Dünya Normalleşme çabası

Normalleşme çabası

19.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak ordusu, Kerkük’te tamamen kontrolü sağlarken, hayatın normale dönmesine çalışılıyor. Bazı mahallelerde ise Bağdat’tan gelen listedekilere yönelik operasyonlar yapıldığı belirtiliyor

Normalleşme çabası

Peşmergenin çekilmesiyle Kerkük’e giren Haşdi Şabi destekli Irak ordusu, kentin tamamında kontrolü sağlarken, yaşamın

Normalleşme çabası
normale dönmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Erbil ve Süleymaniye’ye göç eden aileler de, Kerkük’e dönmeye başladı. Kentin önemli merkezlerinde konuşlanan Haşdi Şabi milisleri, özellikle Kürt mahallelerinde Bağdat’tan gelen listede ismi bulunanlara operasyon düzenliyor.

Haberin Devamı

Milliyet, peşmergenin çekilmesi sonrasında Haşdi Şabi destekli Irak ordusunun kontrolüne geçen Kerkük’e girdi. Peşmerge hareketliliği ise, Erbil-Kerkük arasındaki Altunköprü kasabasına kadar sürüyor. Kerkük’ten çekilen tank, zırhlı araç ve ağır silah desteğindeki peşmerge kuvvetleri, Kürt yönetiminin 2014’teki sınırlarına çekildi.

Normale dönüyor

Petrol tesisleri çevresinde Irak ordusunun yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken, kent merkezinde yaşamın normale döndüğü hissediliyor. Kent merkezi ve pazar yerinde sadece birkaç polis göze çarpıyor.

Kerkük’te kapalı işyerlerinin bir bölümü de dün açılırken, halk ihtiyaçları için pazar yerini doldurdu. Türkmen ve Arap grupları bayraklarla sevinç gösterilerine dün de devam etti. Kerkük’ün resmi kurumları dahil önemli merkezlerde yerel yönetim bayraklarının kaldırıldığı, duvarlardaki bayrakların da boyandığı dikkat çekiyor. Talabani’nin ölüm ilanları ve fotoğrafları ise duruyor.

Haberin Devamı

Irak ordusunun Kerkük’e girişi sırasında Erbil ve Süleymaniye’ye göç eden ailelerin geri dönüşleri dün de sürdü. Dönüş yapan ailelere müdahale olmazken, Irak yönetimi ve Kerkük’teki Türkmen yetkililer, Kürt ailelere “Evlerinize geri dönün” çağrısı yaparak güvence verdi. Bununla birlikte akşam saatlerinde Haşdi Şabi milislerince Kürt mahallelerine yönelik operasyonlar yapılıyor. Operasyonlarda Bağdat’tan gönderilen “kara liste”de adları bulunanlar gözaltına alınıyor.

Üçlü yönetim önerisi

Normalleşme çabası

Arap ve Türkmen ailelerse Irak ordusunun kontrolü sağlamasından memnun olduklarını belirtiyor. Peşmergelerin yeniden gelebileceği endişesini taşıyan Kerkük’ün yerlisi Araplar temkinli konuşurken Türkmenler, Kürtlerin baskısından kurtulduklarını, sevindiklerini ifade ediyor.

Irak Türkmen Partisi Kerkük İl başkanı Kasım Kazancı, kentin üç ana kimlik tarafından yönetilmesi gerektiğini, ortak yönetime hazır olduklarını söyledi. Kazancı, şöyle konuştu:

“Irak Türkmen Cephesi, Türkmen partileri ve Türkmen milleti, referandumu boykot ettik. ‘Irak’ta yaşayan halklara zarar getirir’ dedik. Barzani’nin emirvaki hareket etmesi, işi bu noktaya getirdi. Irak ordusu ve Haşdi Şabi Kerkük’e girdi. Merkezde çatışma olmadı, çevresinde çatışmalar yaşandı. Çatışmanın nedenlerinden biri, eski valinin Kerkük’e PKK’lıları yerleştirmesinden kaynaklı. Arap kökenli Vali Yardımcısı Rekan Sait, geçici vali olarak atandı. Durum normale dönünce yeni vali seçilecek. Kerkük’te bir kesimin iktidara sahip olmasını istemiyoruz. Güvenliğin sağlanması için Türkmen, Arap ve Kürtlere, Yerel Meclis’te eşit sayıda üye verilmesini savunuyoruz. Üç halkı temsil eden gruplara 32’şer sandalye, Hıristiyan azınlığa ise 4 sandalye verilmesini Bağdat’tan talep ettik.”

Haberin Devamı

‘Özerklik istemiyoruz’

Kazancı, “Kerkük’te büyüt etnik yapıların bir arada çalışması gerekiyor. Geçmişte Türkmen ve Araplara ayrımcılık yapıldı” ifadesini kullandı.

Kerkük’ün Irak’a bağlı olduğunu anımsatan Kazancı, “Herkes özerklik isterse olmaz. Bağdat da bunu zamanla anladı. Biz, Irak’ın parçalanmasını engelledik. Üç milletten insanların burada birlikte çalışması gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kerkük Meclisi toplandı

Kürt Vali Necmeddin Kerim’in, kentten ayrılması ve geçici valinin atanması sonrasında yerel Meclis dün çalışmalarına yeniden başladı. Haşdi Şabi ve Irak ordusunca ele geçirilen Kerkük İl Meclisi’ne, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in fotoğrafları asıldı.

Mecliste, yeni vali seçimine yönelik Arap, Türkmen ve Kürt üyeler görüşlerini dile getirdi. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kerkük Sorumlusu Aso Mamend, Haşdi Şabi güçlerinin kentten çekileceğini ve yönetimi sivil idareye bırakacağını hatırlatarak, valilik makamının Kürtlere düştüğünü savundu.