Gündem Ödem nedir ve neden oluşur?

Ödem nedir ve neden oluşur?

27.04.2018 - 11:48 | Son Güncellenme:

Bazı zamanlar normalden fazla şişkinlik hissedebilirsiniz. Özellikle vücudunuzun bazı bölgelerinde şişlik görülebilir. Bu şişkinliklerin oluşma nedeni aslında vücudunuzda biriken fazla suyun yani ödem olduğunu biliyor musunuz? İşte sizler için hazırladığımız ödemi önleme yöntemleri.

Ödem nedir ve neden oluşur

Ödem nedir?

Haberin Devamı

Ödem en basit tanımı ile vücudun fazla suyu tutarak bazı bölgelerde şişlikler meydana gelmesidir. Ödem özellikle karın, el, ayak ve bacaklarda görülür. Çoğu zaman vücudun fazla suyu tutması nedeniyle kişiler kilo aldıklarını düşünürler. Ödem aslında kilonuzla ilgili olmayan bir durumdur. Bu nedenle bu dönemde kilo değişimleri gözlenebilir.

Ödem neden olur?

Ödem pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Günlük yaşantınızdaki alışkanlıklarınızdan, mevsim değişikliğinden, hatta çeşitli hastalıklardan dolayı bile oluşabilir.

Hava değişikliği

Çoğu zaman seyahatlerimizde karşılaştığımız sorunlardan birinin asıl nedeni ödem olabilir. Pek çok farklı bir yere gittiğinizde vücudunuzda şişkinlikler oluştuğu ya da kilo aldığınızı düşünmüş olabilirsiniz. Bunun asıl nedeni ise ani hava değişiminden dolayı vücudunuzun ödem toplamasıdır. Vücut alışık olmadığı bir ortamda ve sıcaklıkla ödem oluşabilir.

Haberin Devamı

Aşırı tuz tüketimi

Vücutta ödem toplanmasının en büyük nedenlerinden biri çok fazla tuz tüketmektir. Tuzun yapısı gereği suyu tutma özelliği vardır. Bu nedenle ne kadar çok fazla tuz tüketirseniz vücudunuz o kadar çok fazla ödem oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Bu durumda günlük tuz tüketim miktarının çok üstüne çıkmamak vücudunuzda fazla suyun tutulmasına engel olacaktır.

Regl dönemi

Regl döneminde vücutta pek çok değişiklik meydana gelir. Bunlardan biri de regl döneminden önceki günlerde vücudun çok fazla su tutmasıdır. Bu şişkinlik genellikle karın bölgesinde yoğunlaşır. Fakat vücudun bu dönemde ödem toplamasını kilo ile karşılaştırmamak gerekir. Regl dönemi yaklaştıkça vücut ödemi yavaş yavaş atmaya başlayacaktır.

Hareketsiz olmak

Kan dolaşımının yavaşlaması aynı zamanda metabolizmayı yavaşlatır. Böyle hareketsiz bir yaşamda ödem ve şişkinlik oluşması kaçınılmazdır. Vücudun zararlı maddeleri terleme yöntemiyle vücuttan atması gerekir. Bu nedenle spor, yürüyüş ve benzeri hareketlerle vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlamalısınız.

Vücuttan ödemi atmak için yapılacaklar

Vücuttaki ödemi atmak için yapmanız gereken ilk şey su tüketiminizi artırmaktır. Vücuda gerektiğinden daha az su girdiğinde, vücudunuz suyu depo etmeye başlar. Bu da vücudun suyu depo etmesine neden olur.

Haberin Devamı

Vücudunuzdan ödemi atmak için yapmanız gereken bir diğer öneri ise tuzu azaltmaktır. Tuz, şişkinlik oluşmasındaki en büyük etkenlerden biridir.

Vücudunuzdaki ödemi atmanın diğer bir yöntemi ise bitki çayları tüketmektir. Ada çayı, rezene çayı ve yeşil çay içeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücuttaki fazla suyun hızlıca atılmasını sağlar.