Geri Dön
Emiliano Sala: Ölümün sinsiliği ve zamansızlığıyla yüzleşmek

Emiliano Sala: Ölümün sinsiliği ve zamansızlığıyla yüzleşmek

Fransa'nın Nantes takımından İngiltere Premier Lig ekibi Cardiff City'ye transfer olan 28 yaşındaki Emiliano Sala'nın kayıp uçağına hâlâ ulaşılamadı. Gencecik bir insan, hayatının fırsatı için bindiği uçaktan inemedi. Sala'nın ve küçük uçakta bulunanların kesin olarak vefat ettiği söylenemiyor. Fakat umutlar gittikçe tükeniyor. Hal böyle olunca ne futbol, ne transfer, ne bonservis ücreti insanın umrunda olmuyor, olamaz da zaten.

Turcel Orman
Turcel Orman

Can alıcı olmasının sebebi

Dünyada her gün binlerce insan hayatını kaybediyor. Trafik kazaları, doğal afetler, ecel... Emiliano Raul Sala'nın uçak kazasında hayatını kaybetmiş olma ihtimalinin bu denli ses getirme sebebiyse, olayın çok dramatik olması. Kariyerinin en önemli gelişmesi için bindiği uçaktan inememiş bir futbolcunun hikayesi var ortada. Yoksa uçak pilotunun, uçakta bulunan başka birinin ya da başka bir insanın hayatı daha önemsiz değil.

Aramalar sürüyor ama...

Uçağın kaybolduğu bölge Guernsey'de arama çalışmaları yapan Guernsey Polis Departmanı, Twitter'dan anlık güncellemeler yaparak kamuoyunu gelişmelerden haberdar ediyor.

Son güncellemede uçakla ilgili herhangi bir enkaza rastlanmadığı için 4 ihtimalden bahsediliyor.

  • Uçağın herhangi bir yere iniş yaptığı fakat henüz iletişim kurulamadığı
  • Uçağın suya iniş yapmak zorunda kaldığı ve bölgeden geçen bir gemi tarafından alındığı. Fakat henüz iletişim kuralamadığı
  • Uçağın suya iniş yaptığı ve gemilerdekine benzer bir sal yaparak hayatta kaldıkları
  • Suyla temas eden uçağın parçalandığı ve onları suya bıraktığı

Fakat ne Sala'nın ne de uçaktaki diğer kişilerin hayatta kalma ihtimaliyle ilgili büyük umutlar ne yazık ki yok.

Veda için dönmüş

Sala, yeni takımıyla sözleşme imzalamak için İngiltere'ye gitmiş, daha sonra Nantes'taki arkadaşlarına veda etmek için tekrar Fransa'ya dönmüştü. Uçağının kaybolmasının ardından, arkadaşlarına uçuşun sarsıntılı ve sorunlu geçtiğini, dönüş için endişelendiğini söylediği öğrenildi.

Ortaya çıkan ses kaydında da "Uçak parçalara ayrılacak gibi. Eğer benden 1,5 saate haber alamazsanız, sebebini biliyorsunuz. Çok korkuyorum" gibi iç burkan cümleler kuruyor.

Takımına ve şehirdeki çevresine veda edip Cardiff'e dönmek amacıyla yaptığı bu yolculuğun böyle sonuçlanacağını nereden bilebilirdi ki?

Gerçekleşen hayaller, yeni hedefler, planlar

Sadece 1-2 gün önce dönüş uçağında yaşadığı korku ve tedirginliğin yerinde heyecan ve gurur vardı halbuki. Ölümün ani ve beklenmedik olması aslında insanın birçok konuda hevesini kırıyor. Uzun vadeli planlar yapmaktan, hayal kurmaktan alıkoyuyor.

Ölümün bizim irademiz dışında bizi bulabileceğini ve her an beklenmedik bir yolla gelebilme ihtimalini Emiliano Sala'nın yaşadığı olay sayesinde kör göze parmak şekilde tekrar görmüş olduk. Aslında hepimiz bunun farkındayız fakat unutuyoruz. Unutmadan nasıl yaşayabiliriz ki zaten? O korkuyla, o tedirginlikle nasıl plan yapabilir, nasıl günlük hayatımıza devam edebiliriz?

Sala hakkındaki haberi okur okumaz içimize bir kasvet çökmesinin en büyük sebeplerinden biri de bu. Elbette Sala için yaşadığımız üzüntü de var. Fakat olayın bizi oturduğumuz yere mıhlama sebebi, ölüm kavramının bu kadar sinsi, bu kadar ani ve bu kadar zamansız gelebileceği düşüncesiyle tekrar yüzleşmek zorunda kalmak...

Benzer İçerikler