Gündem Nisan karına aldanmayın!

Nisan karına aldanmayın!

10.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meteoroloji uzmanları nisan ayında aniden bastıran karın normal olduğunu, önceki yıllarda da bu ayda kar yağdığını belirtti

Nisan karına aldanmayın


Herkes bahara ve sıcak havalara hazırlanırken Türkiye, Nisan ayının ortasında kışı yaşıyor. İç bölgelerde 30 santim kalınlığına ulaşan kar yağışı, şaşkınlık yarattı. Nisan ayında kar yağmasının normal bir durum olduğunu belirten uzmanlar, son 15 yılda 4 kez bu dönemlerde kar yağdığını belirtti.
Nisan ayında birçok ilde etkisini gösteren kar yağışını değerlendiren İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen, kuvvetli poyrazın iç kesimlere kadar girmesinin sıcaklık değerlerinin düşmesine neden olduğunu söyledi.
Küresel ısınma değil
Etkili poyrazın kıyı kesimlerde yağmur olarak görüldüğünü belirten Şen, “Yarı karasal iklimlerde soğuk havanın iç kesimlere kadar sokulması kar yağışına neden olur. Nisan ayından yaşanan bu kar yağışları bu nedenle normal bir durum. Küresel ısınma ile herhangi bir ilgisi yoktur. Yağış cuma gününe kadar etkisini tamamen yitirecek ve hafta sonundan itibaren sıcaklık değerleri yükselecek. Fakat son 2 gün içerisinde yaşanabilecek zirai donlara karşı dikkatli olmakta fayda var” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Mühendisi Adil Tek ise, soğuk ve kar yağışının dinamik yüksek basınç sisteminin soğuk havayı alarak Rusya üzerinden Türkiye’ye gelmesinden kaynaklandığını söyledi. Tek, Nisan ayında etkili olan bu kar yağışlarının daha önceki yıllarda da görüldüğünün altını çizdi.
Batı ısınacak
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Başkanı Fatih Büyükkasapbaşı da, “Nisan ayında bu tip yağışların görülmesi normal bir durum. Sık rastlanılmaması insanları şaşırtabilir. Kar yağan bölgelerimizde karasal iklim hakim ve hava sıcaklıkları da oldukça düşük. Cuma gününden itibaren Marmara ve Ege kıyılarında yağışlar etkisini azaltacak. Uşak, Bilecik, Kütahya, Afyon, Eskişehir ve kar yağışının etkili olduğu bu illerde zirai dona karşı dikkatli olunması gerekiyor. Soğuk ve yağışlı sistem, hafta sonunda yurdun batı bölgelerinde etkisini kaybedecek ve sıcaklıklar artacak. Doğu bölgelerinde ise soğuk hava etkisini sürdürecek” değerlendirmesini yaptı.