Teknoloji Obama interneti bozdu!

Obama interneti bozdu!

22.01.2009 - 09:57 | Son Güncellenme:

Pek teknolojik yeni Amerikan başkanı Barack Obama'nın dünyanın süper gücünü teslim alışını izlemek isteyenler internetleri çökertti.

Obama interneti bozdu

Amerika Birleşik Devletleri'nin 44. başkanı Barack Obama, dün başkanlık makamını devraldı. Teknolojiyle bağı hayli kuvvetli olan, kampanyasında internetten yoğun şekilde yararlanan, güvenlik nedenleriyle BlackBerry'sini kullanmayı durdurmamak için çok uğraşan Obama'nın seçimi kazanışı gibi, makamına çıkışı da sanal ortamda yankılandıkça yankılandı.

Haberin Devamı

Tören günü, ülkedeki internet kullanımı, zirve miktarlara çıktı. Amerikan medya ve devlet kuruluşları, web sitelerinde devir töreni için özel bölümler oluşturdu, ancak çoğu yine de yoğun trafikten dolayı performans sorunları yaşamaktan kaçınamadı. Ülkenin önemli yayın organları ABC, CBS, Fox Business, NBC, USA Today, CNN ve Wall Street Journal ile Beyaz Saray ve Senato gibi devlet organlarının siteleri, çoğunlukla çökme noktasına geldi. Nev-i şahsına münhasır bir haber alma organı haline gelen Twitter da sorunlardan uzak duramadı.

Töreni yerinde izleyecekler, bir gün önceden "cep telefonlarını çok fazla kullanmamaları" söylenerek uyarılmıştı. Ancak beklenen oldu ve telefon açıp konuşmaları birbirine dinleten, fotoğraf ve video çekip bunları e-posta ve MMS ile birbirine yollayanlar Washington GSM şebekesini kilitledi.

Haberin Devamı

Yeni başkanla birlikte, Beyaz Saray'ın sitesi de yenilendi. İçeriğindeki bol miktarda Times New Roman ve HTML çerçevelerle 90'ların havasını estiren, Bush döneminde kullanılan eski sitenin yerini, daha güncel tasarımlı, Flash kullanan ve hatta bir de "Blog" bölümü olan yeni bir site aldı.

CNN, Microsoft'un Photosynth uygulamasını ve izleyicilerin gönderdiği ya da çevrimiçi paylaştığı yüzlerce fotoğrafı kullanarak, yemin töreninin "üç boyutlu" bir görünümünü oluşturdu. Kanal, görünüme halen yeni fotoğraflar ekliyor. Kanal ayrıca törenin tamamını "CNN Live" sitesinde akışkan video formatında canlı olarak yayınlamayı da vaadetmişti. Ancak gösterilen ilgiden dolayı, yayın pek başarılı olamadı. Çoğu izleyici sadece hareketsiz kareler görebildiğini, hiç bir şey anlamadığını belirtti. İronik bir şekilde, kaldırılmak üzere olan karasal yayını eski antenlerle televizyondan izleyenler, töreni canlı izlemede daha başarılı oldu. CNN, 9 saatlik bir süre içinde 21.3 milyon video akışı sağladığını duyurdu.