Ekonomi Nükleer temel bu kış atılıyor

Nükleer temel bu kış atılıyor

12.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akkuyu Nükleer Santrali’nde bu yıl sonu veya 2018 başı temel atılacağını söyleyen Enerji Bakanı Albayrak, açılışın da 2023’e yetiştirilmesine çalışılacağını belirtti

Nükleer temel bu kış atılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “İnşallah, Akkuyu Nükleer Santrali’nde bu yıl sonu veya gelecek yıl başında temel atmayı iki ülkenin devlet başkanları düzeyinde gerçekleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. 29 Ekim 2023’e, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yetiştirebilirsek bizim için bundan daha onurlu, şerefli bir hediye olamaz” dedi.

Haberin Devamı

Yerli enerjide önemli kaynakların ekonomiye kazandırılacağını belirten Albayrak, mümkün olduğunca döviz etkisinden arınmış bir enerji piyasasına dönüşme hedefi olduğunu söyledi.

Dövizsiz enerji...

Albayrak, 8. Türkiye Enerji Zirvesi özel oturumunda Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaat izni çalışmalarının devam ettiğini, güvenlik süreçlerinin çok detaylı incelendiğini söyledi. Santralle ilgili takvimin TAEK’in inşaat iznine bağlı ortaya çıkacağını ifade eden Albayrak, şunları söyledi: “2023’te santralin devreye alınmasıyla hem sektörel dönüşüm, hem lokalizasyon, hem de yerel anlamda sanayi ve endüstriyle ilişkili parçalar, teknolojik ekipmanlarda da dönüşümü gerçekleştireceğiz.”

Albayrak, elektrik tüketiminde de yüzde 6 - 7 büyümenin gerçekleştiğine dikkati çekerek, “Portföyü dengelememiz gerekiyor. Güneş, rüzgâr ve yerli kömürde toplamda 15 bin megavatlık bir portföyü devreye almak için kamu olarak bu süreci destekleyeceğiz” dedi. Albayrak, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bu dönüşümü hep birlikte yapacağız. Anlamlı bir süre ve anlamlı bir maliyetle, mümkün olduğu kadar döviz etkisinden arınmış bir enerji piyasasına dönüşme noktasında da kritik adımlar atıyoruz. Bu çerçevede, kapasiteyi ve alım garantisi verilen miktarı da anlamlı bir şekilde artırarak, yerli kömürle ilgili başlattığımız teşvik ve destek mekanizmasını inşallah 2018 başı itibarıyla devreye alacağız.”

KESİNTİSİZ DOĞALGAZ

Bakan Albayrak, Türkiye enerji portföyünde doğalgazın yaygınlığının giderek arttığını, son yatırımlarla 50 milyon vatandaşın doğalgaz kullanır hale geleceğini belirtti.

Albayrak, Türkiye’nin depolama kapasitesiyle birlikte, 2015’te 190 milyon metreküp olan günlük sisteme gaz basma kapasitesinin bu yıl sonu 280 - 290 milyon metreküp seviyesine çıkacağını kaydetti. Kış aylarında havanın çok soğuk geçtiği ve elektrik üretiminin de arttığı, günlük doğalgaz tüketiminin 260 milyon metreküpleri bulduğu dönemlerde farklı kesintilere gidildiğini anımsatan Albayrak, “Konutların etkilenmemesi için genelde bu kesintiler sanayiden başlıyordu. Bu kış büyük bir sıkıntı yaşamazsak, kesintisiz ilk kışımız bu adımlarla yaşanmış olacak. Günlük sisteme gaz basabilme kapasitemizi 400 milyon metreküpe çıkarmak hedefimiz” dedi.

Haberin Devamı

Akdeniz’e sondaj

Berat Albayrak, Akdeniz ve Karadeniz’de sismik arama çalışmalarının sürdüğünü ve iyi neticeler almayı umduklarını belirterek, “Türkiye’nin ilk derin deniz sondajını, kendi sondaj gemimizle Akdeniz’de bu kış veya 2018 başında yapacağız. Karadeniz’de de benzer çalışmalar noktasında olacağız” dedi.