Gündem Onların ortak kaderi yoksulluk

Onların ortak kaderi yoksulluk

02.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kimi çeyiz parası, kimi de okul harçlığı için o araca bindi... Isparta’da devrilen midibüsteki işçilerin hikâyeleri yürek burktu. Nasreddin Hoca Meydanı’ndaki cenaze töreninde gözyaşları sel oldu

Onların ortak kaderi yoksulluk

Konya’nın Akşehir ilçesinden Isparta’nın Gelendost ilçesine elma toplamaya giderken geçirdikleri kazada hayatını kaybeden 17 işçiden 12’si kadın 14’ü Nasrettin Hoca Meydanı’nda dün gözyaşlarının sel olduğu cenaze töreninin ardından toprağa verildi. Cenazelerden biri Adsız mahallesi, biri de Ortaköy mahallesine sağanak yağmur altında son yolculuğuna uğurlandı. Kazada ölen ve yaralanan çoğu kadın ve çocuk işçilerin ortak kaderi ise ‘yoksulluk’. Ölenlerin yakınları ve yaralananlar araca kimi çeyiz parası, kimi okul harçlığı kimi de aile bütçesine katkı için bindiklerini anlattı.

Ses sistemi tartışması çıktı
18 imamın görev aldığı törende, cenaze namazlarını Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, başta olmak üzere sırayla her tabutun başında duran imamlar kıldırdı. Namaz öncesi Müftü Akpınar, alanda bulunan kadınların, erkeklerle birlikte safta yer alabileceğini ve caiz olduğunu söyledi. Akpınar, cenaze namazının nasıl kılınacağını anlatırken ses sisteminde aksaklıklar yaşanınca konuşma uzadı. Bunun üzerine cemaatten “Namazı kıldırın. İnsanları niye bekletiyorsunuz. Burası Müslüman bir memleket herkes namaz kılmasını biliyor” diyerek tepki gösterdi.
Tören alanında bulunan Nasreddin Hoca’yı eşeğe ters binerken gösteren heykelin cenaze nedeniyle üstünün örtülmesi de dikkat çekti.
Cenaze namazının ardından tabutlar sırayla omuzlara alınıp defnedilecekleri mezarlığa götürülürken her tabutun önünde mezarı başına dikelecek kavak dallarına ölen kadınlar için yazma bağlanması dikkati çekti. Cenazeler Nasreddin Hoca Mezarlığı’nda defnedildi. Kazada ölenlerden Muazzez Balık (62) da dün Ortaköy Mahallesi’ndeki mezarlıkta toprağa verildi. Ölenlerden 58 yaşındaki Havva Yiğit de önceki gün Nasreddin Hoca Mezarlığı’nda, Mahsude Ünsal (57) de Ortaköy Mahallesi’ndeki belde mezarlığına taprağa verilmişti.
Kazadan yaralı olarak kurtulan lise öğrencisi Erkan Aslanalp (17) ile ortaokul öğrencisi kızkardeşi Sibel Aslanalp (14), “Aile bütçesine katkıda bulunmak için okula gitmedik.
Okulu asıp okul harçlığı çıkarmaya gittik. Sabah erken saatlerde elma toplamak için yola çıktık. Kaza sırasında uyuyorduk. Daha sonra aracın içinden çıktık. Herhangi bir sigortamız ya da güvencemiz yok” dedi.

Haberin Devamı

Çeyiz parası topluyordu
Kazada hayatını kaybedenlerden Ceylan Aksoy ve annesi Şerife Aksoy’un yakınları da Şerife Aksoy ve bir süre önce sözlenen kızı Ceylan’ın düğün masrafları için hazırlık yaptığını ve bu nedenle elma toplamaya gittiklerini söyledi. Ailenin yakınları, “Ölenlerin hepsi yoksulluktan öldü. En büyük suç şoför ve
dayıbaşındadır” dedi.

‘87 kişi bindik’
Kazada yaralı olarak kurtulan Veli Turgut da o gün annesi Müyesser Turgut, ablası Nazlı, kardeşleri 16 yaşındaki Çağlar ve 15 yaşındaki Süleyman ile birlikte aile bütçesine katkıda bulunmak için yola çıktı. Aynı midibüse daha önce 87 kişi bindikleri günler olduğunu anlatan Turgut, “Hafta içi olduğu için sayı azdı, ‘kalabalık’ değildi. Hafta sonları daha kalabalık oluyor.
Biz daha önce aynı midibüste 87 kişi bindik. Nasıl sığdığımızı ben de bilmiyorum ama 87 kişiydik” dedi. Turgut kazayı da şu sözlerle anlattı: “Annem ve üç kardeşimle birlikte midibüse binmiştik. Kaza yapmadan önce elektrik aksamında sorun çıktı, sonra fren tutmadı ve kaza yaptık. Kaza ardından yaralı ve cesetler her yere saçıldı.
Ben camı tekmeyle kırıp çıktım. Sonra kızkardeşim Nazlı’yı, annemi aradım. Bulup onu çıkardım, sonra Çağlar’ı kurtardım. En küçük kardeşim Süleyman’ın ayağı sıkışmıştı. Araçtan demir söktüm ve demir yardımıyla kardeşimi sıkıştığı yerden kurtardım. Bu sırada olayın şokuyla da 5 kişiyi daha çıkarttım. Her tarafım kan olmuştu” dedi. Nazlı Turgut da, “Dayıbaşı ‘fren tutmuyor’ diye bağırdı. Sonra kaza yaptık ve araba ters döndü” dedi.

Haberin Devamı

ANNESİNİN KOLLARINDA ÖLDÜ
Harçlığını çıkarmak istiyordu

Kazada hayatını kaybeden lise öğrencisi Veli Can Çelik (15) harçlığını çıkarmak için okula gitmeyerek kazada yaralanan annesi Leyla Çelik’le birlikte çalışmaya gitmişti. Kazada anne ve Çelik araçtan fırladı. Anne Çelik ağır yaralı olmasına karşın yolda yatan oğlunun yanına sürünerek gitti. Leyla Çelik oğlunu burada kollarına aldıktan bir süre sonra Veli Can hayata gözlerini yumdu. Leyla Çelik de hastaneden çıkarak cenaze törenine geldi. Oğlunun tabutuna sarılarak gözyaşları döken acılı anneyi, yakınları teselli etmeye çalıştı.

Haberin Devamı

Üniversite öğrencisiydi
Kazada hayatını kaybedenlerden 20 yaşındaki Havva Caran ve annesi Reyhan Caran’ın yakınları da, Havva’nın Açıköğretim Üniversitesi’nde okuduğunu ve okul masraflarını çıkarmak için elma toplamaya gittiğini söyledi.