Elazığ Öğretmen,kitapla mahalle arkadaşlığını yeniden kazandırdı

Öğretmen,kitapla mahalle arkadaşlığını yeniden kazandırdı

27.08.2014 - 11:18 | Son Güncellenme:

Elazığ’da yaz tatilini feda eden bir sınıf öğretmeninin başlattığı ‘Kitapla barışalım, mahalle arkadaşlığımızı yeniden kuralım’ sloganıyla çocuklar, hem kitap okumayı, hem de mahalle arkadaşlarıyla kaynaşarak televizyon ve bilgisayardan uzaklaşıp oyun oymaya başladı.

Öğretmen,kitapla mahalle arkadaşlığını yeniden kazandırdı

Elazığ’da yaz tatilini feda eden bir sınıf öğretmeninin başlattığı ‘Kitapla barışalım, mahalle arkadaşlığımızı yeniden kuralım’ sloganıyla çocuklar, hem kitap okumayı, hem de mahalle arkadaşlarıyla kaynaşarak televizyon ve bilgisayardan uzaklaşıp oyun oymaya başladı.
2006 yılında kurduğu Goncalar Solmasın Derneği sayesinde şu ana kadar 16 bin çocuğa eğitim veren Şair Hayri İlkokulu sınıf öğretmeni Hacı Ormanoğlu, son olarak merkez Bahçelievler Mahallesi’nde farklı bir projeye imza attı. Boş bir alanı sıra ve masalarla Goncalar Solmasın Eğitim Merkezi haline getiren Ormanoğlu, yaz tatilini çocukların televizyon ve bilgisayar başında geçirmemesi için ‘Kitapla barışalım, mahalle arkadaşlığımız yeniden kuralım’ sloganıyla 10 çocukla yola çıktı. Hafta içi her gün saat 18.00 ile 20.00 arasında eğitim merkezine gelen çocuklar, 40 dakika kitap okuyup, 1 saat 20 dakika ise bir birleriyle çeşitli oyunlar oynamaya başladı. 15 gün içerisinde etkinliği gelen çocuk sayısı 50’yi aştı. Her gün kitap okumaya gelen ve birbirlerini tanımayan çocuklar mahalle arkadaşı oldu.

Haberin Devamı

"1 AYDA 20 KİTAP OKUYAN ÇOCUKLAR VAR"

Kitap okumada ülke olarak sınıfta kalındığını ve kendilerinin de bunu yenmek için neler yapabiliriz düşüncesiyle hareket ettiğini belirten öğretmen Ormanoğlu, "Bu yazın sıcağında çocuklar kitap okur mu diyeceksiniz? Evet okur. Her gün hafta içi 18.00 ile 20.00 arası sitemiz ve çevre sitelerdeki çocukları topladık. Kitaplarla barışalım, mahalle arkadaşlığımızı yeniden kuralım, çocukluğumuzda yaşadığımız yıllara dönelim istedik. Biz sabahtan akşama kadar sokaklarda oynayıp büyüdük. Şimdiki çocuklar saatlerce televizyon ve bilgisayarın başında enerjilerini harcamıyorlar. Onun için biz çocuklar oyun ile büyür ve mutlu olur diyerek hareket ettik. Her gün çocuklarımız koşarak etkinliğe geliyor. Bende koşarak geliyorum. Çok seviyor ve mutlu oluyorum. 30 gün içerisinde 20 kitap okuyan çocuklarımız var. Bu çok güzel bir yarış. Kitap okumadan sonra çocuklarımız masa tenisi, satranç kurslarına katılıyor, kızlarımız ip atlıyor yarışmalar yapıyor, topaç çevirip, uçurtmalar uçuruyoruz. Çocuklar mutlu oluyor, bizde mutlu oluyoruz. Ana sınıfı bölümümüz var. Onlarda boyama yapıyor. Önümüzdeki yıl onlarda koşarak kitap okumaya gelecek" dedi.

Haberin Devamı

"BU UYGULAMA TÜM TÜRKİYE’YE YAYILSIN"

Kendilerinin yaptığı bu çalışmada çocukları kazanmak için eğitim merkezimizde 20 kitap okuyan 20 çocuğa madalya takacaklarını anlatan Ormanoğlu, "Üürkiye’de ilk defa böyle bir şey yapıyoruz. Madalyalarımızı hazırladık. Birde kağıtlara kalp çizerek, çocuklarımızın okuduğu kitapların adını ona yazıp boyamasını istedik. Böylelikle kitap okumayı zevkli hale getirdik. Bu projeyi biz Elazığ’ın merkez Bahçelievler Mahallesi’nde başlattık. Suya atılmış taş misali bütün mahallelere hatta Türkiye geneline yayılsın istiyoruz. Çocuklarımıza bu şekilde kitap okuma alışkanlığı ve sevgisini kazandırabiliriz. Ben ilk okul öğretmeniyim. Öğretmenliği çok seviyorum. Çocukları çok seviyorum. Bir çok arkadaşımız tatildeyken ben tatilimi çocuklara harcamayı benimsedim. Çokta mutluyum. Ücretsiz bir etkinlik yapıyoruz. Hatta uzak mahallelerden de ailelerimiz gelerek bu etkinliğe katılabiliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

AİLELER DE MEMNUN

2,5 yaşındaki oğlu ile her gün boyama etkinliğine katılan Kazım Çakmak, "Mahallemizde çocuklar için çok güzel bir etkinlik oldu. İlk zamanlar 12-13 çocuk vardı şimdi 50 çocuk bu etkinliğe katılmaya başladı. Mahallemiz şehir merkezine biraz uzak bir yerde ama hocamız bu tür etkinliklerle buraları şenlendiriyor. Akşam olunca çocuklar bir araya geliyor. Sosyal yönden de bir katkı olduğu gibi okullar açılmasından öncede bir hazırlık aşaması oluyor. Bizim çocuk henüz 2,5 yaşında akşam oldu mu baba hadi okula gidelim diyor" şeklinde konuştu.

"ARKADAŞLARIMIZLA OLMAK ÇOK GÜZEL BİR DUYGU"

Kitap okumanın yanı sıra bir birleriyle arkadaş olan çocuklar da, "Hafta içi her gün buraya geliyoruz. 40 dakika boyunca seçtiğimiz kitapları okuyoruz. Kitap okuma bittikten sonra futbol, masa tenisi ve benzeri bir çok oyunu oynuyoruz. Evde oturup televizyon izlemektense burada arkadaşlarımızla olmak çok güzel bir duydu. Rahat ve güzel bir ortam sayesinde kitaplarda dostlarımız oldu. Okumayı sevmeyi öğrendik" ifadelerini kullandı.