Öfke ile Baş Etmek I

Öfke, mutsuz olduğunuzda ya da bulunduğunuz durumdan hoşnut olmadığınızda oluşan zihin halidir. Küçük şeyler size rahatsız ediyor ise aşağıdaki soruların yanıtlarına meditasyon yaparak rahatsızlığın derinlerine inebilirsiniz.

- Hoşnut olmadığınız şey ne olabilir?

- Bunlar kendinizle ve yaşamınızla ilgili hoşnutsuzluğundan kaynaklanıyor olabilir mi?

- Negatif mı? yoksa pozitif tarafına mı odaklanıyorsunuz?

- Öfkelendiğinizde ne tür problemler ortaya çıkabilir? Bu problemleri deneyimlemek istiyor musunuz?

Haberin Devamı

Öfke ile Baş Etmekle ilgili bir diğer yöntem ise; sizi üzen kişinin yerine kendinizi koymak ve onun bakış açısından olaya bakmaktır.

- Onu böyle bir davranışta bulunmaya iten motivasyon ne olabilir?

- Zihnin hangi halini deneyimliyor olabilir? Huzur mu? Üzüntü mü? Karmaşa mı? Kontrolsüzlük mü?, Daha mutlu olabilmek için mi? Endişelendiği için mi?

- Geçmişte öfkeli olduğunuz bir anınızı hatırlayın.. Şimdi de karşınızdaki öfkeli kişinin neler yaşayabileceği üzerine düşünün.

- Öfkeden çıldırmış hallerini devam ettirdiklerinde başlarına neler geleceğini hayal edin. Mutlu olabilecekler mi? Yoksa daha fazla acı çekecekler mi?

Diğerlerinin bu şekilde öfkeli olduğunda neler yaşayabilecekleri üzerine çalışarak, ileride öfkelenmek yerine daha farklı bir alternatife yönlenme kolaylaşacaktır.

Budist öğretiler şöyle der; Diğer insanlar bizim aynamız gibidir. Bizde olmadıkça diğerlerinde olanı fark edemeyiz.

Sevmediğiniz ya da öfkelendiğiniz kişide sizi neler sinirlendiriyor ise aynısı ya da benzerinin siz de olup olmadığını analiz etmek etkili bir yöntemdir. Diğerleri ile aramızdaki bu bağlantıyı kabul etmekte zorlandığımız zamanlar olabilir. O zaman da şunu düşünmek faydalı olacaktır.

Kabul etmek demek affetmek anlamına gelmemelidir. Kabul etmek sadece, böyle bir davranışa devam etmek isteyip istemediğinizi netleştirmeye yaramalıdır. Böylelikle kendimizi kabullenmiş ve şefkat göstermiş oluruz. Bu da ileride diğerlerine karşı da aynı duygular içinde olmamızı sağlayacaktır.

Her Daim Sevgi Işıkla

Haberin Devamı

www.nefestr.com

Kaynak : “ how to meditate Kathleen Mc Donald