Dünya Olimpiyatlara Japon robotları damga vuracak

Olimpiyatlara Japon robotları damga vuracak

09.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olan Tokyo adeta teknoloji merkezine dönüştürülecek. Olimpik köyde robot taksiler hizmet verecek...

Olimpiyatlara Japon robotları damga vuracak

Japonya’nın başkenti Tokyo, 2020 yılında olimpiyatlara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kentte olimpiyatlar için hummalı çalışmalar başladı. Şehir 2020 yılına kadar spocular ve spor tutkunları için teknoloji merkezi haline dönüştürülecek.

Haberin Devamı

1964 yılında da olimpiyatlara ev sahipliği yapan Japonya, ulaşım da yaptığı yeniliklerle öne çıkmıştı. Popular Science dergisi, bu ayki sayısında, yeni nesil olimpik köylere geniş yer ayırdı.

Tokyo Metropolü Hükümeti’nin 1 milyar TL bütçe ayırdığı olimpik ve paralimpik köyde hidrojen ile çalışan arabalar ve hidrojen yakıt istasyonları bulunacak.

Olimpiyat sözcüsü Hikariko Ono, çevre dostu olması planlanan köye enerjiyi hidrojenle sağlamayı hedeflediklerini açıkladı. Olimpiyatları tribünlerde izleme şansını bulamayanlar için de şehrin sokaklarına yüksek kalitede yayın yapmayı planlayan Olympic Broadcasting Service, yayını denemek için 2016 Yaz Olimpiyatlarının 130 saatini sokaklarda merkaklılarıyla buluşturacak.

Haberin Devamı

Biyoyakıt

Airbus ve United gibi firmaların biyoyakıt kullanımını uçuşlarda denemesinden sonra Japonya, biyoyakıt olarak kullanılabilecek çeşitli bitki ve atıklar bulmak için araştırmalara başladı. Biyoyakıt için çok fazla bitki, yosun ve yağ gerektiği için bulunacak alternatifler büyük önem taşıyor. Ayrıca Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin açıklamasına göre robot taksiler yakında sokaklardaki yerini alacak. Sürücüsü olmadan servis vermesi planlanan taksiler, cep telefonu ile çağrılabilecek ve navigasyon yardımıyla müşteriyi gitmek istediği yere ulaştıracak.

İlk kez Olimpiyatlarda denenecek yeni teknoloji, sporseverler için ilginç bir deneyim olacak.

Hologramlar

Mitsubishi Technology, çoğu hologram gibi sadece dijital görüntünün yansıtılmasının aksine etrafında dolaşılabilecek üç boyutlu gerçeğe en yakın hologram geliştirdi. 2020 Olimpiyatlarında en çok konuşulan olaylardan biri olması beklenen hologramlar, ışık dağıtıcı eklentilerle daha da gerçekçi olacak.

Yapay meteor

Japonya, aynı zamanda bugüne kadar ki en etkileyici açılış şovuna hazırlanıyor. Açılış sırasında gökyüzünden yapay meteor yağmuru gerçekleştirilmesi planlanıyor. Dünyada ilk kez denenecek teknoloji kapsamında uzaya küp şeklinde küçük bir uydu fırlatılacak. Bu uydu gizli bir materyalden yapılmış, birkaç santimlik küreler saçacak. Bu maddenin gökyüzünde dağılması meteor yağmurunu andıran parıltılar yayacak.

Haberin Devamı

Sokaklarda robotlar

Olimpiyatlara Japon robotları damga vuracak


Robot tekonolojisinde öncü olan Japonya, bu teknolojisini olimpiyatlarda sergileyecek. Olimpiyat komitesi, “bir köyü dolduracak kadar çok sayıda robotun” etkinlik boyunca sokaklarda yerini alacak. Olimpiyat komitesinin planlarına göre, robotlar her yaş grubundan insana ve özellikle de engellilere yardımcı olacak özellikler barındıracak. Bu özellikler arasında yol tarifi ve çiviri gibi hizmetler bulunacak. Havaalanında ise insanlara valizlerini taşımlarına yardım edecek robotlar yerleştirilecek. Robot köyü, sporculara da ev sahipliği yapacak Odaiba mahallesine kuruluyor.