Gündem Öğretmene tacizden beraate, mahkeme başkanı şerh koydu

Öğretmene tacizden beraate, mahkeme başkanı şerh koydu

06.01.2016 - 11:16 | Son Güncellenme:

Konya’da 2010 yılında görev yaptığı o dönemki ilköğretim okulunda 3’üncü sınıf öğrencisi 8 kıza cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla yargılanan ve 31 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan 50 yaşındaki sınıf öğretmeni Z.K., delil yetersizliğinden oy çokluğuyla beraat etti. Mahkeme başkanı ’suçun işlendiğine kanaat getirdiğini’ belirterek karara şerh koydu.

Öğretmene tacizden beraate, mahkeme başkanı şerh koydu

Merkez Meram İlçesi Melikşah Mahallesi’nde bulunan Mehmet Hasan Sert İlköğretim Okulu 3’üncü sınıfta okuyan kız öğrencilerden bazıları, velilerine sınıf öğretmeni Z.K.’nın zaman zaman kendilerini taciz ettiğini söyledi. Çocukların anlattıkları üzerine veliler, polise başvurdu. 24 Mart 2010 tarihinde şikayet üzerine harekete geçen polis, Z.K.’yı gözaltına aldı. Suçlamaları kabul etmeyen Z.K, nöbetçi mahkemece tutuklandı. Z.K., Konya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ’Çocuğun nitelikli cinsel istismar’ suçundan yargılanmaya başladı. Bu sırada Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe verip, emekli oldu.

Haberin Devamı

Z.K. tarafından tacize uğradığı iddia edilen 8 kızdan 6’sı Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirildi. 6 kıza da 6’ncı Adlı Tıp İhtisas Kurulu tarafından ’Ruh ve beden sağlığının bozulduğu’ raporu verildi.

ÖNCE OY ÇOKLUĞU İLE TAHLİYE

Mahkeme heyeti, 1 Kasım 2012 tarihinde görülen duruşmada Z.K.’yi oy çokluğu ile tahliye etti. 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kenan Hasdemir, tahliye edilmesine muhalefet şerhi koydu.

DELİL YETERSİZLİĞİNDEN BERAAT ETTİ

Tahliyesinin ardından tutuksuz yargılanan Z.K., geçen 11 Aralık 2015 tarihinde son kez hakim karşısına çıktı. Z.K., kendisine iftira atıldığını ileri sürerek, ”Bütün olaylar görev yaptığım okula nakil olan 3 öğrencinin bana karşı bu tür iftiralar atmalarından sonra meydana geldi. Hakkımda asılsız suçlamalarda bulundular. 30 kişilik bir sınıfta 3 yıl süreyle iddia edilen eylemlerin yapılması mümkün değildir. Suçlamaları kabul etmiyorum beraatımı istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti de oy çokluğuyla yeterli delil elde edilemediği ve suçu sabit olmadığı gerekçesiyle Z.K.’nın beraatına karar verdi.

MAHKEME BAŞKANINDAN KARARA ŞERH

Tahliyesine de karşı çıkan mahkeme başkanı Kenan Hasdemir, öğretmenin beraat kararına da ”Mağdurların ısrarlı beyanları, 6 kız öğrenci hakkında hazırlanan ruh sağlığı bozulduğuna dair raporlar nazara alındığında, sanığın çocuklara çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçlarını işlediği kanaatinde olduğumdan sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyor ve karşı oy kullanıyorum” şerhini koydu.

RUH SAĞLIĞI BOZULDUĞUNA DAİR RAPORA RAĞMEN BERAAT

Mağdur çocukların avukatı ve aynı zamanda Konya Çocuk Haklarını Koruma Derneği Başkanı Avukat Hakkı Ünalmış, verilen kararın hukuk anlayışına ters olduğunu belirtti. Ünalmış, 6 çocuk hakkında Konya ve İstanbul adli tıp kurumundan alınan raporlarda ruh sağlıklarının bozulduğuna dair rapor olduğuna dikkat çekerek, ”Raporlar gereğince ruh sağlıklarının bozulduğu tespit edilmişken ve çocukların birbirlerine yapılan tacizleri beyan etmişken, delil eksikliğinden sanığın beraat etmesi benim hukuk anlayışıma tamamen zıt gelmektedir. Çocuklar bu acıyı hiçbir zaman unutamazlar. Adil bir yargılama olsa sanık, cezaya çarptırılmış olsaydı, çocukların acıları hafifleyebilir ve unutmalarına yardımcı olabilirdi.” dedi.

Haberin Devamı

Tahliye ve beraat kararlarına mahkeme heyetinin aynı üyeleri tarafından verildiğini belirten Ünalmış, ”Sanığın ilk yıllardan itibaren yargılaması sırasında tahliyesini sağlayan üyeler, yine aynı zamanda beraat kararını vermiş olan üyelerdir. Kaldı ki mahkemenin başkanı sanığın hem tahliyesine, hem de beraat kararına muhalif şerhi koymuştur. Mahkeme başkanının bu tutumu insana umut vericidir.” dedi.

Avukat Ünalmış, Konya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen beraat kararına temyize götürerek Yargıtay’a taşıyacaklarını belirtti.