Gündem Online araç, plaka, hasar kaydı ve tramer sorgulama

Online araç, plaka, hasar kaydı ve tramer sorgulama

02.04.2015 - 11:44 | Son Güncellenme:

Araç, plaka, hasar ve tramer sorgulama gibi işlemlerinizi online olarak kolayca yapabilirsiniz. Araç sorgulama işlemlerinizi nasıl yapabilirsiniz ve araç sorgulama hakkında detaylı bilgiyi haberimizden öğrenebilirsiniz.

Online araç, plaka, hasar kaydı ve tramer sorgulama

İnternette yapabileceğiniz sorgulama işlemleri internetin sürekli daha yaygın hale gelmesi ile birlikte daha geniş bir kapsama ulaşıyor. Özellikle de artık devlet kurumlarının çağdaş ve gelişmiş ülke standartlarını yakalayabilmek amacı ile gelişen internet teknolojisini daha aktif şekilde kullanmaları sayesinde pek çok işlemde önemli kolaylıklardan ve yeni nesil fırsatlardan yararlanabiliyor. Vatandaşların son yıllarda internette en çok kullandıkları online kamu sorgulama hizmetlerinin başında araç sorgulama geliyor.

Haberin Devamı

ARAÇ SORGULAMA

PLAKA SORGULAMA

HASAR KAYDI SORGULAMA

TRAMER SORGULAMA

Genel olarak 2. el araç alım-satım işlemlerinde önemli kolaylıklar sağlayan ve yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilebilmesini sağlayan araç sorgulama hizmeti oldukça yoğun bir ilgi görüyor. Çünkü Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından dijital ortamda sunulan bu sorgulama sayesinde artık her araç ile ilgili olarak kolay bir şekilde bilgi alınabiliyor. Araç sorgulamalarını e-Devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde kullanabilirsiniz. 2. el araç alım-satım işlemlerinde sıklıkla karşı karşıya kalınan çalıntı araç ve hak mahrumiyeti bulunan araç sorunlarının yaratmış olduğu mağduriyetlerin önüne bu şekilde geçilebiliyor.

2008 yılında dijital platformda devlet kurumları tarafından vatandaşın hizmetine sunulan tüm online kamu hizmetlerini tek bir portal üzerinde toplamak amacı ile Başbakanlık tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na yaptırılan e-Devlet sisteminde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama ekranına ulaşabiliyorsunuz. E-Devlet sisteminde yer alan diğer tüm işlemlerde olduğu gibi araç ile ilgili bilgi alabileceğiniz bu Emniyet Genel Müdürlüğü’nün araç sorgulaması ekranına ulaşarak araç sorgulaması yapabilmeniz için giriş yapmalısınız. Bunun içinde ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş seçeneklerinden birisini kullanarak, sisteme giriş yapmalısınız.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemi üzerinde bulunan e-hizmetler kategorisindeki Emniyet Genel Müdürlüğü’nün araç sorgulaması ekranından plaka sorgulama işlemini sorgulayacağınız aracın plakasını girerek yapabilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerindeki bu sorgulama sayesinde aracın çalıntı olup olmadığını, hak mahrumiyetinin bulunup bulunmadığını, yasal rengini, tescil birimini ve ruhsat durumunu öğrenebilirsiniz. 2. el araç alım-satım işlemlerindeki bir diğer önemli sorun olan araçların hasar bilgisindeki hataları tespit edebilmek için ise dijital ortam üzerinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SGBM) internet sayfasında araç hasar kaydı sorgulama işlemi yapılabiliyor.

Haberin Devamı

SGBM internet sayfasında yer alan online işlemler menüsündeki ‘Kaza Tespit Tutanağı ve İtiraz Etme’ ekranından kolay bir şekilde aracın hasar bilgisine ulaşabilirsiniz. Bu araç hasar kaydı sorgulama işlemini bu sorgulama ekranında plaka ve sigortalı T.C. kimlik numarası, plaka ve sigortalı vergi kimlik numarası ve plaka ve sürücü T.C. kimlik numarası seçeneklerinden birisini kullanarak yapabiliyorsunuz. Böylelikle aracın bilgisini geçmişe yönelik olarak tüm ayrıntıları ile sorgulayabilirsiniz.

Mobil hizmetler aracılığı ile de araç ile ilgili olarak hasar bilgisine ulaşabilirsiniz. Bunun için en pratik yol ise sorgulayacağınız aracın plaka veya şasi bilgisini 5464’ e kısa mesaj olarak göndererek, tramer sorgulama yaparak da öğrenebilirsiniz.