Gündem Notere kimlik okuma aparatı

Notere kimlik okuma aparatı

09.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Soylu, noterlere kimlik okuma aparatı koyacaklarını açıklayarak, “Böylece orada da sahte birtakım işlerin önüne geçmiş olacağız” dedi.

Notere kimlik okuma aparatı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ATO Congresium’da düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nı ziyaret etti. Burada konuşan Soylu, entegrasyon ve koordinasyonun da bir verimlilik çalışması olduğuna işaret etti. Soylu, “Örneğin Hakkari’nin bir yerinde bir plaka tanıma sisteminde ikiz plakalı, bomba yüklü bir araç eğer geçiyorsa jandarmanın orada gördüğünü Edirne’deki polis de görebilir. Onların da sistemlerini birbiriyle entegre edebilme kabiliyetine sahip olduk. Buradan da ciddi bir verimlilik elde ettik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Noterlere kimlik okuma aparatı koyacaklarını açıklayan Soylu, şöyle devam etti:

“Bu yeni alınan kimlik kartlarıyla noterlere gidildiğinde orada o kimlik okuma aparatlarına kimlik okutulacak. Böylece orada da sahte birtakım işlerin önüne geçmiş olacağız. Sahte nüfus kağıtlarıyla gelip araba satmak, devir almak, birilerini dolandırmak isteyenlerin de. Şimdi bir kademeyle işlemle geçtik, esas bir işlemle daha böylece geçmiş olacağız ve yaklaşık 4-5 yıl sonra, belki biraz daha zaman dilimi sonrası nüfus kağıtlarının içerisindeki çiplerle birçok meseleyi bu kart okuma sistemiyle birlikte aynı banka kartları gibi yapabilme kabiliyetine sahip olabileceğimiz bir adım atacağız.”

e-belediye hizmeti

‘e-belediye’ sistemiyle bütün belediyeleri birbirine bağladıklarını belirten Soylu, “Belediyeler bir yazılım alır ve her yıl ona para öder. Bunun yıllık miktarı 3 milyar liradır. Şimdi biz ‘e-belediye’ diye bir yazılım yapıyoruz. Artık vatandaşımız belediyeye gittiği zaman yanında sadece eğer ihtiyaç varsa nüfus kağıdını getirdiği zaman tapuyla, Maliye’yle, Sağlık Bakanlığı’yla, nüfusla, MERNİS’le entegre olabilecek. Buradan ülkem yılda 3 milyar lira para kazanacak” diye konuştu.