Dünya ‘O zaman diğerleri de bağımsızlık ister’

‘O zaman diğerleri de bağımsızlık ister’

14.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Katalonya’daki gelişmelere ilişkin, “Eğer Katalonya bağımsız olursa o zaman diğerleri de bağımsız olmak ister. Bu benim hoşuma gitmiyor.” dedi.

‘O zaman diğerleri de bağımsızlık ister’

AB’deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Juncker, AB kurumlarının özellikle Katalonya ve İspanya arasındaki duruma müdahale etmediğini belirtti. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’dan geçmişte, Katalonya’ya ilişkin girişimlerde bulunmasını birçok kez talep ettiğine dikkati çeken Juncker, İspanya hükümetinin gerekli adımları atmadığını kaydetti. Juncker, “Eğer Katalonya bağımsız olursa, o zaman diğerleri de bağımsız olmak ister. Ben 15 yıl sonra 100 ülkeden oluşan bir AB görmek istemiyorum. 27 üyeyle yeterince zorlanıyoruz. Çok daha fazla ülkeyle bu imkansız olur.” dedi.
İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecine (Brexit) de değinen Juncker, Brexit’in beklenmedik bir gelişme olduğunu, artık bunun sonuçlarıyla baş etmek gerektiğini bildirdi. Juncker, “Brexit süreci başta tahmin ettiğimizden daha uzun sürecek.” ifadelerini kullandı. AB’nin özellikle mali yükümlülükler konusunda ödün veremeyeceğini aktaran Juncker, “İngiltere ödemek zorunda.” vurgusunu yaptı.