Eğitim Okullarda verimliliği meditasyonla sağlayacaklar

Okullarda verimliliği meditasyonla sağlayacaklar

02.02.2011 - 09:57 | Son Güncellenme:

İngiltere'deki devlet okullarında ilk defa müfredata 'meditasyon’ dersleri dahil edilecek.

Okullarda verimliliği meditasyonla sağlayacaklar

İngiltere’de öğrencilerin derslerde karşılaştıkları güçlüklerle baş edebilmeleri ve yaratıcılıklarını geliştirebilmeleri amacıyla ilk ve orta dereceli okullarda ilk defa müfredata ‘meditasyon’ dersleri yer almaya başlayacak.

Haberin Devamı

Ülkenin Lancashire bölgesinde 4- 16 yaş arası öğrencilerin eğitim aldığı The Maharishi School tarafından uygulanan 'Transandantal Meditasyon’ ile eğitimin eylül ayından itibaren devlet okullarında da hayata geçirilmesi planlandı. Meditasyonun sinir sistemini dengeye soktuğunu ifade eden okul müdürü Derek Cassells, bu dengenin kişinin yaratıcılık ve zekasının gelişmesinde büyük rol oynadığını ve çocukları daha doğru davranışlara yönlendirdiğini bildirdi. Okulda yapılan meditasyon, gün içinde iki defa 10’ar dakika şeklinde tekrarlanıyor. Öğrenciler sıralarında gözlerini kapayıp sessizce oturarak rahatlamaya ve dersere konsantrasyonlarını sağlamaya çalışıyorlar.

Bir grup eğitimci, ‘Meditasyon’ adı altındaki bu tür eğitimlere bazı dini mesajların yayılmaya çalışıldığını’ iddia ederek karşı çıkarken, bir hükümet sözcüsü, bu tür okulların destekleneceğini bu sayede eğitimde çeşitlilik yarattığını ve bu kurumların her birinin kendine özgü değerler taşıdığını savundu.

Haberin Devamı

DOĞRU YAPILMAYAN MEDİTASYON DEPRESYONA NEDEN OLUR

Yoga Academy’nin kurucusu Prof. Dr. Akif Manaf da , meditasyonun doğru yapıldığı takdirde kişiler üzerinde verimliliği ve konsantrasyonu arttırdığını eğitime büyük katkısı olacağını anlatırken, "Meditasyon doğru yapılırsa kesinlikle yararlıdır. Fakat yanlış yapılan meditasyon zararlı yan etkilere sahiptir. Örneğin, 'mantra’ adı altında uzun süre tekrarlanan bir kelime zihni zombileştirir ve zarar verir. Özellikle bazı kişilerin spekülasyon yoluyla ürettiği kelimelerin sürekli tekrarlanması kişileri yanlış meditasyona sevkederek depresyona neden olur. Dikkat edilmesi gerekli" diye konuştu.

TRANSANDANTAL MEDİTASYON NEDİR?

Kelime anlamı olarak meditasyon, derin düşünce; transandantal meditasyon ise düşünceyi aşmak demektir. Transandantal Meditasyon sade, doğal, çabasız, ve kolay öğrenilen zihinsel bir teknik olarak biliniyor. Gözler kapalı bir biçimde rahatça oturarak günde iki kez 15-20 dakika uygulanarak gerçekleştiriliyor.

Dünyada 3 milyondan fazla insanın hergün Transandantal Meditasyon yöntemini uygulayarak rahatlamayı ve işlerine konsantrasyonlarını sağlamaya çalıştıkları iddia ediliyor.