Gündem Ömer bebeğe yemek borusu yapılacak

Ömer bebeğe yemek borusu yapılacak

21.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Veli Ömer bebek, 11 ay önce Konya’da dünyaya geldi. Kısa süre sonra yemek borusunun olmadığı ortaya çıkan bebek, Sağlık Bakanlığı’nın da araya girmesiyle Ankara’ya getirildi. Annesi Sevgi Başaran, yaşanan süreci şöyle anlattı:

Ömer bebeğe yemek  borusu yapılacak

“Ömer doğduktan 12 saat sonra, emzirirken yutma refleksi olmadığı ortaya çıktı ve yemek borusunun olmadığı belirlendi. Apar topar ameliyata aldılar. Orada midesine tüp taktılar ve yedi ay dışarıdan şırınga yardımıyla mamayla beslendi. Yedi aylıkken doktorumuzun tavsiyesiyle Ege Üniversitesi’nde boynundan tükürük yolu açılması için yeniden ameliyata alındı. Daha sonra Ömer, sık sık akciğer enfeksiyonu geçirmeye başladı, bir süre sonra da, midesine takılan besleme sondası tıkandı. Tekrar operasyon geçirdi. Yemek borusu takılması gerektiği söylendi. Ömer’le ilgili Konya’da bir haber yapıldı. Sağlık Bakanımız bu haberi görmüş, sesimi duydu ve bana yanıt verdi.”

Haberin Devamı

Akdağ bizzat aradı

Başaran, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın kendisini direkt olarak aradığını belirterek, “Bana, ‘Neye ihtiyacınız varsa gereken her şey yapılacak’ dedi” diye konuştu.

Başaran, bakanlığa ait ambulansla Ömer bebeğin Ankara Dışkapı Çocuk Hastanesi’ne getirildiğini söyleyerek, “Pazartesi ameliyata alınacak” ifadesini kullandı.

‘Pazartesi ameliyat olacak’

Veli Ömer bebeği ameliyat edecek Prof. Dr. Emrah Şenel şunları kaydetti:

“Ömer’in doğuştan yemek borusu yok. Bu, bebeklerde sık gördüğümüz bir tablodur. Önce Konya’da bir ameliyat geçirmiş ve midesinden beslenmesi sağlanmış, daha sonra İzmir’e gönderilmiş. Oradaki arkadaşlar üzerine bir aşama daha koyarak bebeğe bir tükürük yolu açmışlar. Ama asıl yemek borusu hala yok. Bu yemek borusunun olmayışının farklı nedenleri olabiliyor. Bunlardan ağır ve zor olan bir türü gibi görünüyor. Biz hastanın tetkiklerini yaptık, gerekli incelemeleri tamamlamak üzereyiz. Büyük bir ameliyat olacak. Bugün endoskopi ile yeniden baktık. Pazartesi günü ameliyatı yapacağız. Şu anki durumu iyi olmakla birlikte ameliyat tehlikeli. İnşallah başka bir organını, bağırsağını kullanmadan kendi yemek borusunun kalan kısmıyla bu ameliyatı gerçekleştirmek istiyoruz.”