Dünya Obama'dan ilk açıklama geldi

Obama'dan ilk açıklama geldi

24.06.2016 - 17:26 | Son Güncellenme:

İngiltere'nin AB'den ayrılmasına saygı duyduklarını söyleyen ABD lideri, Londra ile aralarındaki ilişkiyi 'özel' olarak tanımladı.

Obamadan ilk açıklama geldi

Birleşik Krallık'ı AB'den ayıran referandum, dünyanın gündemini sarstı. Tüm Avrupa ülkeleriyle birlikte ABD'den de açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

Yazılı bir açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, "İngiltere halkı kararını verdi ve biz onların kararına saygı duyuyoruz" dedi.

Washington ve Londra arasındaki ilişkiyi 'özel' olarak tanımlayan Obama, İngiltere’nin NATO’daki üyeliğinin, ABD’nin dış, güvenlik ve ekonomik politikaları için önemli temel taşı olmayı sürdürdüğünü vurguladı.

Obama, İngiltere ve AB'yi ülkesinin değişmez partnerleri olarak tanımladı.

MERKEL KAMERALARIN KARŞISINA GEÇTİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, referandumdan sonra ilk açıklamasını öğle saatlerinde yaptı.

Televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmada Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi’yi pazartesi günü Berlin’e davet ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Sakin bir şekilde tablonun analiz edilmesini isteyen Almanya Başbakanı, "Bugün Avrupa için ve Avrupa’nın birleşme süreci için dönüm noktasıdır. İngiltere’deki referandumdan tarihi bilinçle sonuç çıkarmamız lazım" dedi.

HOLLANDE: ÇOK VAHİM

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ayrılma kararını çok vahim bir durum olarak tanımladı. Hollande, "Brexit oylaması Avrupa için oldukça kötü bir sınav oldu" dedi.

İTALYA: ŞİMDİ YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, sabah saatlerinde önce Twitter'dan tepki verdi. Renzi'nin mesajı, "Avrupa’yı daha adil, daha insani olması için değiştirmeliyiz. Avrupa bizim evimiz, bizim geleceğimiz" oldu.

Daha sonra basın toplantısı düzenleyen İtalyan lider, "Britanya halkı dün seçimini yaptı. Biz bu karara saygı duyuyoruz. Şimdi yeni bir sayfa açılıyor" ifadesini kullandı.

HOLLANDA'DA HAYAL KIRIKLIĞI

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de, sonucu 'hayal kırıklığı' olarak değerlendirdi. İngiltere’nin ticari anlamda çok iyi ortakları olduğuna işaret eden Rutte, "Referandum sonucunu hayal kırıklığı olarak görüyorum" dedi.

Rutte, ülkesinde benzer bir referandum düzenlenmesine ise karşı çıktı.

İSPANYA'NIN DERDİ CEBELİTARIK

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise, "İlk olarak sakin olunmasını istiyorum. Hem İngiltere'deki İspanyol işçiler ve işverenler hem de İspanya ile diğer AB ülkelerindeki İngiliz çalışanlar sakin olsun. İngiltere'nin AB'den ayrılması en az iki yıl alacaktır. Bu sırada AB ile İngiltere arasındaki ilişkilerde hukuki durum kesinlikle değişmeyecektir. İlk kez bir ülke AB'den ayrılsa da anlaşmalar gereği bu sürecin müzakere edilerek olması gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Piyasaların olumsuz tepki vermesine değinen ve İspanya'nın özellikle 2011-2014 arasında yaşadığı büyük ekonomik krize atıf yapan Rajoy, "Bu tip bir risk birkaç yıl önce olsa İspanya'yı iflasa veya kurtarma yardımı almaya götürebilirdi ama şimdi bundan söz edilemez" dedi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo da, İngiltere'nin AB'den ayrılacak olmasının mevcut durumda İngiliz kolonisi olan Cebelitarık'ın statüsünde değişikliğe gidilmesini zorunlu kılacağını savundu. Margallo, "Cebelitarık, eğer iç pazarda kendisine bir açık kapı istiyorsa şu andan itibaren kendisine yeni yollar aramalıdır. Umarım, Cebelitarık'ta iki egemenlik statüsü formülü uzak olmaktan çok yakındır" dedi.

Haberin Devamı

NATO: BİRLEŞİK KRALLIK'IN POZİSYONU DEĞİŞMEYECEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Birleşik Krallık'ın NATO’daki pozisyonu değişmeyecek. Birleşik Krallık, güçlü ve bağlı NATO müttefiki olarak kalmayı sürdürecek ve ittifakımızdaki öncü rolünü oynamaya devam edecek" açıklamasını yaptı.