Kilis “Okumak Yenilenmektir" Projesi Start Aldı

“Okumak Yenilenmektir" Projesi Start Aldı

01.03.2017 - 15:39 | Son Güncellenme:

.

“Okumak Yenilenmektir Projesi Start Aldı

Kilis Valiliği tarafından yürütülen Okumak Yenilenmektir Projesi’nin açılış programı Kilis 7 Aralık üniversitesinde gerçekleştirildi.
Programa Vali İsmail Çataklı ve eşi, Rektör Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun ve eşi, Belediye Başkan Vekili Cuma Özdemir,İl Emniyet Müdürü Günter Şenses, il müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Projenin amacının zengin bir kültürel sermayesi bulunan Kilis’te güçlü ve sürdürülebilir okuma hamlesi ve buna bağlı olarak etkili bir sosyo-kültürel değişimin başlangıç girişimi olduğu tüm paydaşlarca vurgulanıyor. Şehrin tüm kurumlarıyla geliştirdiği bu projenin çıkış noktası İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz’ün ifade ettiği şekliyle “Bilginin ve hikmetin aşkla yoğrulduğu medeniyet düşüncesi” oluşturuyor.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, konuşmasında bu hamlenin aynı zamanda manevi bir yenilenme hamlesi olduğunu vurgularken “okumanın kişinin varlığıyla sahici bir ilişki kurması için” bugünün temel geçerli yolu olduğunu ifade etti. Kilis Valisi İsmail Çataklı, okuma kültürünün sadece pratik amaçlara yönelik algılanmasının, ruhun ve manevi anlayışın gelişmesinde bir engel olduğunu vurguladı. Böyle bir düşüncenin tarihi ve kültürel kodlarımızla uyuşmadığını örnekleri ile ifade eden Vali Çataklı, toplumun gelişiminde, sanatla ilgili, sportif ve kültürel gelişmenin dengeli ilerlemesinin önemli olduğunu söyledi. Tüm paydaşlarıyla kültürel bir seferberlik algısı üzerine inşa edilmiş projenin içeriği hakkında Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Şahiner, detaylı bir sunum yaptı. Yrd. Doç. Dr. Muharrem Şahiner’in proje ile ilgili sunumunda “aile ile birlikte okuma etkinlikleri, kıraathanelerin esas özelliklerine dönmesi, ibadethanelerin aynı zamanda bir okuma alanı olarak telakki edilmesi dikkat çeken başlıklar olarak göze çarpıyor. Açılış programında, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, "Okumak Kendini Bilmektir" sözünden ilham alan bir konferans gerçekleştirdi. Okumanın bireyde ahlaki bir değişiklik yapmadığı sürece anlamlı bir eylem olmadığı vurgusu konferansın dikkat çekici noktası olarak akılda kaldı. Etimolojik incelemelerdeki sosyolojik göstergeler, nitelikli okuma, doğu medeniyetinin kendi öz kaynakları ile kendi özünü bulma çabası ve konferanstaki diğer dikkat çekici noktalardı. Program Kilis Musikî Cemiyeti’nin verdiği konserle devam etti. Konser sonrası verilen kokteylle program sonlandırıldı.
Projeye Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Kilis Belediyesi, İl Özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gençlik ve Turizm İl Müdürlüğü destek veriyor.