Gündem Nobel ödüllü Kertesz’e veda

Nobel ödüllü Kertesz’e veda

01.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

2002’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazar, uzun bir hastalık sürecinin ardından 86 yaşında hayata gözlerini yumdu... ‘Kadersizlik’ ve ‘Fiyasko’ romanlarıyla tanınan yazar, Auschwitz’den kurtulanlar arasındaydı

Nobel ödüllü Kertesz’e veda

Macar edebiyatının en önemli kalemlerinden Nobel ödüllü yazar Imre Kertesz, uzun bir hastalık sürecinin ardından 86 yaşında hayatını kaybetti. Yayıncısı Magveto Kiado, ünlü yazarın Budapeşte’deki evinde yerel saatle 04.00’te öldüğünü açıkladı. Bir süredir Parkinson hastalığıyla savaşan yazar, Budapeşte’deki evinden nadiren dışarı çıkıyordu.
Gazetecilik de yaptı
1929’da Budapeşte’de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kertesz, 1 milyondan fazla insanın öldüğü Auschwitz Toplama Kampı’ndan kurtulanlar arasındaydı. 1944’te diğer Macar Yahudileri ile beraber Auschwitz’e gönderilen yazar 1945’te savaş sonrasında, Macaristan’a dönüp gazetecilik yaptı. 1951’de çalıştığı gazete Komünist Parti’nin resmi organı haline gelince işsiz kalan Kertesz, sonrasında çeşitli işlerde çalıştı, çeviriler yaptı, bağımsız bir yazar olarak hayatını sürdürdü.

‘Bireyin kırılganlığı’
Toplama kampında hayatta kalmayı başaran bir çocuğun öyküsünü anlattığı ‘Kadersizlik’ adlı ilk romanını 1960 ve 1973 arasında yazan Kertesz’in romanının yayımlanması Macaristan’daki Komünist Parti tarafından başlangıçta reddedildi.
1975’te yayımlanan bu roman uzun süre ilgi görmedi. Bu süreci yazar 1988’de yayımlanan ‘Fiyasko’ adlı eserinde anlattı. Eserin devamı niteliğindeki, 1990’da yayımlanan ‘Doğmayacak bir Çocuk İçin Dua’ ile birlikte yazarın üçlemesi tamamlanmış oldu. 2002’de Nobel Edebiyat Ödülü yazara, ‘tarihin barbar keyfiliğine karşı bireyin kırılgan deneyimini’ anlattığı gerekçesiyle verilmişti.