Gündem O meydanda miting yerine anma yapıldı

O meydanda miting yerine anma yapıldı

12.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önceki gün barış mitingi için hazırlanan Sıhhiye Meydanı’nda dün Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısında yaşamını yitirenler için anma yapıldı. Binlerce kişi katliamı “Faşizme karşı omuz omuza” sloganıyla protesto etti

O meydanda miting yerine anma yapıldı

Ankara Garı önünde toplanarak barış mitingi için Sıhhiye Meydanı’na yürümek isteyen ancak canlı bomba saldırısına kurban giden 95 kişi için dün anma töreni yapıldı. Ankara Garı önünde toplanarak, alana karanfil bırakmak isteyenler polis barikatı ile karşılaşırken, polis bazı noktalarda içeri girmek için bariyerleri zorlayanlara müdahale etti. Sadece HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, CHP Genel Başkan Yardımcası Sezgin Tanrıkulu, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, KESK Başkanı Lami Özgen, DİSK Başkanı Kani Beko’nun karanfil bırakmasına izin veren polis, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ın da aralarında bulunduğu bir başka gruba ise olay yeri incelemesi sürdüğünü belirterek izin vermedi.

Haberin Devamı

Cenazelere izin verilmedi

Gar önündeki anmadan sonra bütün gruplar, önceki gün mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı’na doğru harekete geçti.

Yürüyüşe HDP’li ve CHP’li vekiller, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganını atarak alana kolkola geldi.

Tertip Komitesi, polisin üst araması yapmasını istemezken, aramaları gönüllüler yaptı. Alanda toplananlar sloganlarla terör saldırısına tepki gösterdi. Polis, Adli Tıpta Kurumu’ndaki işlemleri tamamlanan ve ailelerine teslim edilen cenazelerin araçlarla Sıhhiye Meydanı’na getirilmesine izin vermedi. Katliamda hayatlarını kaybedenlerin yakınları da anma törenine katıldı.

Barış türküsü söylenecekti

Sıhhiye’de hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu, heykel önüne kırmızı karanfiller bırakıldı. HDP Eşbaşkanı Demirtaş, “Dün bu saatlerde işte tıpkı sizler gibi bu meydanda bu ülkenin güzel insanları, Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı, Çerkez’i, Ermeni’si, Sünni’si, Alevi’si, Süryani’si, Ezidi’si ama her birinin yüreğinde barış türküsü olacaktı. En korktukları şeyi yapmaya geliyorlardı diktatörlerin en korktukları şeyi. Halkların birlikteliğini, ezilenlerin gücünü, Sıhhiye’de göstermeye geliyorlardı. İşte faşizmin en korktuğu şey budur. Biz bunu inadına ısrarla yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Kinle hareket etmeyeceğiz

Ölü sayısının 128 olduğunu iddia eden Demirtaş, “Bugün biz de yastayız, üzgünüz ama öfkeliyiz. Elbette hesap soracağız diyerek buradan kardeşlerimizi uğurlayacağız. Gün gelecek tabii ki devran dönecek. O günler de uzak değil. Ve siz bu ülkeyi teslim aldık, devlet bizim malımız, ülke bizim malımız diyenler halka hesap vereceksiniz. O günler gelsin diye sizlere inat direnerek kazanacağız. Bunu göstereceğiz” diye konuştu.

“Dünden bu yana Ankara’nın göbeğinde kuş uçsa, kanat çırpsa haberi olan devlet Ankara’nın göbeğinde bir katliamı önlememiştir. Önünü açmıştır” diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

“En azından acıda, katliamda birleşebilmeyi çok isterdik, çok arzu ederdik ama biz katillerimizle acıda nasıl buluşalım? Bizi katledenlerle arkamızdan sırıtıp gülenlerle biz acıda nasıl buluşalım. Faşizmde, acıda nasıl buluşalım. Yoksa yüreğinde vicdanın insani değerlerin kırıntısını taşıyanlar zaten birleşmiş durumda. Zaten Türkiye’nin bütün ezilenleri bu katliam karşısında tek yürek olmuş durumda. İntikamla kinle hareket etmeyeceğiz. Şiddet şiddeti doğurmasın diyeceğiz ama hesabı da soracağız. Bunun ilk adımları işte yaklaşıyor. 1 Kasım’da bunun ilk adımıdır. O gün her şey bitmeyecek ama sizin bitişinizin sonu 1 Kasım olacak. Kasım’da diktatörü devirmek başkadır diyeceğiz ve oradan başlayacağız işe. Onlar büyük bir umutla Ankara’ya geldiler. Halaylarla, şarkılarla, türkülerle Sıhhiye’ye doğru yürümek istediler. Koruyamadık onları maalesef. Affetsinler bizi. Ama biz geride kalanlar tıpkı onlar gibi dimdik duracağız, kol kola omuz omuza halaylarımızı sürdüreceğiz.”

Haberin Devamı

Failler belli, katiller belli

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen ise “Yastayız, isyandayız, bu yas ve isyan elbet dinmeyecektir. Bedeli ne olursa olsun, barış ve demokrasi mücadelemizde ısrarlı olacağız” dedi.

Haberin Devamı

“Failler belli, katiller belli. İktidar ve saltanat peşinde koşanlar onlarca karanfilimize alçakça kıydılar” diyen Özgen, pazartesi ve salı günü ikin günlük greve gideceklerini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da bir konuşma yaparak saldırıya tepki gösterdi.

İnceleme bitti, vatandaşlar karanfil bıraktı

Bombalı saldırıya ilişkin olay yeri inceleme ekipleri de dün çalışmalarını tamamladı. Tren garı önündeki yol trafiğe açıldı. Patlamanın yaşandığı yere gelen vatandaşlar, hayatını kaybedenleri anarak, karanfil bıraktı. Tren seferleri normal seyrine dönerken, patlamada hasar oluşan gar binasında tadilata başlandı.