Gündem Norveç’te dilenci yasası karmaşası

Norveç’te dilenci yasası karmaşası

06.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Norveç’te Sağ Parti ile aşırı sağcı İleri Adım Partisi ortaklığındaki koalisyon hükümeti, dilencilere hapis cezası getiren bir yasa önerdi.

Norveç’te dilenci yasası karmaşası

Yasa tasarısına göre hem dilenen hem de dilenciye para verenlere para ve 6 aya kadar hapis cezası öngürülüyordu. Ana muhalefet İşçi Partisi’nin (AP) Adalet Komisyonu üyesi Kari Henriksen yasaya karşı çıkarak hükümetin yardıma muhtaç insanlara yardım etmek isteyen yurttaşları cezalandırmak istemesinin medeni bir toplumda yerinin olmadığını söylemişti.

Uluslararası tepki
Ancak asıl tepki uluslararası medyadan geldi. The Telegraph, The Independent, El Cezire, Financial Times ve Huffington Post gibi medya kuruluşları “Dünyanın en zengin ülkesi dilenciliği yasaklamak istiyor” ifadelerini kullandı. Söz konusu yasaya destek veren Merkez Parti’nin, gerek ulusal gerekse uluslararası tepkiler sonucu desteğini çekmesi üzerine, hükümet mecliste aradığı çoğunluğu bulamadığı gerekçesiyle yasayı tamamen geri çekti. Norveç Adalet Bakanlığı genel sekreteri Vidar Brein-Karlsen yaptığı yazılı açıklamada, “Mecliste yasaya gerekli destek oluşmayınca hükümet yasa önerisinin görüşülmesi ve danışılmasını geri çekmiştir” dedi. Merkez Parti’den Per Olaf Lundteigen, ulusal bir yasağa destek vermelerinin mümkün olmadığını söyledi.