Gündem Okyanus davası açıldı

Okyanus davası açıldı

20.02.2009 - 13:02 | Son Güncellenme:

Şirket sabihi Argun'a 1205 yıl, Rektör Okudan'a 28 yıl hapis istendi

Okyanus davası açıldı

KONYA’da Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan, aralarında şirketin yönetim kurulu başkanı Nusret Argun, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Süleyman Okudan ile bazı dekanlar, çok sayıda hastane başhekimi, doktor, müfettiş ve AKP’nin Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Burhanettin Çoban’ın da bulunduğu 45’i tutuklu, 5’i aranan 234 kişi hakkında, 756 sayfalık iddianame ile dava açıldı. Savcı, tutuklu Argun hakkında toplam 1205 yıl, Rektör Okudan için 28 yıl hapis cezası ile elde ettikleri malların müsaderesini istedi.
Konya’da ‘enerji, turizm, inşaat-taahhüt, konut, alışveriş merkezleri, servis hizmetleri, sağlık ve plastik’ alanlarında faaliyet gösteren Okyanus Şirketler Grubu’nun çeşitli illerde girdiği ‘tıbbi malzeme, temizlik, güvenlik, yemek ve doğalgaz dağıtım ihalelerinden devleti yaklaşık 350 milyon lira zarara uğrattığı’ iddiasıyla 26 Nisan- 27 Eylül 2008 tarihleri arasında operasyonlar yapıldı. Afyonkarahisar, Karaman, Kütahya, Eskişehir, Nevşehir, Antalya, Bartın, Kahramanmaraş, Isparta, Adıyaman ile Konya’nın Seydişehir, Akşehir ve Ereğli, Afyonkarahisar’ın Dinar, Bolvadin, Isparta’nın Eğirdir İlçesi’nde yapılan operasyonlarda 229 kişi gözaltına alındı. ‘Suç örgütü kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek, tehdit, baskı, şantaj, sahtecilik’ suçuyla adliyeye sevk edilen zanlılardan şirket sahibi Argun ve Rektör Okudan dahil 45 kişi tutuklandı. Daha sonra da şüpheliler Mustafa Alpınar, Ali Alkan, Metin Hilal, Metin Uran ve Mehmet Kaya hakkında yakalama emri çıkartıldı.
Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Savcı Ayhan Ünal’ın talebi üzerine Nusret Argun ile birlikte 26 sanığın 2006-2008 yılları arasında ihale yolsuzluklarından kazandığı öne sürülen toplam 142 tapulu konut, 59 araç, 36 şirketin hisseleri ile 74 milyon TL paraya Adana 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce ihtiyati tedbir konulmasına karar verildi. Daha sonra aynı mahkeme banka hesaplarındaki tedbiri kaldırdı.

İDDİANAME 756 SAYFA

Sanık ve iddianamelerin sayfasının fazlalığı nedeniyle ‘İkinci Ergenekon’ olarak adlandırılan Okyanus Operasyonu ile ilgili soruşturma tamamlanarak iddianame de hazırlanıp taraflara tebliğ edilmeye başlandı. Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ünal’ın hazırladığı 756 sayfalık iddianame Adana 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce incelenip kabul edildi. Davanın ekleri ise 188 klasör.
45’i tutuklu, 189’u tutuksuz 234 sanık arasında Selçuk Üniversitesi Rektörü Okudan’ın yanı sıra aynı üniversitenin 2 dekanı, 2 hukuk profesörü, 15 hastane başhekimi, 16 hastane başhekim yardımcısı, 28 doktor, 7 hastane müdürü, 18 hastane müdür yardımcısı, 3 avukat ile önünüzdeki yerel seçimlerde AKP’nin Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı olan Burhanettin Çoban ile yine AKP’nin Meram Belediye meclis üyesi Bahattin Karapınar da bulunuyor. Bu 2 aday haklarında açılmış dava ile seçmen karşısına çıkmış olacak.

ARGUN’UN 1205 YIL, REKTÖRÜN 28 YIL HAPSİ İSTENİYOR
4 yıl içinde mal varlığında büyük artışlar sağlayan Nusret Argun’u ‘örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırma, yağma, rüşvet vermek, ticari sırrın açıklanması, özel belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal’ ile suçlayan Savcı Ünal, Argun’un ’ihaleye fesat karıştırmaktan’ 94 kez, ‘Edimin ifasına fesat karıştırmaktan’ 2 kez, ‘özel belgede sahtecilikten’ de 7 kez cezalandırılmasını istedi. Bu isteme göre, Argun, sadece ‘ihaleye fesat karıştırmak’ suçundan 1128 yıl, diğer suçlardan da 77 yıl olmak üzere toplam 1205 yıl hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. Savcı Ünal, evinde 1 milyon TL çıktığı iddia edilen tutuklu Rektör Okudan’ın ise ‘Edimin ifasına fesat karıştırma, soruşturmanın gizliliğini ihlal, çıkar sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanma’ suçlarını işlediğini belirtip toplam 28 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Ayrıca, Argun ile Okudan’ın edindikleri malların da müsaderesini istedi. Diğer sanıklar hakkında ise çeşitli suçlardan en az 3’er yıl hapis cezası isteniyor.

KARA PARA SORUŞTURMASI
Savcı Ünal, iddianamesinin son bölümünde, Argun ailesi ile Rektör Okudan’ın da aralarında bulunduğu 29 sanığın kara para akladıkları iddiasıyla sürdürülen çalışmalar ve yazışmaları ile banka kayıtlarının Maliye Bakanlığı’nın Mali Suçları Araştırma Kurumu’na (MASAK) gönderilmek üzere soruşturma kapsamına alındığını da belirtti.
Sanık sayısının fazla olması nedeniyle mahkeme heyeti duruşmaları, şu anda idare mahkemeleri ve icra müdürlüklerinin bulunduğu eski adliye binasındaki eski Adana 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapmayı kararlaştırdı. Mayıs ayında görülmeye başlanacak Okyanus davasında önce tutuklu sanıkların, daha sonra tutuksuz sanıkların yargılaması yapılacak.

İhaleye girenlere şiddet ve baskı iddiası
İDDİANAMEDE Okyanus Taahhüt A.Ş. sahibi Nusret Argun’un ‘örgüt kurup bu örgütün lideri’ olduğu öne sürüldü. Argun’un kurduğu Atlas Yatırım Planlama San ve Tic. A.Ş., İdeal ve Net Özel Güvenlik, Nobel Medikal, Nomar Sağlık Hizmetleri ve İlaç Sanayi,No-Med Medikal, Dünya Temizlik, Mircan İnşaat, Kontek Yemek, Sağlık, Medikal İthalat İhracat ve En Sosyal Hizmetler Şirketleri ile Konya, Karaman, Ayfonkarahisar, Bartın, Nevşehir, Kütahya ve bazı ilçelerde Devlet, SSK hastaneleri ile Tıp Fakültesi, Rektörlük, özel idare, sosyal hizmetler gibi bir çok kamu kurum ve kuruluşlarının ‘MR, radyoloji, görüntüleme, medikal, temizlik, yemek, güvenlik, veri girişi ve faturalandırma ve çeşitli hizmet alımı’ ihalelerine fesat karıştırıp haksız kazanç elde ederek kamu kurumlarını zarara uğrattığı belirtildi.
İhale yapan kurumların ihale komisyonu üyeleri ve yöneticileriyle yakın ilişki kurarak ihalelerle ilgili gizli belgeleri elde edip diğer şirketlerin ihalelere girmelerini engelledikleri ya da gizli ittifak yaptıkları da ifade edilen iddianamede, ihale öncesi anlaşma sağlayamadıkları firmalar hakkında Konya SSK Bölge Müdürlüğü’nde irtibatlı oldukları Arif Aytürk vasıtasıyla sigorta borçları olduğuna dair evraklar hazırlatarak cezalı duruma düşmelerini sağlayarak ihaleye katılmalarını engelledikleri, ihaleye katılmakta ısrar edenleri ise emekli polis memurları vasıtasıyla silahla şiddet ve baskı uygulayarak vazgeçirdikleri kaydedildi. Kamu kurumlarındaki işlerini kolaylıkla yapabilmek için de kurum yetkililerine ‘rüşvet ve çeşitli hediyeler’ verdikleri, kendilerine yardımcı olmayanları ise çeşitli yollara başvurarak ihale komisyonlarından çıkartılmasını sağladıkları ifade edildi.
Savcı, 11 Aralık 2006’da Konya Numune Hastanesi malzeme dahil yemek hazırlama, dağıtma ve sonrası hizmetler alım ihalesi ile 6 mart 2008’de Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi genel temizlik ve ilaçlama, yemek pişirme ve dağıtım hizmet alım ihalesinden toplam 3 milyon 290 bin TL haksız kazanç sağlandığını örnek gösterdi. İddianamede ayrıca, Nusret Argun’a ait şirketlerin vergi kaçırabilmek için birkaç kez usulsüz fatura kestiği ve bu nedenle Okyanus Taahhüt A.Ş.’ye 1.5 milyon TL para cezası kesilmesine de yer verildi.

Mal varılğı nasıl arttı
OKYANUS Şirketler Grubu'nun sahibi Nusret Argun’un 4 yıl içindeki mal varlığındaki artışa iddianemede yer verildi. Argun’un mal varlığı ile ilgili yapılan yazışmalarda 2004’de 6 gayrimenkulünün bulunduğu kaydına rastlanmasına karşın 2008’de mal varlığında çok ciddi artışın olduğuna dikkat çekilen iddianamede bu artışın kaynağı şöyle belirtildi:
“Nusret Argun’un sahibi olduğu Okyanus Taahhüt A.Ş.’de kendisine ait 34 milyon 300 bin TL, hiç bir geliri olmayan eşi ev kadını Fikriye Argun’un 11 milyon 900 bin TL, üniversite öğrencisi oğlu Ömer Kazım Argun’un 11 milyon 899 bin 600 TL, memur kızı Ayşenur Argun’un 11 milyon 899 bin 600 TL şirket hisseleri bulunmaktadır. Nusret Argun ve ailesine ait 142 gayrimenkul kaydına rastlanmıştır. Yine kendi, eşi ve çocukları adına 6 lüks araç kayıtlıdır. 5 ayrı şirkette de hisseleri ortaya çıkmıştır. 2004 yılından bu tarihe kadar 4 yıllık süre zarfında mal varlıklarında çok ciddi bir artışın olduğu, bu artışın ise kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan ihalelere fesat karıştırmak suretiyle almış oldukları ihalelerden elde ettikleri haksız kazanç karşılığında elde ettikleri tespit edilmiştir.”

Çocukluğunda simit sattı, ayakkabı boyadı
OKYANUS operasyonu öncesi son yıllarda yıldızı parlayan Anadolu şirketlerinden biri olan 50 yaşındaki Nusret Argun, işçi ailenin 6 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. O yıllarını “Bazen ayağımıza giyecek çorap bulamazdık” diye anlatan Argun’un ilk işi matbaacılık. Ticarete çocukluğunda simit satarak, ayakkabı boyayarak atılan, ardından tıp fakültesinin kampusunda fotokopi çeken Argun’un asıl birikimini, hizmet sektöründe yaptığı belirtiliyor. Devletin temizlik ve yemek ihalelerini alarak büyüyen Argun, taşeronluktan holding patronluğuna yükseldi. Argun, bugün enerji, turizm, inşaat-taahhüt, konut, alışveriş merkezleri, servis hizmetleri, sağlık ve plastik alanlarında faaliyet gösteren pek çok şirketin sahibi. Okyanus Şirketler Grubu’nun bugün yaklaşık 2.5 milyar dolarlık varlığa sahip olduğu ileri sürülüyor.

Tutuklu olanların listesi
NUSRET Argun (Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Prof. Dr. Süleyman Okudan (Selçuk Üniversitesi Rektörü), Hikmet Gürsel (lider yardımcısı), Hayri Yıldıray Kocamaz (Okyanus Taahhüt A.Ş.’nin yönetim kurulu üyesi), Hüseyin Daşdöğen (Nobel, Nomar, Nomed Medikal firmalarının ortağı), Osman Şensoy (İdeal Güvenlik şirketinin sorumlusu), İlker Turdan (Avukat), Abdullah Koyuncu (Emekli kamu görevlisi), Mustafa Mete (Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Başmüdürü), Güray Yumlu (ABS yazılım şirketi sorumlusu), Arif Aytürk (SGK’de başmüfettiş), Nuri Şener (En Sosyal Hizmetler Ltd. kurucusu), Mehmet Ali Kuytu (En Sosyal Hizmetler Ltd.’nin ortağı), İsa Ünal (Mircan İnşaat ve Dünya Temizlik şirketlerinin ortağı), Mehmet Erdoğan (İdeal ve Net Özel Güvenlik şirketlerinin kurucusu ve ortağı), Ercan Korkmaz (İhale takipçisi), Uğur Çelik (Uğur Petrol şirketinin ortağı), Ramazan Diler Hodaloğulları (Hodaloğlu Güvenlik Şirketinin ortağı), Önder Baysal (İhale öncesi gizli anlaşmaları sağlayan), Uğur Kendirli (İhalelerde gizli anlaşma sağlayan), Hüseyin Çakmak (İhalelerde gizli anlaşma sağlayan), İsmail Tuna (Baytuna Sağlık’ın ortağı), Ahmet Tan (Adana’daki Altay Yemek Şirketinin ortağı), Zafer Öztürk (Adem Elektrik Şirketinin imza yetkilisi), Mehmet Emin Süt, Ahmet Atilla Çalışkan (Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nde müdür yardımcısı), Üzeyir Durmuş (Konya Selçuk Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığında şube müdürü), Ekrem Kırmızıtaş (Meram Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü) , Ahmet Sahar (Konya Numune Hastanesinde doktor), Hasan Hüseyin Yumuk (Konya İl Özel İdare Müdürlüğünde görevli), Gökhan Yıldız (Konya Ereğli Devlet Hastanesinde görevli), Mustafa Parlayıcı (Konya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başhekim yardımcısı), Mehmet Tacettin Akdeniz (Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başhekim yardımcısı), Yunus Ağralı (Karaman Devlet Hastanesi Başhekimi), Ali Aktaş (Karaman Devlet Hastanesi Müdürü), Mehmet Yavuz (Karaman Devlet Hastanesi’nde görevli), Suat İyilikli (Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde hastane müdür yardımcısı), Müşteba Sevil (Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Başhekimi), Sadıkhan Gökmen (Konya Ağız Diş Sağlığı Hastanesi’nde doktor), Bekir Börekçi (Kahramanmaraş Teşhis Sağlık Ltd. ortağı), İsmet Tolu (Nobel Medikal’ın ortağı), Şaban Ekici (Konya Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı), Salih Şevket Yılmaz (Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde şef), Zafer Köseli (Mustafa Mete’nin kayınbiraderi), Rüstem Aydın (Uğur Petrol’ün ortağı).