Ekonomi Amerikalı Standart & Poor’s Kurtarma Fonu’nun da notunu kırdı

Amerikalı Standart & Poor’s Kurtarma Fonu’nun da notunu kırdı

17.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa piyasaları not indirimini hafif atlattı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise Euro Bölgesi’nin peşini bırakmıyor. 9 ülkenin ardından kurtarma fonu EFSF’in notu da düşürüldü. Moody’s ise notlara dokunmadı

Amerikalı Standart & Poor’s  Kurtarma Fonu’nun da notunu kırdı

Krizden çıkış yolları konusunda kağıt üstünde karar almakta oldukça iyi bir performans sergilemesine karşın uygulamada ağır kalması nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Euro Bölgesi dün ağır bir darbe daha yedi. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standart&Poor’s (S&P), başta AAA notuna sahip Fransa ve Avusturya olmak üzere 9 ülkenin notunu düşürmesinin ardından Avrupa Mali İstikrar Fonu’nun (EFSF) notunu AAA’dan AA+’ya indirdi. Bu adımla birlikte Euro Bölgesi için yeni bir stres ortamı oluştu. S&P’nin adımlarının ardından Avrupa’da kurtarma programı uygulanan ülkelerin notlama sisteminin dışında tutulması tartışmaları alevlendi.
Haftayı tahvil satışları ve martta iflas durumuna düşmemek için gerekli olan kaynağı henüz bulamayan Yunanistan’ın AB, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle yürüteceği pazarlıklara odaklanarak geçirecek olan Euro Bölgesi bir yandan da EFSF’in krizle mücadelede en güvenilir mekanizma olmayı sürdürdüğü konusunda ikna operasyonu yürütecek. S&P’ye göre EFSF’in notunun tekrar AAA’ya yükseltilmesinin ana yolu kaynak kapasitesinin yükseltilmesinden geçiyor. Bunun en kolay yolu, notları halen AAA seviyesinde olan Almanya, Hollanda, Finlandiya ve Lüksemburg’un EFSF’e yönelik katkılarını artırması olarak görülse de bu opsiyon ciddi bir kamuoyu direnişine çarpma riski taşıyor.

Euro Bölgesi’nin içine düştüğü yeni stres ortamının ana unsurlarını şöyle özetlemek mümkün:
* S&P’nin kararlarının iki yıldır oluşturulmaya çalışılan krizden çıkış stratejisinin tamamını hedef almaya başlaması ciddi sıkıntı yaratmış durumda.
* S&P’nin not düşürme kararı Almanya-Fransa arasındaki dengeyi iyice bozmasının yanı sıra krizden çıkış stratejisine şu ana kadar aynı perspektifle yaklaşmayı başaramayan kuzeyle güney arasındaki uçurumun da açılmasına neden oldu.
* AB Komisyonu kredi derecelendirme kuruluşlarına diş biliyor. S&P’yi sert şekilde eleştiren Komisyon sözcülerinden Olivier Bailly, not düşürme kararının sadece AB başkentleri arasında paylaşılan tüm verilere sahip olmaksızın alındığını belirterek, büyüme ile istihdamı artırma amacıyla alınan kararların uygulanmaya ve meyvelerini vermeye başladığını savundu.
* Oldukça zorlu geçmesi beklenen 30 Ocak’taki zirve öncesinde Birlik başkentleri arasındaki trafik yoğunlaşarak sürüyor.

Haberin Devamı

Moody’s not indirimi yapmadı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors’un (S&P), Fransa’nın AAA olan notunu 1975’ten bu yana ilk kez düşürmesine karşın Moody’s benzer bir yönde adım atmayarak bu ülkenin AAA olan uzun vadeli kredi notunu şimdilik de olsa konfirme etti. Moody’s, Fransa’nın kredi notunu diğer Avrupa Birliği ülkelerinin notlarıyla birlikte 2012’nin ilk çeyreğinde gözden geçirmeyi planlıyor. Kuruluştan yapılan açıklamada Fransa ekonomisinin güçlü olduğu ancak büyüme görünümünün Fransız hükümetinin mali konsolidasyon planlarına ilişkin riskleri ortaya koyduğu belirtildi.