Gündem Öğrenci ve veliler sonuçlara tepkili!

Öğrenci ve veliler sonuçlara tepkili!

31.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Liselerde tercih yapan, ancak hiçbir yere yerleşemeyen yüksek puanlı öğrenciler şaşkın. Çoğu öğrenci de yerleştiği okuldan memnun değil. Sonuçlara 5 iş günü içinde itiraz etmek gerekiyor

Öğrenci ve veliler sonuçlara tepkili

LYS sonuçlarına göre öğrencilerin yaklaşık yüzde 90’ı bir okula yerleşti ancak pek çok veli ve öğrenci hayal kırıklığı yaşadı. Yerel yerleştirmede ilk üç tercihin öğrencinin ikametine göre kendi bölgesinden olması gerekiyor ve öğrenci aynı okul türünden en fazla 3 tercihte bulunabiliyordu. İlle de Anadolu lisesi tercih etmek isteyen ve kendi bölgesinde yeterli sayıda Anadolu lisesi olmayan öğrenciler, komşu bölgeden tercih yapabilmek için 2. ya da 3. sıraya meslek ya da imam hatip liselerini yazmak zorunda kalmışlardı. Tercihte zorunlu olarak yazdıkları bu okullara yerleşenler, bu durumdan şikâyetçi. Gün boyu, sosyal medyadan ve mail üzerinden veli ve öğrenciler, beklediği okula yerleşememenin hayal kırıklığını paylaşırken, bir kısmı da yerleştirmelerde hatalar olduğu görüşünü dile getirdi. İşte o görüşler:

Haberin Devamı

- Kardeşimin lise tercihini rehber öğretmenler eşliğinde yaptık. Yüzde 21’lik dilimde 304 puan almıştı. Okul ortalaması ise 97 idi. Bir Anadolu lisesine yerleşeceğine kesin gözüyle bakıyorduk fakat hiçbir okula yerleşemedi. Ne yapacağımızı bilemez durumdayız.

- Adrese dayalı sisteme göre bile evimizden binası görünen liseye yerleşemedik. İki tercihimize de yerleşemedik görünüyor. Puanı 97.83, şartlar uygun ama yerleştirme yok.

- Kızım, tüm kriterleri taşımasına rağmen, adrese dayalı sistemde bile yerleşemedi. Ağlamaktan hasta oldum.

- Yüzde 10’luk dilimde olmamıza rağmen ‘nitelikli’ olmayan bir okula yerleştirdiler.

- Evimizin karşısında Anadolu lisesi var. En uzaktaki imam hatip lisesine yerleştirmişler. Hani adrese dayalı sistem vardı.

Haberin Devamı

- Yüzde 8’lik dilimdeki çocuğum hiçbir yere yerleşemedi, şuan ağlıyor. ‘Sanki hiç çalışmamışım gibi’ diye üzülüyor. Yan sokaktaki liseye bile yerleşemedik. Mecbur özel okula yönlendiriyorlar, demek ki parası olmayan çocuğunu liseye gönderemeyecek. Yazık!

- Yüzde 10’luk dilimdeki oğlum, adrese dayalı bile yerleşemedi, yüzde 25’lik dilimdeki yerleşti. Bu nasıl oluyor?

- Adrese dayalı sistemde 93 ortalaması olan kardeşim giremezken, 84 ortalaması olan sınıf arkadaşı o okula girebiliyor. Yaptığınız bu sistemin hiçbir açıklaması yok.

- Hayatımızı karartmada emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

- Evime 50 metre uzaklıktaki mahalle okuluna yerleşemedik.

- Niteliksiz okul ne demek, bütün okullar nitelikli olsun. Çocuklar fen, matematik öğrensin. Yazık çocuklara!

- Sistemde hata olduğunu düşünüyorum. Kardeşim 359,57 puanla Adana’da 6,5’lik, Türkiye’de 7,27’lik yüzdelik dilimdeydi. Buna göre geçen senenin yüzdelik dilimleri baz alınarak puanına göre gelmesi muhtemel okullar için ve 97,93 YBP puanına göre de adrese dayalı okullar için tercih yapıldı. Tercihlerden hiçbirine giremedi. Ama okul puanı 80 olan biri, adrese dayalı sistemde, aynı okul ikisinin de ilk tercihi olmasına rağmen, yerleşebildi. Neye göre öğrenciler yerleştirildi?

- Kızım, İstanbul Kadıköy’de yer alan Halil Türkan Ortaokulu’ndan 99,37 Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile mezun oldu. Lise tercihlerinde Göztepe’de yer alan İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi’ni ikinci sırada yazdı. Tüm şartları taşımasına rağmen herhangi bir tercihine yerleşemedi. Ancak aynı okulda kızımın bir arkadaşı 94 YBP ile aynı okula yerleşti. YBP’si düşük olmasına rağmen kızımın arkadaşı bu okula girebiliyorken, kızımın açıkta kalmasını aklım almıyor.

Haberin Devamı

İtiraz için 20 TL

MEB’in yayınladığı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’na göre sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren en geç 5 iş günü içinde Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÖDSGM) resmî internet sayfasında yayımlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek. Elektronik ortamda yapılan itirazların incelenebilmesi için velilerin kılavuzda belirtilen banka hesap numaralarına 20 TL ödemesi gerekiyor.