Gündem Oğlu için para biriktiriyordu

Oğlu için para biriktiriyordu

03.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Stadyum inşaatında çalışan 18 Türk işçi üniformalı, silahlı ve maskeli teröristler tarafından kaçırıldı. İlk tespitlere göre eylemin arkasında IŞİD’le çalıştığı bilinen ‘Asaib Ehlil Hak’ isimli bir örgütün bulunduğu sanılıyor

Oğlu için para biriktiriyordu

Irak’ın başkenti Bağdat’ta üniformalı, silahlı ve maskeli kişiler Nurol İnşaat bünyesinde çalışan 18 Türk işçiyi kaçırdı.

Haberin Devamı

IŞİD’in Musul Başkonsolosluğumuza düzenlediği rehin alma eylemini akla getiren gece baskınında sadece Türk işçilerin hedef alınması dikkati çekerken, işçilerin kurtarılması için Irak makamlarıyla temasa geçildi. Yapılan ilk tespitlere göre eylemin arkasında ‘Asaib Ehlil Hak’ isimli örgüt bulunuyor. Ancak bu bilgi kesinleştirilemedi. Fidye için geçmişte de adam kaçırma eylemleri yapan örgütün en bilinen özelliklerinden birisi de militanlarının üniformayla dolaşması.

İran’a yakın olduğu belirtilen, liderliğini Kays Kazali’nin yaptığı örgütün, Irak’taki bölgesel dengeler nedeniyle de eylemi yapmış olabileceği değerlendiriliyor. Örgütün, bir süredir, bölgedeki Şii-Sünni rehine pazarlığının taraflarından birisi olduğuna dikkat çekiliyor. Örgütün, IŞİD’e karşı da savaştığı biliniyor. Bağdat’a bağlı Sadr mahallesinde, Nurol Holding’e ait bir stadyum inşaatı şantiyesini dün sabaha karşı basan asker üniformalı ve maskeli kişiler, Türk işçileri Iraklı işçilerden ayırarak arazi araçlarıyla kaçırdı.

Haberin Devamı

Silahlı kişilerin bekçilerin silahlarını aldıktan sonra karavanlarda uyuyan işçileri rehin aldığı kaydedildi. 3 mühendis, 1 muhasebeci ve 14 inşaat işçisinden oluşan çalışanların, kısa süre içinde araçlara bindirilerek götürülmesinin, olayın planlı olduğunu gösterdiği yorumu yapıldı.

Nedeni araştırılıyor

Dışişleri Bakanlığı da öğle saatlerinde, Türk işçilerin kaçırıldığı yönündeki haberleri teyit etti. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Irak güvenlik makamlarıyla Bağdat Büyükelçiliği’nin temas halinde olduğunu belirtti. Kaynaklar, kaçırılmanın olası nedenlerinin araştırıldığını kaydetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, olayın saat 1 Eylül’ü 2 Eylül’e bağlayan gece saat 03.00 civarında meydana geldiğini belirterek, “Büyükelçimiz Iraklı yetkililerle hemen temas etti. Şu aşamada ne için ve hangi saikle bu kişilerin alıkonulduğunu bilmek zor. 18 Türk’ün arasında 14 işçi, 3 mühendis ve bir muhasebeci var” dedi. Sadece Türk işçilerin mi alıkonulduğu sorusu üzerine Bilgiç, Türk işçilerin diğerlerinden ayrılarak bir seçime tabi tutulduğu yönünde bilgi edindiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Kaçırılan Türk işçilerden Recep Tekin (46) ve Tahsin Cömert’in (42) Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki ailelerinin endişeli bekleyişi sürüyor. Evli ve 2 çocuk babası Cömert’in Musabeyli köyünde yaşayan annesi Nazikar Cömert de (62) oğlunun yaklaşık 6 aydır Irak’ta çalıştığını belirtti.

Emeklilik için gitti

Oğlunun bir süre önce İstanbul’da çalıştığını anlatan Cömert, “Oğlu Kocaeli’de üniversiteyi kazanınca ailecek oraya yerleştiler. Oğlumu yaklaşık 2 ay önce babasının mevlitine geldiğinde görmüştüm. Emekli olabilmek için sigorta gün sayısını doldurmaya ve ev alabilmek için Irak’a çalışmaya gitmişti. Kendisine birçok kez ‘Oralara çalışmaya gitme, bizi yalnız bırakma’ dedik ama ‘gitmek zorundayım’ demişti. Bir tek yetkililerden çocuğumun getirilmesini istiyorum” dedi.

Nurol: Fidye istenmedi
Nurol Holding’den yapılan açıklamada ise şantiyeye gelen kişilerin oda ve ofislerde kapıları kırarak arama yaptığı kaydedildi. Açıklamada, haberin holdinge ulaşmasıyla konunun Dışişleri Bakanlığı ve yerel emniyet güçlerine aktarıldığı belirtilerek “Olayın bir an önce açıklığa kavuşturularak personelimize sağ sağlim ulaşılması konusunda her türlü girişimde bulunmaktayız” denildi.
Kendilerine herhangi bir fidye veya istekle gelinmediğini belirten holding yetkilileri, ailelerle yakın temasta olduklarını belirtti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Bağdat’ın Sadr bölgesinde şirketimiz tarafından inşa edilmekte olan stadyum inşaatı şantiyesi, 1 Eylül’ü 2 Eylül’e bağlayan gece saat 03:00 sularında kimliği bilinmeyen bir grup tarafından basılmış ve 18 Türk personel zorla götürülmüştür. Konu, Dışişleri Bakanlığı ve mahalli emniyet güçlerine intikal ettirilmiştir.”
Personeli azalttılar
Reuters haber ajansına konuşan Nurol Holding CEO’su Uğur Doğan da güvenlik endişeleri nedeniyle şantiyedeki personel sayılarını en az seviyeye indirdiklerini söyledi. Reuters’a konuşan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Saad Maan ise olayın, Şiilerin yoğun olarak yaşadığı Habibiye mahallesinde meydana geldiğine dikkat çekti.
Fidyeci örgüt Asaib Ehlil Hak
Edinilen bilgiye göre, yapılan ilk tespitlere göre kaçırma eylemle ilgili Asaib Ehlil Hak örgütünün adı öne çıkıyor. Şii kökenli olan ve IŞİD’le çatıştığı bilinen örgütün, eylemle ilgili ilişkisini ortaya koyan kanıtlardan birisi de, yetkililerin kaçırma olayında belirttiği gibi militanlarının üniforma giymesi. Daha önce de fidye için adam kaçırma eylemleri bulunan örgütün, Türk işçileri de bu amaçla kaçırdığı ihtimali üzerinde duruluyor. Örgütün İran’a yakın olduğu ve Irak’taki dengeler nedeniyle de eylem yapmış olabileceği kaydediliyor. Örgüt, bölgede özellikle savaştığı IŞİD militanlarına yönelik IŞİD tarzı sert eylemleriyle de tanınıyor.
Siyasi amaç var mı?
Fransız haber ajansı AFP’nin haberinde ise Bağdat’ta fidye için insan kaçırma eylemlerinin, yaygın bir sorun olduğuna dikkat çekilirken, işçilerin kaçırıldığı Sadr semtinin farklı özelliğine işaret edildi. AFP haberinde, semtin hükümet yanlısı Şii milislerin kalesi olduğu belirtilerek, eylemin siyasi amaçlı da olabileceği ifade edildi.