Sağlıklı Beslenme Önce koklayın, sonra yiyin! Kilo almayın!

Önce koklayın, sonra yiyin! Kilo almayın!

07.12.2009 - 09:57 | Son Güncellenme:

Kilonuza istikrar kazandırmak ya da aşırı kilo alımının psikolojik sebeplerini düzene koymak istiyorsanız, bir de koku diyeti reçetemizi deneyin.

Önce koklayın, sonra yiyin Kilo almayın

Gökçe Almaş

Haberin Devamı


İnsanın ruhsal durumunu belirleyen beyindeki merkezler, koku merkezlerinin hemen yanında ve onunla bağlantıda. Bu da güzel kokuların nasıl olup da bizi bu kadar etkilediğinin en önemli göstergelerinden biri oluyor. İ Yapılan araştırmalar yeşil elma, muz ve nane kokusunun insanda tokluk hissi yarattığını ve zayıflamamızda yardımcı olduğunu ortaya çıkardı. Bu yiyeceklerden yayılan koku molekülleri beynimize doğrudan ulaşıyor ve bizi o yemeği yemiş gibi kandırabiliyor. Belli kokuların solunması ise 6 aylık bir periyod içinde kilo vermenize yardımcı oluyor.

Diyet, nasıl daha etkili oluyor?
Tabağınızdaki aromaların kokusunu iyice hissedebilmek için akciğerinizden derin nefes alın. Daha fazla koku moleküllerinin burnunuza ulaşabilmesi için, yemeklerinizi sıcak yemeyi tercih edin ve lokmaları ağzınızda yavaşça çiğneyin. İştah hissinizi tatmin etmek için, karnınız tam olarak doymamış olsa bile koklamak beslenme oranınızı azaltmanıza yardımcı oluyor. Derin nefes almak aynı zamanda rahatlamanızı ve böylece daha az yemenizi sağlıyor.

Haberin Devamı

Tabağınızın güzel kokusunu artırmak için, aromatik bitkiler ve temel biyolojik yağlardan oluşan bir mönü hazırladık. Tatlılar yerine şekersiz kokulu ıhlamur, taze nane, biberiye, melisa otu, rezene için. Akşamları ise proteine ağırlık verin; bolca yeşil sebze ve balık yemeye özen gösterin. Günümüzde sebze ve meyvelere suni gübre verildiğinden artık o doğal kokuları alınamayabiliyor. Bu nedenle aktarlarda satılan aroma yağlarını alarak yemeklerinizin içine katabilirsiniz. Hatta yeşil elma, nane ve muz aromalarını bile satın alabilirsiniz. Her öğünden önce ve açlık hissettiğinizde burnunuzdan 3 kez derin nefes alarak kokuyu içinize çekin; bunu ufak bir diyetle desteklediğinizde ise kısa sürede sonuç aldığınızı fark edeceksiniz.

Hangi kokular tokluk hissi yaratıyor?

İnsanların sevdiği yemek kokuları nasıl iştahlarını artırıyorsa, bazı kokular da iştahlarını azaltan bir etkiye sahip olabiliyor. Ancak bu, kişinin beslenme alışkanlığını değiştirmeden sadece bazı gıdaları koklayarak kilo verebileceği anlamına gelmiyor. Koklayarak insanlar tokluk hissi duyuyorlar. Fazla kilolarından şikayet eden kişiler arasında yapılan araştırmada, karınları acıktıklarında hazmettirici özelliği olan yeşil elma, doyum hissi veren muz ve mide asitlerinin yok olmasına yardımcı olan nane koklatılarak onların her zamankinden 200 kalori daha az yemek yedikleri gözlemlenmiş.

Haberin Devamı

Pazartesi
Öğle yemeği
- Elma şarabı sirkesi ve sarımsak soslu ızgara dana ciğeri
- Zeytinyağlı sirkeli enginar
Akşam yemeği
- Yağlı kâğıtta zencefilli somon balığı
- Buharda pişmiş taze fasulye
- Yeşil salataya sirke salçası, zeytinyağı, kolza yağı ve elma sirkesi ekleyin. Tüm bunlara 1 damla tarhun otu ve fesleğen yağı ilave edin.

Salı
Öğle yemeği
- Kırmızı soğanlı mercimek çorbası
- Haşlanmış tavuk göğsü
- Tavuk suyuna 2-3 damla tarhun otu yağı damlatın.
Akşam yemeği
- Zeytinyağlı levrek, limon,
domates ve patlıcan ile
- İstenildiği kadar roka salatası

Çarşamba

Öğle yemeği

Haberin Devamı

1 çay kaşığı kekikle terbiye edilmiş ızgara dana

1 kase mevsim salatası

Akşam

Rezene salatası, limon ve zeytinyağı soslu ızgara çipura

Perşambe

Öğle yemeği

Sebze salatası

2 doğranmış domates

2 adet haşlanmış patatesle yapılmış salata ve 50 gr. ton balığı

akşam

Çamfıstıklı ıspanaklı salata, rezene ile

Cuma

Öğle yemeği

Sebzeli kuzu ve kimyonlu kabak sote

Cumartesi

Öğle yemeği

Kızarmış tavuk, yarım kaşık zeytinyağı koyduğunuz tencerenin içine 2 bardak pirinç koyun. Tuz ve 3 bardak su ekleyinhafif ateşte pişirin. 2 damla tarhun otu ve fesleğen ekleyin.

Akşam

Zeytinyağlı limonlı sosla ızgara çipura

Pazar

Öğlen

Rendelenmiş havuç ve soya,

Akşam

Keçi peyniriyle hazırlanmış kabak dolması, kimyonlu barbunya balığı, 1 kase fırsebze

Yazarlar