Gündem Okulları kapatın MEB yenisini açacak

Okulları kapatın MEB yenisini açacak

23.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘cemaat’ yerine ‘örgüt’ denmesini istediği Gülen cemaatinin Etiyopya’daki okullarının kapatılmasını isteyerek yerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni okullar açacağını söyledi

Okulları kapatın MEB yenisini açacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç ülkeyi kapsayan Afrika turunun ilk ülkesi Etiyopya’da ana gündem maddesi cemaatle mücadele oldu. Erdoğan, Afrika’da okulları bulunan cemaate karşı yurtdışında izlenecek ana stratejiyi, “Cemaat okulları yerine Milli Eğitim Bakanlığı okullar açacak. Hazırlık tamamlanmak üzere” diyerek açıkladı. Erdoğan’ın kapatılmasını istediği okullarla ilgili olarak Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn de, “Siz neyi isterseniz biz onu yaparız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni dikkate alırız. Paralel yapıya izin vermeyiz” dedi.
Erdoğan Etiyopya, Somali ve Cibuti’yi kapsayan Afrika turunun ilk ayağı olan Addis Ababa’da dün resmi törenle karşılandı.

Ana gündem ‘paralel yapı’
Erdoğan ile Etiyopya Başbakanı arasındaki görüşmede ikili ilişkilerin ve ticaretin geliştirilmesinin yanı sıra ana gündem maddesini Gülen cemaati oluşturdu. Erdoğan, Etiyopya Başbakanı’ndan cemaatin Etiyopya’daki okullarını kapatmasını istedi. Erdoğan, “Siz bu okulları kapatın. Bizim Milli Eğitim Bakanlığımız burada onların yerine okullar açacak” dedi. Desalegn ise, “Siz neyi isterseniz biz onu yaparız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni dikkate alırız. Paralel yapıya izin vermeyiz” diyerek okulları kapatacaklarının mesajını verdi.
Erdoğan, ortak basın toplantısında ise konuyu şu sözlerle açtı: “Paralel devlet yapılanmasına yönelik olarak değerli dostum Hailemariam ile bunları da konuştuk. Bu konudaki ulusal güvenliğimizi tehdit eden unsurlar noktasında legal görünüm altındaki illegal örgüt noktasında kendilerini ‘dost bir ülkemizde bu tür faaliyetleri olanlara biz de sıcak bakmayız’ dediler. Bu dayanışmamız inanıyorum ki bizim geleceği bakışımızı da çok daha farklı şekilde güçlendirecektir. Kendilerinin de ifade ettiği gibi sevgili Peygamberimizin bundan artık asırlar önce Müslümanların zulme uğradığı bir dönemde Habeşistan’ı adeta güvenli bir bölge olarak düşünmüş ve Habeşistan’daki kral güvenlidir, emindir oraya gideceksiniz, dedi”

‘Cemaat değil örgüt’
Erdoğan, gazetecilerin, “Afrika ülkelerinde paralel yapının çokça eğitim kurumu var, Türkiye aleyhine lobi faaliyetleri de var, bundan sonra gidilecek ülkelerde bunlar gündeme gelecek mi? Eğitim kurumları kapatılacak mı?” sorusu üzerine ise şunları söyledi:
“Hailemariam’a teşekkür ediyorum, MGK (Milli Güvenlik Kurulu) olarak bizim ulusal güvenliğimizi tehdit eden legal görünüm altındaki illegal örgütlere yönelik tavsiye kararımızı hükümetimize bildirdik. Hükümetimiz de bu tavsiye kararımızı Bakanlar Kurulu kararı olarak çıkarttı. Bakanlar Kurulu kararı olarak çıktıktan sonra yeni bir süreç başladı. Bu süreç artık paralel devlet yapılanmasının milli güvenlik siyaset belgesine girmesi anlamındadır, artık bu örgüte karşı ki bazı ülkemizde bu inceliği fark etmeden hâlâ bunlara cemaat diyenler var, bu örgüte karşı mücadelemiz kararlı şekilde sürmektedir, sürecektir. Gittiğimiz ülkelerde devlet, hükümet başkanlarıyla gerek şahsım, gerekse başbakanımız, bakanlarımız bunların konumunu anlatmak suretiyle buraların kapatılmasını ve buralarda bunların vermekte olduğu hizmeti Milli Eğitim Bakanlığımız vasıtasıyla verebileceğimizi kendilerine söylüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nda buna yönelik çalışmalarını şu anda tamamlamak üzere.”

Haberin Devamı

‘Biz devleti dikkate alırız’

Hiçbir farklı oluşuma hiçbir paralel yapıya izin vermeyeceklerini belirten Etiyopya Başbakanı ise, “Siz neyi isterseniz biz onu yaparız. Biz Türkiye Cumhuriyeti devletini dikkate alırız. Paralel yapıya izin vermeyiz” dedi. Etiyopya Başbakanı, gazetecilerin sorusu üzerine, şunları söyledi:
“Burada kurulmuş tüm kurumlara verdiğimiz mesaj çok net. Bizler her daim olduğu gibi bundan sonra da herhangi bir kuruluş ile işbirliğine giderken Türk hükümetinin desteğini ve onayını bekliyor olacağız. Bundan sonraki adımlarımız da nasıl bir yol takip edeceğimiz de ayan beyan ortadadır. Geçmişte iyi niyete dayalı işbirliklerimiz olmuş olsa bile, bundan sonra onların mahiyeti değişmiş ya da yapılanmalarında farklılığa gitmiş iseler bizler Türk hükümeti ile temaslarımızı yoğunlaştırarak, onların kılavuzluğu ve yönlendirmeleri doğrultusunda tasarruflarımızı kullanırız. Bize Türk hükümetinden farklı telkin gelirse gerekli tüm tedbirleri alır, gereken uygulamaları hayata geçiririz.”

Haberin Devamı

DEİK boşluğa fırsat vermeyecek
Ekonomik olarak da Ekonomi Bakanlığı’na bağlı DEİK’in uluslararası anlamda çok daha aktif görev üstlenerek bu görevi ifa edeceğini belirten Erdoğan, “Gerek fuar gerekse bu ilişkilerin düzenle-mesinde DEİK bu boşluğa fırsat vermeden çalışmalarını sürdürmektedir. Nitekim bugün de burada DEİK’in organizasyonunda iş forumunu yapacağız” dedi.

Tören kıtası tek tek arandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan için Etiyopya’da yoğun güvenlik uygulandı ve bazı yollar trafiğe kapatıldı. Erdoğan için tören düzenlenen Hükümet Sarayı’nda ise uygulanan güven önlemleri dikkati çekti. Etiyopyalı güvenlik güçleri karşılama törenindeki bando takımı ve tören kıtasını da tek tek aradı. Tören kıtasının boş olması gereken silahlarını da yere koyduran güvenlik güçleri, silahları da tek tek kontrol etti. Ayrıca Türk gazeteciler de saraya girerken üç kere sıkı bir şekilde arandı. Bu nedenle zaman zaman tartışmalar yaşandı.

‘İslam’da böyle bir şey yok’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün ziyaret edeceği Somali’deki saldırıyı eleştirerek, “Ne adına yapıyorlar bunu. Eğer İslam adına yapıyorlarsa ben Müslümanım, İslam’da böyle şey yok. İnsanları öldürme İslam’da yok. Bir Müslüman intihar edemez. Öldürdüğü insan kim, onlar da Müslüman. Bizim dinimizde de böyle git insanları öldür, böyle bir şey yok” dedi.
Etiyopya’yı ziyaret eden Erdoğan, fahri doktora aldığı Addis Ababa Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada u mesajları verdi:
l BARBARLAŞIYOR MUYUZ?: O karanlık dedikleri asırlarda inanın savaşın bir ahlakı vardı. Kadına çocuklara dokunulmazdı. Toplu halde soykırım diye bir vahşet yoktu. Bugün kimyasal silahlarla toplu halde yapılanlar o dönemlerde yapılmazdı. Bunun ciddi şekilde tartışılması gerekir. İnsanlık daha mı ileri gidiyor yoksa daha mı barbarlaşıyor? Bugün bunun konuşulması lazım.
l TERÖRÜN DİNİ OLMAZ: Paris’te bir dergiye terörist saldırı yapıldı. Bu terör saldırısının hemen ardından tüm Avrupa’da Müslümanlara yönelik hoşgörüsüzlük sergileniyor. Bu olaydan sonra saldırılar arttı. Terörün dini, mezhebi, hiçbir insani değeri olmaz. Terör cinayettir. Bunu halkı Müslüman olan da yapıyorsa terörist Hıristiyan da yapıyorsa teröristtir, barbardır, canidir.
l İNANÇLARA SALDIRI DA TERÖRDÜR: Terör ve şiddet sadece silahla yapılmaz. Kutsal değerlere yapılan da terördür. İnançlara saldırı terör ve şiddet eylemidir. Hâlâ öldürmeye devam eden Suriye’deki terörist başı olan zatı aynı şekilde kınamak lazım. Somali’de terör eylemi oldu. Ne adına yapıyorlar bunu? Eğer İslam adına yapıyorlarsa ben Müslümanım, İslam’da böyle şey yok. Böyle İslam yok. İnsanları öldürme İslam’da yok. Bir Müslüman intihar edemez. Öldürdüğü insan kim, onlar da Müslüman. Bizim dinimizde de böyle git insanları öldür böyle bir şey yok.
l TERÖRE KARŞI ORTAK TAVIR OLMALI: Terör örgütlerine aynı ortak tavrı gösterilmelidir. Antisemitizme, islamofobiye, ırkçılığa karşı uluslararası toplumun ortak tavır göstermesi lazım. Ortak tavır olmazsa vicdanlar yaralanır adalet duygusu zedelenir. İslami terör olarak isimlendirilmesine karşıyız. İslam barıştır. Bir insanı öldüren insanlığı öldürmüş gibidir.

Haberin Devamı

En eski iskelet Lucy’yi inceledi

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Addis Ababa’da Ulusal Müze’yi ziyaret etti. Ziyareti sırasında Erdoğan’a, Etiyopya Başbakanı Desalegn’ın eşi Roman Tesfaye eşlik etti. Emine Erdoğan, müzede bulunan dünyanın en eski insan iskeleti olan Lucy hakkında bilgi aldı. Daha sonra AIDS’li kadınlar yararına faaliyet gösteren bir derneği ziyaret eden Emine Erdoğan, buradaki kadınlarla bir süre sohbet ettikten sonra, atık maddelerin geri dönüşümünden sağlanan malzemeler ile yapılan takı ve süs eşyalarını inceledi. Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan’a hediye aldı.