Siyaset 45 gün içinde bitmesini istiyoruz

45 gün içinde bitmesini istiyoruz

22.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, OHAL’in halka yönelik değil, devletin içerisinde örgütlenmiş bir çeteye karşı yapıldığını, masum hiç kimsenin zarar görmeyeceğini, sokağa çıkma yasağı gibi uygulamaların öngörülmediğini açıkladı

45 gün içinde  bitmesini istiyoruz

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 3 aylığına ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması için, “İnşallah 40-45 gün içerisinde bu uygulamasının sona erdirilmesini ümit ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’nde gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek OHAL uygulaması ve gündeme ilişkin bilgilendirmede bulundu. Kurtulmuş’un açıklamalarından satır başları şöyle:

GÜNLÜK HAYAT ETKİLENMEYECEK: (OHAL) Amacımız olağanüstü hali mümkün olduğu kadar kısa tutmak. İnşallah 3 aya dahi gerek kalmadan, 1-1,5 ay içerisinde işimizi bitirip bu süreci tamamlarız. Türkiye, PKK ve DAEŞ’in yoğun saldırısı altında. Şimdi böyle bir örgütle de eş zamanlı mücadele etmek mecburiyetindeyiz. Onun için OHAL kararı alındı. Bugüne kadar birçok kez OHAL ilan edildi ama bu, devletin içerisinde örgütlenmiş bir çeteye karşı yapılmış OHAL’dir. Milletimiz şundan emin olsun, asla ve asla günlük hayatını etkileyecek hiçbir uygulama olmayacak.

Haberin Devamı

40-45 GÜNDE SONA ERMESİNİ İSTİYORUZ: Toplumdaki farklı hayat tarzları, siyasi kanaatler, düşüncelere sahip hiçbir vatandaşımızın rahatsız olmayacağı bir uygulamayı ortaya koymaya çalışacağız. İnşallah 40-45 günde bu uygulamanın sona erdirilmesini ümit ediyoruz.

AİHS ASKIYA ALINACAK: OHAL sonrasında Fransa, AİHS’in 15. maddesine (Bu madde üye ülkelerdeki olağanüstü bir durum ya da savaş nedeniyle sözleşmenin askıya alınmasını düzenliyor) dayanarak AİHM sözleşmesini askıya almıştı. AİHS’in 15. maddesi, olağanüstü hallerde yükümlülüklerin askıya alınmasını düzenliyor. OHAL, AİHS’e aykırı değildir. Aynen Fransa’nın uyguladığı gibi Türkiye de buradaki yükümlülüklerinin diğer uluslararası yükümlülüklerle çelişmemesi kaydıyla bu AİHS’i askıya alacaktır. Bunu da deklare edeceğiz.

MASUM KİMSE ZARAR GÖRMEYECEK: FETÖ’ye mensup olan hiç kimsenin masumiyetinden söz edilemez. Ama yaşla kuruyu da ayırt etmek durumundayız. Bu örgütle bir türlü intisabı, irtibatı olanlar bunun hesabını verecekler. Masum hiç kimsenin zarar görmeyecek.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YOK: Bu, bir sıkıyönetim değil, OHAL ilanı. Millete değil, devlete OHAL. Devletin daha etkin çalışması, KHK’larla çok hızlı adım atılması için alınmış bir karar. Asla toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklanması, vatandaşların gece sokağa çıkmasının yasaklanması gibi işler olmayacak.

Haberin Devamı

YAŞ’A KALMADAN HALLEDİLEBİLİR: Şu anda aksi kararlaştırılmış değildir. Şuranın vaktinde yapılması öngörülüyor. Ama olağandışı bir dönemle karşı karşıyayız. Bu şartlar neyi gerektirir, öne alınır, sona alınır onu bilmem ama bazı işler belki YAŞ’a bile gerek kalmadan rahatlıkla halledilebilir. Olağanüstü hal de böyle bir imkan sağlıyor.

Sivil darbe iddiası Türkiye’ye hakaret

Bunu sivil darbe olarak adlandırmak Türkiye’ye hakarettir, milletin aklıyla dalga geçmektir. Ölümden kıl payı kurtulmuş bir cumhurbaşkanı var.

Yoldan geçerken aracı kurşunlanmış bir başbakan, derdest edilmiş, içeriye alınmış genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları var. Bunlar mıydı sivil darbe?

CİDDİ EKSİKLİK AŞİKÂR: Maalesef ciddi eksikliklerin olduğu aşikâr. Bunun bir kısmı zafiyetten; bir kısmı da devletin yapısından, işleyişinden kaynaklanıyor olabilir.

RUS UÇAĞI KONUSUNDA HEPİMİZDE TEREDDÜT VARDI: İlk andan itibaren bir şüphenin olduğu o zaman da paylaşıldı. ‘Rus uçağı’ dediğimiz olay 17 saniyedir. O zaman hepimizde tereddütler vardı. Ama şimdi biraz aydınlanmaya başlıyor.

Haberin Devamı

45 gün içinde  bitmesini istiyoruz

Kalın: İfade ve gösteri özgürlüğü devam edecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk yayınınde OHAL’in Anayasa’da olduğu belirterek “Anayasa’nın amir hükmü gereğince alınan bir karar. İsmi tabi 90’lı yılları, JİTEM’i çağrıştırıyor. OHAL ile sıkı yönetim farklı şey. Biz bir darbeyi durdurduk, bir askeri yönetimin kurulması söz konusu değildir. Seyahat, ifade, toplanma, gösteri özgürlüğü normal akışında devam edecek. O kadar abuk sabuk iddia var ki, banka hareketleri durdurulacakmış falan bunlara kimse itibar etmesin. Sokaklardaki demokrasi şöleni devam edecek. Neden buna ihtiyaç duyuldu? Savaş gibi durumlarda bir ülke bu belayı defetmek için… Darbe sonrası atılması gereken adımlar var. Bir başka darbe girişimi, kamikaze hareketine karşılık atılması gereken adımlar vardı” dedi.