Gündem Ödül ve cezalar aşırı olmasın

Ödül ve cezalar aşırı olmasın

13.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eğitim öğretim yılı bugün öğrencilerin karnelerini almalarıyla son buluyor. Uzmanlar aileleri, çocuklarının karnelerine verecekleri tepkiler konusunda uyarıyor.

Ödül ve cezalar aşırı olmasın

Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Müzeyyen Sevinç, başarılı karneyle karşılaşan ailelere şu önerilerde bulunuyor:
“Başarıyı ödüllendirme çocuğun yaşı ve gelişim seviyesine göre yapılmalı. Yapılacak ödüllenmeler maddi ağırlığı olacak şekilde olmamalı. Daha çok manevi ve haz uyandıracak sürpriz nitelikte, işlevsel olmasına dikkat edilmeli. Ödüllerin aşırı kullanımlarından kaçınmalı.”
Zayıf bir karneyi uyarma, tehdit etme, yargılama ve suçlamanın çocukların benlik gelişimine zarar verdiğine dikkat çeken Acıbadem International Hastanesi psikologu Ferahim Yeşilyurt ise şunları söyledi:
“Başarılı olamayan çocukları cezalandırmak özellikle de bedensel cezalar vermek çok büyük bir hata. Bu öğrencinin benlik saygısının gelişimine zarar veriyor. Bunun yerine sevilen bir aktivitenin kısıtlanması daha uygun olacaktır. Örneğin bilgisayar oyunları sınırlanabilir. Anne babaların hatalı tutumları, öğrencilerde ailelerinin kendilerini anlamadıkları ve kabul etmedikleri duygusu yaşatıyor.”

Haberin Devamı

Tatil başlıyor
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim gören 17,5 milyon öğrenci, bugün karne alarak 3 ay sürecek yaz tatiline girecek. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğrencilere karnelerini Eskişehir’de dağıtacak.
8. sınıflarında okuyan öğrencilerin girdiği ikinci dönem ortak sınavların puanlarının dün açıklanmasının ardından okul kontenjanları 4 Temmuz’da belli olacak. 8. sınıf yerleştirmeye esas puanları 7 Temmuz’da duyurulacak, 31 Temmuz-8 Ağustos 2014’de tercihler gerçekleştirilecek. Lise son sınıf öğrencilerinin ve lise mezunlarının katılacağı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak. LYS-4, 14 Haziran Cumartesi; LYS-1 ve LYS-5, 15 Haziran Pazar; LYS-2, 21 Haziran Cumartesi ve LYS-3, 22 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
ANKARA Milliyet