olarak silahla ateş etmeye başladıklarını, bu arada kendilerinin de makine dairesine toplandıklarını kaydetti.

Saldırganların daha sonra uzun merdivenlere bağlanmış kancalarla gemiye tırmandığını dile getiren Tağ, "Biz yardım için sinyal gönderirken yaklaşık 2-3 dakika sonra bize telsiz kanalından ulaştılar ve teslim olmamızı istediler. Aksi takdirde gemiyi yakacaklarını söylediler ve biz de teslim olmak zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.

Tağ, "Sağlık durumlarımız çok iyi, ailelerimiz ile de görüştük. Türk büyükelçiliği yetkilileri de bize yardımcı oluyorlar ve Gana emniyeti de devriye yaparak bizi koruyor." diye konuştu.

"Saldırganlar çok profesyoneldi"

Silahlı kişilerin mürettebatı güvertede topladığını belirten Tağ, "Saldırganlar baş mühendisi, ikinci ve üçüncü kaptan ile güverte stajyeri ve süvariyi kendi teknelerine bindirdi." dedi.

Haberin Devamı

Tağ, tüm olayın 30 dakika içinde gerçekleştiğini vurgulayarak, "Saldırganlar çok profesyoneldi. Telsizler, seyir aletleri ve uydular dahil gemideki iletişim kanallarının hepsine ateş ederek kullanılamaz hale getirdiler." ifadelerini kullandı.