Gündem Öksüz’e odaklandık Batmaz’ı bulduk

Öksüz’e odaklandık Batmaz’ı bulduk

04.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Kodalak, Batmaz’ın kimliğinin tespit edilmesi için 2 buçuk ay önce çalışma başlatıldığını açıkladı. Kodalak, ‘Öksüz’den yola çıkarak akıl yürüttük ve ona ulaştık’ dedi

Öksüz’e odaklandık Batmaz’ı bulduk

15 Temmuz sonrası başlatılan soruşturmada, Adil Öksüz’le birlikte darbeci askerleri yönlendirdiği ortaya çıkan ve ‘darbe girişimini organize eden 2. isim’ olduğu anlaşılan Kemal Batmaz’ın ismine ulaşıldı.
Batmaz’ın isminin ortaya çıkartıldığı soruşturmanın başındaki isim olan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak, Milliyet’e konuştu.
Kodalak, Kaynak Kağıt A.Ş.’nin Genel Müdürü olduğu anlaşılan Batmaz başta olmak üzere diğer isimlerin ortaya çıkarılma sürecini anlattı. Kodalak, bu süreçte adli soruşturmadaki en önemli ismi ve darbe girişiminin planlayıcısı olarak aranan firari Öksüz’e yoğunlaşıldığını söyledi. Öksüz’ün bağlantılarının tespit edilmesi kapsamında “akıl yürüttük” tanımlaması yapan Kodalak, “Savcı arkadaşlarımızın çalışmasıyla bu isimleri ortaya çıkardık” dedi.
‘Uçuşlar incelendi’
Soruşturma çerçevesinde ilk olarak Öksüz’ün geçmişten bugüne tüm yurt dışı uçuşlarının kayıtlarının alındığını belirten Kodalak, Öksüz’ün ilk kez aynı zamanda Gülen’in ABD’ye gittiği, 1999’da bu ülkeye gittiğinin görüldüğünü vurguladı. Öksüz’ün yaptığı uçuşlardaki binlerce yolcunun analizinin yapıldığını anlatan Kodalak, “Öngörüde bulunduk. Öksüz’e yoğunlaştık. Sonunda Öksüz’ün darbeden 4 gün önce Kemal Batmaz adlı yolcuyla aynı gün aynı uçakla 11 Temmuz’da ABD’ye gittiğini ve 13 Temmuz’da da yine birlikte aynı uçakla Türkiye’ye girdiğini belirledik” dedi.
‘Birer gün arayla’
Batmaz’ın adının belirlenmesiyle bu kez Batmaz’la ilgili geriye dönük inceleme yapıldığını anlatan Kodalak, yeni ismi belirlenen şüpheli Batmaz’ın ilk kez 1997’de ABD’ye gittiğinin ortaya çıkarıldığını açıkladı. Kodalak, “Araştırmalarda Batmaz ile Öksüz’ün her defasında birer gün arayla ABD’ye gidip döndükleri görüldü. Öksüz, Aralık 2015’ten darbe gününe kadar geçen sürede 4-5 kez ABD’ye gitmiş. Ancak 11-13 Temmuz arasındaki son gidiş gelişi birlikte yapmışlar” dedi.
Batmaz’ın ismini ortaya çıkmasının ardından yapılan araştırmalarda şüphelinin Öksüz gibi firar etmiş olmasından endişe ettiklerinin belirten Kodalak, “Ancak gördük ki aradığımız isim, Sincan Cezaevi’nde tutuklu çıktı. Arkadaşlarımız 2.5 ay boyunca çalıştı. Kanla yaratılmak istenilen darbe girişiminin başka bir yüzünü ortaya çıkardık” dedi.

Yargılama süreci hakkında konuşan Kodalak, “FETÖ soruşturması kapsamında şu anda 4 bin 359 asker ve sivil tutuklu bulunuyor. Soruşturduğumuz kişi sayısı 10 binin üzerinde” dedi.

Yazarlar