Gündem Zehir saçan balıklara dikkat

Zehir saçan balıklara dikkat

09.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Van’da satışa sunulan bazı balıklar incelendi. Balıklarda arsenik, kurşun ve kalay gibi halk sağlığını tehdit eden metaller bulundu.

Zehir saçan balıklara dikkat

Van’da tüketime sunulan inci kefali ve bazı balık türlerinde ağır metal düzeylerinin araştırıldığı çalışma, halk sağlığını tehdit eden sonuçları ortaya çıkardı. Danışmanlığını Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kamil Ekici’nin yaptığı, uzman Veteriner Hekim Alper Işık’ın araştırması, Van’da satışa sunulan inci kefali, hamsi, gökkuşağı alabalığı, levrek, istavrit ve palamut balık türlerinin üzerinde yapıldı. Araştırma kapsamında, balıklardaki kadmiyum, arsenik, kurşun, kalay, cıva ve nikel gibi ağır metallerin varlığına bakıldı.

Haberin Devamı

Sınır aşan değerler

Van balık pazarlarından toplanan 6 balık türündeki örneklerin çoğunda ağır metallerin yüksek olduğu ortaya çıktı. Çoğunda yasal sınırların aşıldığı anlaşıldı. Bazı balık örneklerindeki ağır metal seviyelerinin, halk sağlığı açısından potansiyel risk oluşturabileceği vurgulandı.

Kadmiyum tespiti

İnci kefalinde kadmiyum elementinde pozitif örnek sayısı yüzde 66.6 olarak belirlenirken, 10 örnekte yasal limit üzeri kadmiyum bulundu. Hamside kadmiyum pozitifliği yüzde 73.3 olarak saptanırken yüzde 10’unun limit değeri aştığı belirlendi. Kadmiyum, gökkuşağı alabalığı örneklerinin yüzde 80’inde, levreklerin yüzde 63.3’ünde istavrit ve palamutların yüzde 60’ında saptandı.

Levrek ve istavritlerin yüzde 30’dan fazlasında limit aşımı görüldü. İnci kefali, levrek, gökkuşağı alabalığı ve palamudun tamamında kurşun tespit edilirken, istavrit örneklerindeki cıvanın yüzde 80 olduğu anlaşıldı.