Eğitim Öğrencileri uyuşturucudan koruma projesi

Öğrencileri uyuşturucudan koruma projesi

28.01.2011 - 12:01 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, öğrencilerin uyuşturucu ile tanışmadan korunabilmesi için Antalya’da hayata geçirdiği proje başarılı olursa, Türkiye’ye örnek olacak.

Öğrencileri uyuşturucudan koruma projesi

Antalya Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay yaptığı açıklamada, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, öğretmenleri madde bağımlılığına karşı eğitime aldıklarını, öğretmenler aracılığıyla da öğrenci ve velilere ulaşacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Öğretmenlerin madde bağımlılığı sorunuyla karşılaştığında nasıl davranacağı, madde bağımlılığı konusunda öğrencileri nasıl engelleyebileceği konusunda eğitileceğini belirten Gülay, "Şimdilik 21 rehber öğretmenin eğitimini tamamladık. Bu eğitimler yaygınlaşacak, okullardaki öğretmenlerin eğitimleri de bu eğitmenler aracılığıyla gerçekleştirilecek" dedi.

Projenin amacının çocuğun madde ile tanışmasını, eğitimle önüne geçmek olduğunu vurgulayan Gülay, şu bilgileri verdi:"Öğretmen sorunlu çocuğu gördüğünde, çocuğu, aileyi madde bağımlılığına karşı bilgilendirerek, uyuşturucu gibi maddelerden uzak durmasını sağlayacak. Emniyet Müdürlüğü maddeyi yerinde yok ediyor, satıcılara karşı mücadele ediyor, Sağlık Müdürlüğü tedavi çalışmalarını yapıyor ama bilgi ve bilinç olmadan bu olayların önüne geçilemiyor. Biz çocuğu uyuşturucudan uzak tutmak istiyoruz. Emniyet mensupları okullara geliyor, sağlık personeli geliyor bir şeyler anlatıyor ama disiplin yok. Herkes kendine göre model uyguluyor. Bahçe duvarlarının içindeki çocuklar bizim çocuklarımız. Bunu bizim yapmamız lazım. Bunun için personel altyapımızı hazırlıyoruz. Madde bağımlılığına karşı olay gerçekleşmeden mücadele edeceğiz. Emniyetin görevi sahada maddeyi yok etmek, satanların tedbiri almak bizim görevimiz öğretici, öğretmen veliyi bilgilendirmek olacak."

Haberin Devamı

Antalya’nın yoğun göç alan ve turistik bir şehir olduğuna dikkati çeken Osman Nuri Gülay, "Madde bağımlılığının ileri dönemde Antalya için Türkiye için bir sorun olmasını istemiyoruz. Şimdiden önlemlerimizi alıyoruz. Eğitimci olarak gelecekte olabilecek sıkıntının önlemini alıyoruz. Madde bağımlılığından uzak durmanın eğitimden geçiyor" dedi.

Öğretmen, veli ve öğrencinin bilgilenmesine ve bilinçlenmesine yönelik 4 farklı el kitabı bastırdıklarını ve broşürler hazırladıklarını bildiren Gülay, "Eğitim öğretim döneminde ikinci dönem madde bağımlılığıyla ilgili bilinçlendirme dönemi olacak" diye konuştu.

-MİLLİ EĞİTİM MADDE BAĞIMLILIĞINA KARŞI MÜCADELE MODELİ OLUŞTURACAK-

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde Kişisel ve Psikososyal Hizmetler Şube Müdürü Dr. Gürcan Özhan da, projenin temel hedefinin Milli Eğitim Bakanlığı adına madde bağımlılığıyla mücadelede modeli oluşturmak olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Projenin Antalya’da başlatıldığını, diğer illere yaygınlaştırılmasının öngörüldüğünü bildiren Özhan, şunları söyledi:"Aslında bu proje ile Milli Eğitim Bakanlığı madde bağımlılığına karşı mücadele modeli oluşturacak. Proje ile yöneticiler ve öğretmenler ile öğrenci ve velilerin madde bağımlılığıyla ilgili yaşam becerileri ve bilgi açısından daha donanımlı hale gelmesini sağlamak amaçlanıyor. Yöneticilerin madde bağımlılığı konusunda daha doğru yönetim sürecini kullanabilmeleri, eğitimcilerin daha bilinçli olmaları ve daha doğru yaklaşım sergileyebilmeleri, problem henüz ortaya çıkmadığında riskleri ve atacakları adımları doğru belirlemelerinin sağlanması hedefleniyor. Anne ve babaların sağlıklı çocuk yetiştirmesi, çocukların ise kendisini koruyabilmesi projenin hedefleri arasında."