Gündem Nuri Bilge Ceylan kimdir?

Nuri Bilge Ceylan kimdir?

19.05.2018 - 13:31 | Son Güncellenme:

Türk sinemasının gururu, birçok sinema ödülüne sahip olan Nuri Bilge Ceylan yaptığı her iş için ayakta alkışlanmayı hak eden başarılı bir yönetmen aynı zamanda senarist ve yapımcıdır.

Nuri Bilge Ceylan kimdir

Nuri Bilge Ceylan 1959 yılında İstanbul’un Bakırköy ilçesinde dünyaya gelmiştir. Zirai Araştırma Enstitüsü’nde çalışmakta olan Ziraat mühendisi babası tayinini memleketine istediği için çocukluğunu baba memleketi olan Çanakkale, Yenice’de geçirmiştir. Bir süre sonra ablası ile İstanbul’a gelerek eğitim hayatına başlamıştır. İlkokul, ortaokul ve liseyi Bakırköy’de okuyan Ceylan 1976 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü kazanır. Ülkenin içinde bulunduğu bunalım ve ülkedeki siyasi kutuplaşmaları sebebiyle eğitim hayatına bir süre ara vermek zorunda kalır. 1978 yılında tekrar ünviersite sınavına girerek Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölünmünü kazanarak akabinde bu bölümden mezun olmuştur.

Haberin Devamı

Lise yıllarında ilgi duyduğu fotoğraf merakı üniversite hayatında artarak devam etmiştir. Okul kulübünün de katkısıyla geliştirdiği görsel algısını seçmeli ders olarak seçtiği sinema dersleri ile desteklemiştir. Fotoğraf kulübu, satranç kulübü, dağcılık kulübü ve benzeri birçok farklı kulüpte aktif rol almıştır. 1985 yılında okuldan mezun olarak bir süre batı ve doğu seyahatleri yapmıştır. Bu seyahatlerden döndükten sonra Ankara Mamak’ta vatani görevini yerine getirmiştir. Geçimini sağlamak için çalıştığı sonraki dönemlerde bir taraftan da Mimar Sinan Üniversitesi’nde 2 yıl sinema eğitimi görmüştür.

Eğitiminin ardından yaptığı 4 filmde de yönetmenliği, senaristliği ve yapımcılığı üstlenen Nuri Bilge Ceylan, sinemaya “Koza” filmi ile adım attı. 1997'de "Kasaba" filmini, 1999 yılında da "Mayıs Sıkıntısı"nı filmini çekerek dünya çapında bir ün elde etmiş oldu.

Haberin Devamı

56. Cannes Film Festivali’nde yarışan ve favori filmler arasında yer alan 2002 yapımı “Uzak” filmi önce Altın Palmiye Ödülünü ardından Büyük Jüri Ödülü’nü (‘Grand Prix’) aldı.

2003 yılı sonlarında ‘İklimler’ filmininde eşi Ebru Ceylan ile başrol oynarlar. Bu film Nuri Bilge Ceylan’ın görüntü yönetmenliği yapmadığı tek filmidir. Bu filminde 2006 Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI ödülünü almıştır.

2008 tarihindeki ‘Üç Maymun‘ filmi 61.Cannes Film Festival’inde yarışır ve En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görülür. Ayrıca ‘Üç Maymun’ filmi Oscar yarışında ilk dokuza kalmayı başaran ilk Türk filmi olmuştur.

2009 yılında Cannes Film Festival’inde jüri üyesi olarak yer almıştır.

2011 yılında “ Bir Zamanlar Anadolu’da filmi ile, 64. Cannes Film Festivalin’de Büyük jüri ödülünü kazanır.

2014 tılında “ Kış Uykusu” ile Altın Palmiye Ödülünü kazanmıştır.

Filmleri :
1995 – Koza
1997 – Kasaba
1999 – Mayıs Sıkıntısı
2002 – Uzak
2006 – İklimler
2008 – Üç Maymun
2011 – Bir Zamanlar Anadolu’da

2014- Kış uykusu

2018- Ahlat Ağacı