Okulda Akademik Olarak Zorlanan Çocuğunuzla İlgili Cevaplamanız Gereken 4 Soru

Derslerinde zorlanan çocuğunuzu anlamak, çocuğunuzun neden zorlandığını çözmek zor olabilir ama aşağıdaki 4 soruyla iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Çocuğunuz zorlandığı içinders çalışmaktan kaçındığında, düşük performans gösterdiğinde ne yapacağınızı bilemeyebilir, çaresiz hissedebilirsiniz. Ancak çocuğunuzun yaşı ve sınıfı ne olursa olsun çocuğunuza zorlandığı alanlarda ona destek olmanız önemlidir. Aşağıdaki soruları sormak çocuğunuzun neden zorlanıyor olabileceğini anlamanıza, farkında olmanıza yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

1. Çocuğunuzun en çok zorlandığı ders veya ödev nedir?
İlk adımınız çocuğunuzun akademik olarak mücadele verdiği dersi veya ödev türünü belirlemek olmalıdır. Çocuğunuza onu yargılamadan, anlayışlı bir şekilde bu konuyu direk sorabilir, aynı zamanda öğretmenleri ile görüşerek onlardan bilgi alabilirsiniz. Çocuğunuzun zorlandığı konularda cesareti kırılmış ve direnç geliştirmiş olabileceği için performansında düşüşler gözlemleyebilirsiniz. Ana sorunu belirleyip, çözüm adımlarınızı planlayarak çocuğunuzun özgüveni kadar bu alandaki başarısının artmasına destek olabilirsiniz.

2.Çocuğunuz uygun seviyedeki dersi mi alıyor?
Çocuğunuzun aldığı dersler onun seviyesinde mi değil mi, araştırın. Eğer bu seçmeli veya iki farklı seviyesi olan bir ders ise diğer sınıfın içeriklerinin çocuğunuza daha uygun olup olmadığını mevcut öğretmeni ile görüşebilirsiniz. Çocuğunuzun kendine uygun seviyede ders almıyor ise ders içeriği ona çok kolay veya zor geliyor olabilir. Tabii eğerders materyali çocuğunuza göre çok ileri ise çocuğunuzun konuya olan ilgisi azalacaktır. Aynı zamanda eğer ders işleyişi çocuğunuzun seviyesinin altında ise bu durumda da çocuğunuz sıkıldığı için dersi takip etmeyebilir ve performansında düşüş gözlemleyebilirsiniz.

3.Çocuğunuzunders çalışma alışkanlıkları nedir?
Çocuğunuzun çalışma düzenini, çalışma ortamını ve zamanlarını gözden geçirin. Çocuğunuzla en verimli çalışabileceği stratejileri geliştirin. Haftalık ders kitabından kısa notlar çıkarmak, o hafta öğrendiklerini bir sınıf arkadaşı ile paylaşmak veya konu testi çözmek gibi tekrar stratejileri kullanılabilir. Çocuğunuzun etkili çalışması için becerilerini geliştirmesine yardımcı olun. Bu süreçte çocuğunuza öğüt vermekten, öfkeli olmaktan kaçınarak işbirlikçi bir tutumda ortak bir süreç yürütmeye özen gösterin. Çocuğunuzun çalışma düzeni ve şekli hakkındaki düşüncelerini dinlemeniz faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

4. Duygusal veya fiziksel bir sorun çocuğunuzun performansını etkiliyor mu?
Çocuğunuzun akademik başarısındaki düşüklük duygusal sorunlardan kaynaklanabileceği gibi (akran zorbalığı,kardeş doğumu, taşınma, aile içi geçimsizlik vb.) öğrenme ve dikkat sorunlarından (DEHB, dikkat eksikliği, pasif dikkat azlığı, disleksi, öğrenme güçlükleri vb.) veya sınav-performans kaygısından da kaynaklanıyor olabilir. Aynı zamanda çocuğunuzun dengeli ve sağlıklı beslenmesi ve vitamin almasının, yaşına uygun uyku saatlerinin olmasının da etkisi vardır. Bu alanlardan kaynaklı çocuğunuzun okulda zorlandığını fark ettiyseniz konusunda uzman kişilerden destek alarak çocuğunuzun daha rahat başarıya ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

cocuklaringelisimi.com

MikaPsikoloji