Gündem Ölüm nedeni irtibat eksikliği!

Ölüm nedeni irtibat eksikliği!

17.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Van’da 1.5 yaşındaki Muharrem Taş’ın ölümüne ilişkin soru önergesini yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, “Hasta yakınlarına ulaşılamaması nedeniyle vaka değerlendirilmesi yapılamamıştır” dedi

Ölüm nedeni irtibat eksikliği

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, HDP Van milletvekilleri Özdal Üçer ve Nazmi Gür’ün soru önergelerine verdiği yanıt, cansız bedeninin babasının sırtında taşınması kamuoyunu derinden sarsan Muharrem’in ölümündeki “ihmal”i gözler önüne serdi. Müezzinoğlu, Muharrem’in durumunun aktarıldığı jandarmanın Van 112 KKM’ye durumu ilettiğini, çağrı karşılama görevlisinin hastanın klinik durumunu öğrebilmek için irtibat telefonu istediğini, ancak askeri personelin irtibat numarası bildiri için geri dönüş yapmadığını belirterek, “Hastaya ve yakınlarına ulaşılamaması sebebiyle vaka değerlendirilmesi yapılamamış ve ambulans görevlendirilmemiştir” dedi.
Şubat 2014’te Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyününün Çeli mezrasında yaşayan 1.5 yaşındaki Muharrem Taş hastalanmış, ancak kardan yolların kapalı olması nedeniyle herhangi bir tıbbi yardım alamayınca yaşamını yitirmişti.
Minik Muharrem’in cenazesi babasının sırtında çuval içinde kilometrelerce taşındıktan sonra toprağa verilebilmişti. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken Sağlık Bakanlığı da 112 acil servis kayıtlarını inceleme almıştı.

Yanıt 6 ay sonra geldi
HDP’li Üçer ve Gür, 6 Şubat’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiğikleri soru önergeleriyle konuyu TBMM gündemine taşıdı. Üçer ve Gür, minik Muharrem’in ailesinin yardım talebi ile ilgili ne tür işlemler yapıldığını, neden mezraya sağlık personeli gönderilmediği ve sorumlular hakkında soruşturma yapılıp yapılmadığını sordu.
Erdoğan’a yöneltilen önergelere yanıt yaklaşık 6 ay sonra Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’ndan geldi. Müezzinoğlu, minik Muharrem’e müdahale etmesi için mezraya neden sağlık personeli gönderilmediğini şöyle açıkladı:
“... Çeli mezrasında (Van’dan 110 km. uzaklıkta) kış şartlarında yaşayan iki kardeş aileden biri olan Abdulvahap Taş, oğlu Muharrem Taş’ın öksürüğünün gittikçe artması üzerine 1 Şubat 2014 Cumartesi akşamı saat 18.30’dan sonra Yalınca köyünde bulunan akrabası geçici köy korucusu Enver Taşar’ı telefonla aramış, oğlunun ağır hasta olduğunu bildirmiştir. Bunun üzerine Enver Taşar telefonla Yalınca Jandarma Karakolu’nu saat 18.36’da aramış ve kanu hakkında bilgi vermiştir. Uzman Jandarma Kürşat Çalışkan da Van 112 KKM’yi saat 18.38’de aramış, çağrı karşılamada görevli olan Bahar Aksoy ile görüşmüştür. Bu görüşmede, ‘Yalınca’nın Çeri mezrasında bir yaşındaki çocuk rahatsızlandı. Sizde paletli araç var mı, gelme ihtimali var mı, Yalınca’ya kadar yol açık, oradan sonra 7 km var, ne yapabiliriz?’ demiştir. Bahar Aksoy da, ‘Sizden onların irtibat numarasını alırım. Onlarla görüşürüm, ambulans gerektirecek acil bir durum varsa, şantiye ile görüşürüz, açık olmayan yolu da açtırırız.

‘Numara bildirilmiyor’
Yol açıldıktan sonra ekiplerimiz varabilirler’ diye cevap vermiştir. Çağrıyı karşılayan personel, askeri personele hastanın kiliniğini öğrenebilmemiz için irtibat numarası gerektiğini söylüyor. Fakat askeri personel herhangi bir numara bildirimi için geri dönüş yapmıyor. Hastaya veya yakınlarına ulaşılamaması sebebiyle vaka değerlendirilmesi yapılamamış ve ambulans görevlendirilmemiştir.”