Geri Dön

Obezitenin reçetesi ‘Ege Mutfağı’nda

Türkiye’de obezite artışının en çok Karadeniz, en az Ege Bölgesi’nde bulunması Ege mutfağı ile beslenmenin önemini ortaya koydu

Obezitenin reçetesi ‘Ege Mutfağı’nda

Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı son araştırmaya göre Türkiye’de obezite artış oranının en çok Karadeniz, en az Ege Bölgesi’nde bulunması Ege mutfağı ile beslenmenin önemini ortaya koydu

Türkiye’nin önemli sağlık sorunları arasında yer almaya başlayan obezite ile mücadelede Ege mutfağının hem lezzetli hem de sağlıklı gıdaları etkin rol oynuyor. Uzmanlar sebze-meyve, salata, otlar ve zeytinyağlı yemeklerin yaygın olduğu Ege mutfağının obeziteyle mücadelede etkili olacağını belirtiyor.

Obezite artıyor

Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı son araştırmaya göre ülkemizde obezite görülme oranı son 5 yılda yüzde 26.5’ten yüzde 28.7’ye yükseldi. Her 3 kadından birinin obez olduğunun belirlendiği araştırmada Türkiye’de ortalama vücut kitle endeksi 2006’dan 2011’e kadar geçen 5 yıl içinde 0.7 kilogram arttığı ve 30 yaşından küçük bireylerde de obezitenin yaygınlaştığı ortaya çıktı. Aynı araştırmaya göre Türkiye’de obezite artış oranın en çok Karadeniz, en az Ege Bölgesi’nde bulunması Ege mutfağı ile beslenmenin önemini ortaya koydu.

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekolu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu sebze kullanımının yaygın olduğu Ege mutfağını vitamin, mineral ve antioksidan özellikli bileşenler bakımından zengin olduğunu vurguladı. Obezitenin okul öncesi çocuk yaş grubunu dahi tehdit eder hale geldiğine dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu salata, ot ve zeytinyağlı yemeklerin yaygın olduğu Ege mutfağının hem yetişkinler hem de çocuklar için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Türkiye’de obeziteyle mücadelesinde Ege mutfağı ile beslenmenin örnek alınabileceğini belirten Fadıloğlu şöyle konuştu:

“Obezitenin zararlı etkilerinden korunmak için zihin ve beden gelişiminin şekillendiği çocukluk yıllarından itibaren düzenli ve sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilme çalışmaları yapılması gerekir. Topluma sağlıksız besinlerin zararları anlatılıp, slow food dediğimiz temiz, uygun, sağlıklı gıdalara yöneltilmeleri sağlanmalıdır. Yemek yemede amacın sadece karın doyurmak olmadığından yola çıkarak, yemek kültürü anlatılmalı ve geleneksel yemekler ön plana çıkarılarak fast food akımına karşı slow food akımının benimsenmesine çalışılmalıdır. Buna uygun olarak da sebze ağırlıklı ve zeytinyağından zengin Ege mutfağını önerebiliriz. Ancak diğer yağlarda olduğu gibi 1 gram zeytinyağında 9 kalorilik enerji bulunmaktadır. Dolayısıyla bunun da tüketiminde dikkatli olmakta fayda var” dedi.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber