Bursa "Oda Seçimleri İçin Doğal Adayım, Başkan Aday Olmaz Mı?"

"Oda Seçimleri İçin Doğal Adayım, Başkan Aday Olmaz Mı?"

01.02.2018 - 13:49 | Son Güncellenme:

.

Oda Seçimleri İçin Doğal Adayım, Başkan Aday Olmaz Mı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, oda seçimlerinin yakında yapılacağını belirterek, "7 Şubat’ta Ankara’da 365 oda ve borsa başkanıyla toplantımız var. Burada start da verilmiş olacak. Biz doğal adayız. Başkan; aday olmaz mı?" dedi.
İbrahim Burkay, 100’den fazla oda ve sivil toplum kuruluşu başkanının Mehmetçik’in Afrin operasyonuna destek deklarasyonunun ardından medya temsilcileri ve köşe yazarlarıyla sohbet etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Bursa ziyaretinden mutlu ayrıldığını belirten Burkay, "Bursa’da değişim dönüşüm vardı. Nasıl olacağı konuşuluyordu. Ama Bursa çok güzel karşıladı. O yüzden güzel geçti" dedi.
"Oda seçimleri yapılacak mı" sorusuna açıklık getiren Burkay, "Oda seçimleri inşallah olacak. Biz ’olacak’ diye biliyoruz. 7 Şubat’ta Ankara’da 365 oda ve borsa başkanıyla toplantımız var. Startı da verilmiş olacak. Start verildiği an biz de çalışmaya başlayacağız. Biz doğal adayız, başkan aday olmaz mı? Son toplantıda arkadaşlara söyledim. Artık Bursa Ticaret Sanayi Odası’nın meclis üyeliği, komite başkanlığı, komite üyeliğinde herkesin bir projesi olacak. Ülkenin içinde bulunduğu durumu görüyorsunuz. Ben bu makama geleceğim, koltuğa oturacağım hevesiyle olmaz. Bu ülkenin gücü ve kalkınması için varsa atacağın adım, buyur gel. Yoksa öyle bir ekmek yok" diye konuştu.
"Tank, obüs ve helikopterde çalışan Bursalı firmalar var".
Bursa’nın yerli savunma sanayine katkı sağladığını, Atak helikopteri, Altay tankı, Fırtına ve Yavuz obüslerinde Bursalı firmaların da çalıştığını kaydeden Burkay, şunları söyledi: "Savunma sanayi kümesi kurmak için harekete geçtik. 39 bin üyeye yazı yolladık. Bunun 19 bin tanesi sanayici. Doğru düzgün cevap gelmedi. Bu şirketleri dolaşmaya başladık. Yetenek matrisi oluşturmaya başladık. Nasa’ya, Boeing, Airbus’a parça üreten firmaların bazıları yaptığı parçanın bir otomotivin parçası olduğunu biliyor. İş modeli çok önemli. Amerika’da arge çalışmaları böyle oluyor. Ar-ge merkezi bir projeyi en az 17-19 farklı alana bölmüş. Bunun tamamını her birini farklı firmalara veriyor. Bana 19 parçadan bir tanesini veriyor. "Otomotivde bir parça yapacağız, sen buna çalışacaksın" diyor. 19 farklı hikaye ile ar-geyi yaptırıyor. Bunlar biraraya geldiğinde bunun ne işe yaradığını; oradaki akıl biliyor. Yüksek teknoloji; özellikle uzay havacılık savunma sanayinde açık edilmiyor.Firma öyle anlaşmalar yapmış ki gizlilik anlaşmaları, "para vereceğim" deseniz konuşmuyor. Çalıştığı alan gizlilik isteyen bir alan"
"Bursalı 1700 firmanın yetenek matrisini çıkardık"
Bursa’da 1700 firmanın yetenek matrisinin çıkarıldığını vurgulayan Burkay, "Atak helikopteri yapılacak, Savunma Sanayi Müsteşarlığı bir platform oluşturuyor. Yazılımı yapacak şirket devreye giriyor, elektronik devreleri yapacak elektronik şirketleri, vücudunu yapacak metal işleme motor şirketi devreye giriyor. Farklı disiplinlerde 30-40 tane firmayı biraraya getiriyorsun. Her birine o projenin bir parçasını veriyorsun. Büyük devletler gibi yürütülüyor. 50 taneden fazla proje var. Bunların tamamı, kararı verildikten sonra Savunma Sanayi Müsteşarlığı hemen şehirlerde bölgelerde firmaları tarıyor. Bunlardan hangilerini bunun içine alacağız. Bizim yaptığımız, altyapıyı hazırlamak. Savunma Sanayi Müsteşarımız her ay bizi bir iki kez ziyaret ediyor. Buradaki firmaları o platformlara veriyoruz. Tank, obüs helikopterde çalışan firmalarımız var. Diğer tüketiciye yansıyan ürün olmadığı için kamuoyu ile paylaşılmıyor. Ketum davranılan alanlar. Gizlilik anlaşmaları var" diye konuştu.
"Butekom ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı anlaşma imzaladı"
Savunma SAnayi Müsteşarlığı ile Butekom’un anlaşma yaptığını da hatırlatan Burkay, "Nefer projesi var. Hem tank hem zırhlı araçla ilgili hem de geleceğin askeri dediğimiz Amerika’nın çalıştığı model var. Onun üzerinde çalışıyoruz. Butekomu uzmanlaştırmak istiyoruz. Öyle kıyafet imal ediliyor ki, asker yaralandığı zaman yara bandı değil, kanı görünce otomotik büzüşen doğal tamponu otomotik yapıyor. Giydiğin elbise senin otomotik tansiyonunu ölçüp wireles ile merkeze veriyi gönderiyor. Bu tip kumaşlar üretiliyor. Bunun pazarını oluşturmamız lazım. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile işbirliği yapyoıruz. Geleceğin askerinde ülkelerin ciddi anlaşmaları var.
Butekom Aralık ayında uluslararası kuruluşlarda akredite aldı. Kompoziti orada kurduk. Haziran ayı gibi mükemmeliyet merkezi devreye giriyor. Yanmazlık testlerinin tümü burada yapılacak. Mukavemet testlerini yapıyoruz. Hem nakit, hem zaman tasarruf olacak" diye konuştu.
"Türkiye’nin önünde büyük fırsat var
Türkiye’nin Afrin’deki terörle mücadeledeki başarısının ekonomiye çok olumlu yansıması olduğunu, dünya ölçeğinde Türkiye ve ekonomisine olan güveni arttırdığını hatırlatan İbrahim Burkay, "Türkiye’nin dış siyaset politikaları da operasyon bazlı yönetimiyor. Bunda da başarılı olunuyor. Afrin’deki terörle mücadele operasyonunu Avrupa’da desteklemeyen ülke yok. Türkiye kimseyle kati ortaklık yapmıyor. Gelişen gündeme göre siyaset belirliyoruz. Şu anda Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. Avrupa’da ekonominin düzlüğe çıkması, oradaki iyi gelen büyüme rakamları Türkiye için de bir fırsat. Almanya’da son 8 yılın en iyi fuarını yaptık. Eğer Türkiye önündeki süreci iyi değerlendirirse, 2002-2008 yılları arasındaki ivmeyi yeniden yakalar ve bu da Türkiye’yi dünya liginde üst sıralara taşır" diye konuştu.