Ekonomi OHAL’in hedefi belli, işler etkilenmez

OHAL’in hedefi belli, işler etkilenmez

22.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “OHAL’in bir tek hedefi var. O da paralel ihanet şebekesinin temizlenmesi. İşlerin, ekonominin işleyişi açısından en ufak farklı bir düşünce yok” dedi

OHAL’in hedefi belli, işler etkilenmez

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “OHAL ilanının bir tek hedefi var. O da paralel ihanet şebekesinin devletin bütün kurumlarından köklü bir şekilde temizlenmesi, Türk demokrasinin karşı karşıya olduğu uzun vadeli risklerin minimize edilmesine ilişkin süreçtir. Normal vatandaşlarımız müsterih olsun. Ekonominin normal işleyişi açısından, ticaret açısından en ufak farklı bir düşünce yok. Piyasa kurallarının dışına çıkmayacağız, piyasa bütün kurumlarıyla en güçlü şekilde işleyecek” dedi.

‘S&P yanlış yaptı’

Şimşek, televizyonlardaki canlı yayınlarda OHAL’e ilişkin soruları yanıtladı. Şimşek, “Spekülasyonlara inanılmasın. Kaygı varsa bizi arasınlar, açığız, görüşürüz. Piyasa eskiden olduğu gibi dünyanın en iyi uygulamalarını baz alarak işlemeye devam edecek” dedi.

S&P’nin Türkiye’nin notunu indirmesinin ‘aceleci’ olduğunu vurgulayan Şimşek, “S&P yanlış bir karar verdi” diye konuştu. Şimşek, “Büyüme var, cari açık azalıyor, bütçede sorun yok” dedi.

Şimşek, Fitch’in “bankaların riskleri arttı” değerlendirmesi için de, bankacılık sektöründe şokları absorbe edecek bir alanın mevcut olduğunu belirtti.

‘Şoklara hazırlıklıyız’

Çekirdek enflasyondaki düşüşün, darbe girişiminin ardından TL’deki zayıflık nedeniyle geçici olarak durabileceğini kaydeden Şimşek, şöyle konuştu:

“Kurdaki şu anki seviyenin enflasyona etkisi gözardı edilebilir ama TL’deki değer kaybı sürerse yukarı yönlü risk yaratır. Cari açıkta zayıf turizm gelirleri yukarı yönlü, zayıf emtia fiyatları ise aşağı yönlü bir risk oluşturuyor. Şoklara karşı koymak için önemli ölçüde mali alanımız var. Ancak bu kısa ömürlü bir şok olduğundan ihtiyacımızın olacağını düşünmüyorum.”
Şimşek, Çin’de katılacağı G-20 toplantılarından döndükten sonra yatırımcılarla görüşmek için Avrupa, Asya ve Amerika’ya gideceklerini söyledi.

‘1000 memur kayıp’

Şimşek, “Şu anda 1000’den fazla kamu kuruluşu çalışanı aranan konumunda” dedi. Şimşek, “Hazine ve Merkez Bankası küçük kurumlar ama bunlara da kesinlikle bakacağız, 2 kere 3 kere kontrol edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İhracat olumsuz etkilenmeyecek’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, OHAL kararından ihracat ve iş dünyasının olumsuz etkilenmeyeceğini ifade etti.
Zeybekci, tasarrufları artıracak teşviklerle yapısal reformların tam gaz devam edeceğini, OHAL kararından üretim, ihracat ve iş dünyasının olumsuz etkilenmeyeceğini söyledi.

Ekonomik özgürlükleri koruyan piyasa dostu politikaları hayata geçirmeye bundan sonra da devam edeceklerini söyleyen Zeybekci, “Alınan bu karar ekonomi alanındaki reformlarımızı engellemeyecek aksine daha da hızlandıracaktır” dedi.