Teknoloji Ölen kızının Facebook mesajlarına erişmek isteyen aile mahkemeden onay aldı

Ölen kızının Facebook mesajlarına erişmek isteyen aile mahkemeden onay aldı

16.07.2018 - 17:09 | Son Güncellenme:

Almanya'nın yüksek mahkemesi geçtiğimiz hafta Facebook verilerinin ve mesajlarının, fiziksel günlükler veya mektuplar gibi miras alınabileceğini belirledi. Simgesel karar, bir annenin ölü kızının Facebook mesajlarına erişiminin reddedildiği davanın sonucu olarak gelişti. Aile mahkeme sonucunda ölen kızının Facebook mesajlarını okumak isteyen aileye onay verdi.

Ölen kızının Facebook mesajlarına erişmek isteyen aile mahkemeden onay aldı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Almanya Federal Adalet Divanı geçen hafta, ölen kızlarının Facebook mesajlarına beş yıldan fazla bir süre erişmeye çalışan iki ebeveynin lehine karar verdi. 2012'de tren çarpması sonucunda henüz 15 yaşındayken hayatını kaybeden L.W'nin ailesi, evlatlarının Facebook mesajlarına bakmak istiyordu. L.W'nin mail adresine ve şifresine erişim sağlayamayan aile, bu erişimi Facebook'tan istedi ve reddedildi. Kullanıcı verileri erişilemez hale gelmişti.

Anne, Facebook'a karşı davayı yüksek mahkemeye taşıdı ve mahkeme Facebook verilerinin miras alınabileceğine karar verdi. Böylece kızının Facebook mesajlarına erişim hakkı verdi.

Mahkeme, Facebook verilerinin son derece hassas kişisel bilgiler olduğunu kabul etmesine rağmen, bir kişinin mallarının ölümünden sonra miras alınabilecek fiziksel günlükler veya mektuplardan farklı olmadığını fark etti. İlk kararın bir kopyası KV Legal'in web sitesinde, anneyi temsil eden hukuk firmasında yayınlandı .

Haberin Devamı

Facebook yetkilisi ise davanın sonucuyla ilgili şunları söyledi: "Aileyle empati kuruyoruz ve verilen karara saygılıyız. Buna rağmen bu karara katılmamız mümkün değil. Facebook, kişisel tecrübelerin paylaşıldığı ve özel hayata saygı gösterilmesi gereken bir platformdur. Biz de bu verilerin korunmasını sağlamalıyız."

Tam yargı henüz teslim edilmedi, bu yüzden Facebook'un karara karşı çıkıp çıkmayacağı tam olarak belli değil.