Siyaset Olağanüstü Hal 6. kez uzatıldı

Olağanüstü Hal 6. kez uzatıldı

19.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL, dün Meclis Genel Kurulu’nda 6’ncı kez 3 ay süreyle uzatıldı. OHAL’in gerekçesinin FETÖ ile etkin bir mücadele olduğunu belirten Adalet Bakanı Gül, “Asla zaafiyete izin vermeyeceğiz. Bu hainlerden hesap sormaya devam edeceğiz” dedi

Olağanüstü Hal 6. kez uzatıldı

TBMM Genel Kurulu’nda OHAL’in uzatılması görüşmelerinde yapılan oylamada, Başbakanlık Tezkeresi kabul edildi. 6’ncı kez uzatılan OHAL, bugün saat 01.00’den geçerli olmak üzere 3 ay daha uygulanacak. Genel Kurul’daki tezkere görüşmelerinde konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, OHAL’in uzatılma gerekçelerini aktardı. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından her alanda mücadelenin sürdürüldüğünü söyleyen Gül, “Mücadelenin amacı, bu hain terör örgütünün ve diğer terör örgütlerinin kökünün kazınmasıdır. Bu amaçla yürütülen mücadelenin milletimizin güvenliğini korumak ve devletin bekasını sağlamak ekseninde sürdürülmesi elbette hukuk yoluyla olmuştur” dedi. Gül, özetle şunları kaydetti:
‘Anayasal müessese’
OHAL’in ilan edilmesi, vatandaşlarımızın hayatlarının olağan akışına olumsuz etkide bulunmamıştır. Bu kararın alınmasının gerekçesi açıktır. Bu gerekçe, FETÖ’nün darbe girişimi sonrasında bu örgütle etkin bir mücadelenin yapılması iradesidir. Bu süreçte ekonomimiz dâhil olmak üzere birçok meselede milletimizin ve ülkemizin lehine gelişmeler de katedilmiştir, kriz beklentileri boşa çıkmış, 2016 ve 2017 yıllarında Türkiye’de büyüme istikrarı devam etmiştir.
Olağanüstü hâl istisnai ama meşru bir yönetim biçimidir, bizim icat ettiğimiz bir durum değildir, anayasal bir müessesedir ve uygulamadır. OHAL uygulamaları nedeniyle milletimizde bir rahatsızlık bulunmamaktadır. OHAL, millete değil, devletin kamu düzenini sağlamaya yönelik kendisine ilan ettiği bir hukuki süreçtir. Asla bir zafiyete izin vermeyeceğiz. Bu hainlerden hesap sormaya devam edeceğiz.
‘OHAL elbet sona erer’
Türkiye’nin terörle mücadele konusunda normalleşme süreci şu an için ancak OHAL’in sağladığı imkânlarla sağlanabilir. OHAL süreci elbette sona erecektir, bunun devamlı olacağını söylemek akılla ve mantıkla izah edilemez. OHAL Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük vesayet odağı ve hain yapısını merkeze alan mücadelenin bugün için en önemli enstrümanlarından biridir. Bölgesel riskler bizim iç güvenliğimize yönelik tehdit risklerini artırıyor. Bu nedenle OHAL sadece FETÖ’ye yönelik değil, PKK, DAEŞ ve diğer tüm terör örgütlerine yönelik uygulama içermektedir.
Terör örgütlerinin kovanına çomak sokuyoruz, sokmaya da devam edeceğiz. PKK ve uzantısı örgütlerden oluşan bir ordu kurma düşüncesi hem bölgeye zarar verecek girişimdir hem de milli güvenliğimize tehdit oluşturan bir oluşumdur, bir çabadır. Asla böyle bir terör yapılanmasına ve sınırlarımıza yakın bölgelerde bir terör koridoru oluşturulmasına izin veremeyiz, müsaade edemeyiz.

İki CHP’li tartıştı

Olağanüstü Hal 6. kez uzatıldı


CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, OHAL’in millet iradesini yok ettiğini belirterek, “OHAL durdurulmalı, KHK’ler de Meclis gündemine getirilmelidir” dedi. Ardından CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da İçtüzük gereği OHAL sürecinde çıkarılan KHK’lerin kısa sürede Meclis gündemine gelmesi talebini tekrarladı. Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, Meclis Başkanlığı’nın gündem belirleme görevinin olmadığını vurguladı. Bunun üzerine Tanal yeniden söz isteyince Özkoç ile Tanal arasında gerginlik yaşandı. Tartışmayı, diğer CHP vekilleri önledi.

Meclis’te rutin Ohal gerginliği

TBMM Genel Kurulu’nda OHAL’in uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerinde muhalefetin itirazlarına, Ak Partili vekiller tepki gösterdi. Ak Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, “OHAL uygulaması olağan dışı oluşumların karşılanması, şartların olağanlaştırılması için yapılan düzenlemedir” görüşünü savundu. MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu OHAL tezkeresini desteklediklerini kaydetti. CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, “OHAL değil acil demokrasiye ihtiyacımız var. Adalete dayanmayan kuvvet zalimdir ve Türkiye bugün bu zalimlikle karşı karşıyadır” diye konuştu. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da “OHAL’e kökten karşıyız” dedi. Beştaş, “OHAL’e kökten karşıyız. OHAL’e şu anda Türkiye ihtiyaç duymuyor, OHAL’i Hükümet sadece kendi ajandasındaki işleri tamamlama, 2019’a hazırlık yapma ve ‘2019’da en kısa yoldan hangi hukuksuzlukları yürürlüğe koyarak ben başkanlık seçimini alırım?’ demenin başka bir meali aslında. OHAL, ‘FETÖ’yle mücadele’ adı altında yürütülen ama içeriğinde kış lastiklerinden ihraçlara, evlilik programlarına, taşeron düzenlemesine, yargıya ilişkin düzenlemelere, Anayasa’yı değiştirmeye, kanunları değiştirmeye her konuda kullanışlı hale getirildi” dedi.

Haberin Devamı