Ekonomi Noel Baba’nın doğduğu kente İş’ten destek geldi

Noel Baba’nın doğduğu kente İş’ten destek geldi

24.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en eski meclis binalarından birinin de bulunduğu Patara Antik Kenti’nde yürütülen arkeolojik kazılara Türkiye İş Bankası, iştiraklerinden Şişe ve Cam Fabrikaları ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile birlikte destek olma kararı aldı.

Noel Baba’nın doğduğu  kente İş’ten destek geldi

“Noel Baba” olarak bilinen Aziz Nicolas’ın Patara’da doğduğunu söyleyen kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, “6 bin yıllık tarihi ile Türkiye’nin zengin tarihi mirasının en güzel örneği olan bu alanda çalışmalarımız uzun yıllar sürecek” dedi. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş ise, Türkiye’nin yüz yıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve birçok antik kentle toplumsal değeri barındırdığını dile getirdi.

Kültür ve Turizm bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi’nin desteğiyle 26 yıldır sürdürülen Antalya’nın Kaş ilçesi yakınlarındaki Patara Antik kenti kazıları artık İş Bankası Grubu sponsorluğunda yürütülecek.

Günümüze kadar gelebilen antik meclis binalarından birine de ev sahipliği yapan antik kentteki kazılara 5 yıl boyunca destek olma kararı alan İş Bankası Grubu, bakanlık yetkilileri ve Akdeniz Ünivesitesi ile bir protokol imzaladı.

2010 yılında restore edilen eski meclis binasında düzenlenen törende konuşan kazı başkanı Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık, “Milattan önce 4000 yılından Milattan sonra 1500’lü yıllara kadar aralıksız kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Patara, ülkemizin eşsiz tarihsel mirasının kanıtı. Aziz Nicolas yani Noel Baba, Patara’da doğduktan sonra Demre’ye gitmişti. Yani Aziz Nicolas Pataralıdır. İş Bankası’nın büyük bir destekle yanımızda yer alması bizi mutlu ederken, tarihsel mirasımıza değer verildiğini de gösteriyor. Patara’nın ikinci deniz fenerini de ortaya çıkartmaya çalışıyoruz” dedi.

Dünya mirasına katkı

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı medeniyetlere değinen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Akkuş ise, şunları söyledi:
“Arkeoloji büyük titizlik, yoğun emek ve sabır gerektiren bir alan. Arkeoloji, insanlığın geçmişini ve kültürel değişimleri, kimi zaman bir mutfak eşyasından, kimi zaman bir savaş aletinden elde edilen ipuçlarıyla bize aktarıyor. Biz de bankamızın kuruluş idealleri gereğince, ülkemizin ve toplumumuzun geleceğine karşı duyduğumuz sorumluluktan hareketle, bu topraklara ait hazinelerin, değerlerin kaybolup gitmesine seyirci kalamayacağımızı düşünüyoruz. Bu sorumluluk bilinciyle iştiraklerimizden Şişecam ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile birlikte Patara Antik Kenti kazılarına bu yıldan itibaren destek vermeye başladık. Kazılarda ortaya çıkarılan arkeolojik değerler sadece Anadolu topraklarının medeniyet tarihine ışık tutmakla kalmayacak, dünya kültür mirasına da katkı sağlayacak.”