Gündem Ocağı göçertip girişi kapattılar

Ocağı göçertip girişi kapattılar

28.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maaşlarını alamayan madencilerin başlattığı ocaktan çıkmama eylemi ve açlık grevi 9. gününe girdi. Eylemi sürdüren 25 işçi, çıkışa 20 metre uzaklıktaki ocak ağzını göçerterek girişin bir kısmını kapattı

Ocağı göçertip  girişi kapattılar

Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki Deka Madencilik A.Ş.’ye “Paralel Devlet Yapılanması” soruşturması kapsamında kayyum atanmasının ardından 4 Nisan’dan bu yana maden işçilerinin maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle başlattığı ocaktan çıkmama eylemi ve açlık grevi 9’uncu gününe girdi. Balçın Madencilik’te çalışan 85 işçi, kömür ocağına girerek dışarı çıkmama eylemi başlattı. İşçilerin eylemi bir gün sonra açlık grevine dönüştü. Geçen dokuz günde 60 işçi sağlık sorunları nedeniyle eylemi bırakırken 25 işçi halen eylemini sürdürüyor.

‘Her an kapanabilir’
Eylemi sürdüren işçiler, önceki gün akşam saatlerinde maden ocağının ağzında çıkışa 20 metre kala göçük oluşturdu. Tavandaki tahkimatı bozan işçiler, düşen taş parçalarıyla barikat yaptı. İşçiler, havalandırma ve acil durumlar için oluşturdukları delikten dışarıyla irtibat sağlayabiliyorlar. Gece rahatsızlanan maden işçisi Emin Gökçe, ocaktan çıkarıldı. Hastaneye kaldırılan Gökçe’nin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. İşçilerden Hüseyin Cindi (38), tüm alacakları ile kıdem tazminatları ödene kadar eylemi sürdüreceklerini ve devletin kendilerine iş vermesini istedi. Maden ocağında işçilerin yaptığı göçüğün tehlikeli olduğunu söyleyen Cindi, “Belki bir dakika sonra belki 1 ay sonra tamamen göçer orası. Açık bırakılan yer her an kapanabilir. Eğer orası kapanırsa orada rahatsızlanan işçiyi acil şekilde dışarı çıkarma şansları yok” dedi.

9 işçiye ödeme yapıldı
Maden ocağı önüne gelen Kayyum heyetinde yer alan muhasebeci Polat Sezgün, eylem yapan işçilere maaşlarının bir kısmını ödemek istediklerini ancak kabul etmediklerini söyledi. Sezgün, “750 lira sosyal yardımlaşma vakfından 1000 lira da maaşlarınıza mahsuben şimdilik. Sonra da paranızın bir kısmını daha ödeyeceğiz” dedi. İşçiler ise Sezgün’e sert tepki gösterdi. Taleplerinin tamamını alana kadar eylemin süreceğini ifade eden bir madenci, “Sadaka istemiyoruz. Bu zamana kadar neredeydiniz” dedi. Yuhalanan kayyum heyeti polis eşliğinde geri döndü. Öte yandan kapatılan havalandırma girişinin akşam saatlerinde yeniden açıldığı öğrenildi. Öte yandan maden ocağında çalışan 9 işçiye kayyum tarafından sosyal yardım ile alacaklarının bir kısmının ödendiği öğrenildi.