OMEGA 3

OMEGA 3

Omega-3 bir yağ türüdür (Alfa linolenik asit) Vücut tarafından yapılamayan ve dışarıdan besinlerle alınması gereken doymamış yağ asitlerinden biridir. EPA ve DHA olarak ikiye ayrılmaktadır.

Omega 3 beynimizde ki nöronların güçlenmesi için çok önemli ve gereklidir. Omega 3 kanımızda ki kolestrolü düşürür. Kalp ve damar hastalıkları için faydalıdır. Ritim bozukluklarını azaltır. Kanı incelterek kan basıncını düşürücü etki eder.
Bağışıklık sistemi güçlendirir. Hafızayı güçlendirir. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini düşürür. Gözlerin retina tabakasının ve görmeyi güçlendirir. Omega-3 yağları depresyona yakalanma riskini azaltır ve depresyonun tedavisini kolaylaştırır. Kilo vermeye yardımcı olur. Omega yağ asitleri cilt hücrelerinin yaşlanmasını engelleyerek, hücreleri yenileyip cildi güzelleştiriyor. Yaşlanmayı geciktirir.

Haberin Devamı

Her yaştan insanın, özellikle çocukların , yaşlıların ve hamilelerin daha fazla, omega 3’ e ihtiyacı vardır. Çocukların, Omega 3 yönünden zengin semizotu ve balıkla düzenli olarak beslenmeleri çok önemlidir. Böylece zihinsel gelişimleri, konsantrasyonları, hızlı öğrenmeleri artar ve hafıza problemleri engellenir. Hamilelerin ve emziren annelerin bebeklerinin beyin gelişimleri için omega 3 tüketmeleri faydalıdır.

Omega-3 yağları vücut tarafından üretilemez dışarıdan besinler yoluyla alınır. Veya tablet olarak alınmalıdır.

Omega 3 içeren besinler : Semiz otu, yağlı balıklar(somon, uskumru, sardalye, hamsi ) ceviz, keten tohumu, yeşil yapraklı bitkiler,brokoli, soya fasulyesi ,soya filizi, nohut, mısır,badem, kuru fasulye.

Özellikle soğuk su yağlı balıklarında Omega-3 fazla bulunur. Omega-3 yağları balığın vücudunu soğuktan koruyan bir antifriz görevi görür. Balığı kızartmadan, ızgara ya da buğulama olarak pişirmek faydalıdır.

Sık sık balık yiyerek, salata, çorba ve kurabiyelerinize keten tohumu ekleyerek, salatalarımızı daha çok semizotu ile yaparak ve her gün 2 adet ceviz yiyerek günlük Omega-3 yağı ihtiyacımızı doğal yollardan karşılayabiliriz. Omega 3 yağlarının düzenli alımı vücudu pek çok hastalıklardan korur..

Haberin Devamı

TON BALIKLI SEMİZOTU SALATASI

( 2 porsiyon )

Ton balığı 160 gr

1 demet semizotu

2 büyük boy domates

Yarım demet maydanoz

5 -6 dal taze nane

1 yemek kaşığı zeytinyağı

½ çay kaşığı tuz

Ton Balıklı Semizotu Salatası Yapılışı :

1 demet semizotunu iyice yıkayıp, süzülmeye bırakın. Semizotları süzülürken, 2 büyük boy domatesi kabuklarıyla birlikte rondodan geçirin. Geniş bir salata kasesinin içine suyu süzülmüş semizotlarını koyun. İçine, yıkanmış ve süzülmüş iri doğranmış, yarım demet maydanozu ve taze nane yapraklarını ilave edin. Açtığınız 160 gramlık ton balığını konservesinin yağını süzdürdükten sonra salatanın üstüne koyun. Rondoda ezilmiş domatesin içine, 1 yemek kaşığı zeytinyağını ve ½ çay kaşığı tuzu ve koyarak karıştırın ve bu domates sosunu ton balıklı semizotu salatası salatanızın üzerine dökerek güzelce karıştırın. Tadını çok beğeneceğiniz bu lezzetli ve Omega 3 deposu sağlıklı salatayı sık sık yaparak tüketin. Ton balığı ve semizotu her ikiside Omega 3 deposudur.

Haberin Devamı

Semizotu : 150 gr = 40 kalori

Zayıflama ve sağlıklı beslenme bilgileri ve önerilerimiz için ;

www.slimmingcenterestetik.com

Facebook : slimmingcenterestetik

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş