Gündem Okyanus keşif programı için önemli adım

Okyanus keşif programı için önemli adım

06.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

8 bin 333 km kıyı çizgisi ve barındırdığı pek çok tatlı su kaynağı ile dikkat çeken ülkemizin Uluslararası Okyanus Keşif Programı(IODP-ECORD) üyeliği için önemli bir adım atıldı.

Okyanus keşif programı için önemli adım

Yerkürenin geçmişi ve geleceği hakkında bilgi sahibi olmak, deniz tabanındaki ve derinlerdeki hayatı anlamak amacıyla kurulan Uluslararası Okyanus Keşif Programı’nın yöneticileri İTÜ Maden Fakültesi’ndeki Kıyı ve Deniz Jeolojisi Sempozyumu’na katılırken, üyeliğimiz için ilk müzakereleri de gerçekleştirdi. Jeoloji Mühendisleri Odası, İTÜ Maden Fakültesi, İstanbul Üniversite Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü, TUBİTAK MAM, MTA, TP, EMCOL’ün ortaklaşa düzenlediği sempozyum da ev sahipliğini Prof. Dr. Namık Çağatay ve Doç. Dr. Erol Sarı yaptı.

Haberin Devamı

Tsunami olur mu?

Sempozyuma Fransa, İngiltere, İskoçya ve Almanya’dan bilim insanları katılırken; denizlerde doğal afetler, aktif faylar, depremler, sualtı heyelanları ve tsunami, kirlilik, denizlerin cansız kaynakları, Paleo-oşinografi gibi konularda sunumlar yapıldı. Sempozyum hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Denizhan Vardar, “Uluslararası Okyanus Keşif Programı’na katılırsak denizlerimizde araştırma yapmak için daha çok fırsat bulabiliriz. Hükümet ve yerel yönetimleri bu konuda daha çok çalışma yapmaları gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Derinleri keşfeden oluşum

1968’de temelleri atılan IODP-ECORD dünya deniz ve okyanuslarının en derin yerlerinde bile bilimsel araştırma yapabilecek RV Joides Resolution adlı gemiyi kullanıyor. IODP son yıllarda deprem, tsunami ve denizaltı heyelanları gibi jeolojik tehlikeler ile ilgili konulara da önem veriyor.