Ekonomi Önce TANAP, sonra Akdeniz

Önce TANAP, sonra Akdeniz

12.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Enerjide önemli hamleye hazırlanan Türkiye, TANAP’ı 12 Haziran’da hizmete alacak. Yaz bitmeden de Akdeniz’de ilk derin ve sığ deniz olmak üzere tek tek sondajlar başlayacak.

Önce TANAP, sonra Akdeniz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yüzyılın projesi olarak nitelendirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) açılışının 12 Haziran’da yapılacağını açıkladı. Albayrak, yaz bitmeden Akdeniz’deki sondaj çalışmalarının da başlayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Bakan Albayrak, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) sektör toplantısında yaptığı konuşmada, “Yüzyılın projesi olarak nitelediğimiz, bugünlerde son aşamasına geldiğimiz ve bugün aslında tarih müjdesini de vereceğimiz TANAP’ı 12 Haziran’da Sayın Cumhurbaşkanımız, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ile birlikte birçok önemli devlet başkanı ve üst düzey bakanların da katılımıyla hizmete alıyoruz” diye konuştu.

Her alanda ‘yatırım’

“Türkiye-Azerbaycan iş birliğiyle bu güçlü yatırım artık hayata geçiyor” diyen Albayrak, şunları kaydetti: “Onlarca yıllık bu hayal gerçek oldu. 25 Haziran sabahı Türkiye’nin hedeflerine ulaşmak için kurguladığı bütün projeleri hayata geçirmek için yeni bir başlangıç dönemi olacak çünkü bizim enerjide, sadece enerjide değil tüm sektörel alanlarda yeni bir hikaye yazacağımız, yeni bir dönem başlıyor. Yıl sonunda Türkiye’nin ilk yerli entegre güneş fabrikası yerli ve milli güneş panellerinin üretimine başlıyor. Rüzgar türbini fabrikamızın bu yıl temelini atıyoruz. Yaz bitmeden Akdeniz’de ilk derin ve sığ deniz olmak üzere tek tek sondajlarımız başlıyor. Off-shore (deniz üstü) YEKA ihalemizi bu yıl hayata geçireceğiz. Güneşte depolamayla ilgili yeni süreç başlıyor. Sadece rüzgar türbini, güneş paneli değil depolama, batarya teknolojilerinde de Türkiye Ar-Ge anlamında da ilerliyor.”

Haberin Devamı

Önce TANAP, sonra Akdeniz

Yüksek maliyet ve kaçak derdi

Elektrik dağıtım şirketlerinin en büyük sorunu ise artan maliyet baskısı oldu. Perakende elektrik ücretlerinin maliyetleri karşılamadığını belirtilirken, “Bazen 102 liraya mal ettiğimiz elektriği 100 liraya satıyoruz. Üretici olanlar daha şanslı” açıklaması yapıldı. Bir başka şirketin yetkilisi ise yüksek fatura şikayetleri ve kaçaklarla uğraştıklarını belirterek, “Kaçaktan elektriği kesilen, telefon edip neden elektriği kestiniz diye soruyor” diye konuştu.

2017 yatırımı: 5.9 milyar TL

ELDER Başkanı Serhat Çeçen, “Sadece 2017’de 5.9 milyar TL yatırım gerçekleştirdik. Bu rakamın 4.7 milyar TL’si, yüzde 80’i, doğrudan şebeke yatırımıdır” dedi. Kayıp kaçakla mücadelelerinin de sürdüğünü ifade eden Çeçen, “Özelleştirme öncesi ülke genelinde yüzde 20’lerde seyreden kayıp kaçak oranı günümüzde yüzde 13’ler seviyesine geriledi. Kayıp kaçağın çok yüksek olduğu Doğu ve Güneydoğu’daki bazı illerimiz dışındaki bölgelerimizde oranın OECD seviyelerine yani yüzde 8’lere kadar indiğini söylemekten memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Önce TANAP, sonra Akdeniz

Elektrikte memnuniyet oranı yüzde 70'e ulaştı

Bakan Albayrak, elektrik dağıtımında birçok firmanın yüzde 70 memnuniyet oranını yakaladığını belirterek, “En parlak sonuçlar çağrı merkezlerinden geldi. Çağrı merkezlerine, ‘ulaşılabilirlik seviyesi’ yüzde 99.39 çıktı. Minimum yüzde 80 hedefi koyduğumuz, ‘20 saniyede çağrı merkezine ulaşma’ oranı yüzde 91.73’e yükseldi. ‘Cevaplama oranı’ ise yüzde 96.23 seviyesine geldi” dedi.

Vatandaş memnuniyetinin 2017’ye göre daha iyi bir noktaya geldiğini söyleyen Albayrak, “21 dağıtım şirketinin performansında geçen yıla göre çok büyük bir kısmında memnuniyet artışı gerçekleşti. Vatandaş memnuniyeti ne kadar yüksek olursa şirketin değeri ve saygınlığı da o ölçüde artar. Aksi durumda değeri düşer ve Bakanlık olarak vatandaşa verdiğimiz sözü yerine getiremediğimiz için biz de bu noktada gerekeni yaparız. Yüzde 70’lik hedefi ileri taşımak için sizlerden söz alacağız” dedi.

Haberin Devamı

Muhtarlara soruldu

Uzun süreli kesintilerde, 1 saat ve daha fazla süreli kesintilerde önemli düşüş sağlandığını aktaran Albayrak, “Son 1 yılda ‘nadiren’ elektrik kesintisi oluyor diyenlerin oranı önceki yıla göre yaklaşık yüzde 15, son 1 ayda ‘nadiren’ kesinti oluyor diyenlerin oranı ise yüzde 25 artış gösterdi” dedi. 2017 başında 16 bin 919 olan dağıtım şirketleri arıza onarım personel sayısının, Şubat 2018’de 18 bin 572’ye çıktığı bilgisini paylaşan Albayrak bu yolla kullanıcı başına düşen ortalama bildirimsiz kesinti süresinin 2016’ya göre 15 dakika azaldığını belirtti.

Albayrak, bu sene TEDAŞ’ın 39 bin 382 muhtarla yüz yüze görüşme yaptığını belirterek, “Anketlerdeki memnuniyet artışını muhtarlarımızdan aldığımız yanıtlarda da gördük” dedi. Dağıtım şirketlerine seslenen Albayrak, “Vatandaşa ‘kesintinin sebebi nedir’ diye sorduğumuzda ilk cevap altyapı yetersizliği oldu” dedi.

Haberin Devamı

‘Şikayet’ 50 binleri aştı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, “Dağıtım şirketleri 2016’da 4 milyar TL tarifelere esas yatırım yaparken 2017’de bu rakam 4.7 milyar TL’ye ulaştı. Ve öngörülen yıllık yatırım tavanının yaklaşık yüzde 34 üzerinde bir gerçekleşme söz konusu oldu” diye konuştu.

Tüketici şikayetlerinin ilk muhatabının dağıtım şirketleri ve çağrı merkezleri olduğunu belirten Yılmaz, “2017’de vatandaşlarımızdan yazılı başvuru yoluyla kurumumuza elektrik sektörüne ilişkin 50 binden fazla tüketici şikayeti iletilmesi dikkat çekici bir husustur. Çağrı merkezi personeli mutlak surette gerekli eğitimlerden geçirilmeli. Tüketicilerimiz muğlak cevaplarla ya da baştan savma bir tavırla karşılaşmamalı” diye konuştu.

Toplam 1850 km

TANAP Boru Hattı, Hazar Denizi’nden çıkıp Ardahan’dan Türkiye topraklarına giriyor ve 20 ilden geçerek Edirne’de son buluyor. Hattın toplam uzunluğu 1850 kilometre.