Gündem Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl verilmeyecek

Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl verilmeyecek

05.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl verilmeyecek. İsveç Akademisi dün yaptığı bir yazılı açıklamayla, yaşanan taciz skandalları nedeniyle bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nün verilmeyeceğini duyurdu. Akademi, 2019 yılında çifte Nobel Edebiyat Ödülü takdim edileceğini belirtti.

Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl verilmeyecek

Bu kararın gerekçesi olarak, İsveç Kraliyet Akademisi’ndeki kadın üyelere yönelik cinsel taciz, tecavüz ve mali usulsüzlük suçlamaları sonrası 18 kişilik kurulda yapılan istifaların ardından şu anda 10 üyenin bulunması gösterildi. Akademide görevli 18 kadının bir süre önce, Fransız asıllı tiyatro yönetmeni Jean-Claude Arnault’nun cinsel tacizine ve tecavüzüne uğradığını açıklaması sonucu altı üye, İsveç Akademisi’nin bu tacize ses çıkarmaması karşısında istifa ettiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Maddi yardımı kesti

Tiyatro yönetmeni Arnault’nun taciz ve tecavüz faili olduğunun ortaya çıkmasının ardından akademi Katharine Frostenson ile ilişiğini kesmek için oylama yapılması yönünde karar almış fakat yeterli çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle Frostenson görevine devam etmişti. Bunun üzerine Nobel Edebiyat Ödülü’nün kazananını belirleyen İsveç Akademi üyeleri, nisan ayında istifa ettiklerini duyurmuştu. İstifaların ardından Katarine Frostenson da kuruldaki görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Tacizle suçlanan Tiyatro yönetmeni Arnault’nun ayrıca, eşinin nüfusunu kullanarak başkent Stockholm’de bir ‘Edebiyat Kulübü’ kurmak ve işletmek için İsveç Kraliyet Akademi’sinden yıllarca büyük miktarda meblağlar elde ettiği de iddialar arasında yer alıyordu. Akademi, taciz ve mali usulsüzlük suçlamaları sonrası, yıllarca yapılan söz konusı bu maddi yardımı durdurmuştu.

Haberin Devamı

İsveç Akademisi yayınladığı basın bildirisinde, yaşanan bu skandalların ardından üyelerinin bir bölümün istifa etmesi ve kamuoyunun güveninin dünyada da azalması yüzünden bu kararı aldığını bildirdi.

Skandallar yüzünden ilk kez

İlk kez 1901’de verilmeye başlanan Nobel Edebiyat Ödülü’nün bugüne dek bir skandal yüzünden yapılmaması söz konusu olmadı. Ödüller Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sırasında (1914, 1918, 1940, 1941, 1942 ve 1943) ayrıca 1935 yılında bir aday belirlenemediği gerekçesiyle verilmemişti.